25 Ocak 2021 06:07

Birleşik Krallık’ta “Sıfır Kovid Koalisyonu” kuruldu: Şirketleri beslemekten vazgeçin

Milletvekilleri, sendikacılar, gençlik örgütleri ve sağlıkçılar gibi birçok kesimin destek verdiği “Sıfır Kovid Koalisyonu”, hükümete şirketlerin değil halkın çıkarına önlemler alma çağrısı yaptı.

Zero Covid (Sıfır Kovid) koalisyonunun buluşma etkinliği için düzenlediği görsel

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

Birleşik Krallık’ta artan vaka ve ölümlerin hükümetin tutumundan kaynaklandığını söyleyen onlarca sendika, kampanya grubu, milletvekili, doktor ve sağlık emekçisi bir araya gelerek “Sıfır Kovid Koalisyonu”nu kurdu.

Koalisyon, konuşmacılar arasında İşçi Partisi’nin bir önceki dönem lideri olan Jeremy Corbyn, Milletvekili Diane Abbott, sendika yöneticileri, kampanya temsilcileri ve doktorların da olduğu bir çevrimiçi toplantıda kamuoyuna duyuruldu.

Binlerce kişinin izlediği sosyal medya toplantısında, patronlara yüksek miktarda para verildiği ve emekçi halkın ise aç kalmak ile Kovid-19’dan ölmek arasında tercih yapmaya zorlandığı belirtildi. Boris Johnson hükümetinin aldığı tüm kararların sermayeyi koruduğuna dikkat çekilen konuşmalarda, zorunlu olan işlerin dışında tüm işletmelerin kapatılması ve tüm insanlara maddi destek sunularak tam kapanma sağlanması gerektiği vurgusu yapıldı.

CORBYN: SAĞLIĞA VERİLMESİ GEREKEN PARA PATRONLARA VERİLDİ

Milletvekili Diane Abbott ve günlük gazete Morning Star tarafından başlatılan ve kısa bir sürede birçok çevreyi bünyesi içine alan koalisyonun tanıtım toplantısına katılarak bir konuşma yapan Jeremy Corbyn, hükümetin halkın sağlığını tehlikeye attığını ve binlerce insanın ölümünden sorumlu olduğunu söyledi. Corbyn, kesintilerle yok edilme noktasına gelen Ulusal Sağlık Servisi’ne (NHS) ayrılması gereken paranın, “zarar etmesinler” diye özel şirketlere verildiğinin altını çizdi.

Koalisyonun kampanya hedeflerini açıklayan Milletvekili Richard Burgon da belli bir süreliğine tam kapanma kararı alınması, zorunlu olmayan kimsenin çalışmaması, NHS’e daha fazla bütçe ayrılması, okulların kapalı kalması, kapalı olan binlerce otel odasının karantinaya alınanlara ayrılması gerektiğini belirtti.

Burgon, çalışamayanlara tam maaşlarının ödenmesi, çalışmak zorunda olan işçilere ek maddi destek verilmesi, tüm ülkeye ücretsiz internet hizmeti vererek bütün çocukların online ders olanaklarından yararlanması, üniversite öğrencilerine teknik olanaklar sağlanarak derslerin devamlılığının yanı sıra, öğrencilerin kiraladığı odaların kirasının alınmaması, bir yıllığına burs ücretlerinin öğrencilerden alınmaması taleplerinde bulunduklarını açıkladı.

Böylelikle “Sıfır Kovid” politikası uygulanacağını söyleyen Burgon, aşılanmaya da hız verilerek bir an önce herkesin aşılanmasını istediklerini belirtti. Bu kurallara uyulması durumunda vaka ve ölümlerin önüne geçileceğini söyleyen milletvekili, tüm toplum örgütlerini, sendikaları ve kampanya gruplarını bir çatı altında çalışma yürütmeye çağırdı.

KİMLER DESTEK VERİYOR?

Sıfır Kovid Koalisyonu açılış toplantısına UNITE, FBU, UCU, PCS, GMB gibi işçi sendikalarının yanı sıra, öğrenci sendikası NUS da destek verdi. Irkçılığa Karşı Ayağa Kalk, Halklar Meclisi, NHS’i Kamuda Tut, Sahibi Biziz, siyahların örgütü BARAK ve İşçi Partisi’nin sol kanadının hareketi olan Momentum gibi gruplar da koalisyon içinde yer alıyor. Ayrıca birçok doktor ve sağlık emekçisi de kampanyaya destek veriyor.

Toplantıda konuşan sendikacılar, doktorlar ve kampanya temsilcileri, hükümetin bugüne kadar Kovid-19 ile mücadele etmediğini, aldığı kaos yaratıcı kararlar ile sadece zenginlerin çıkarlarını hesapladığı belirterek, “Hükümet derhal Sıfır Kovid Koalisyonu taleplerini dikkate almalı, ekonomik olanaklar yaratarak tam kapanma ile daha fazla insanın ölmesine engel olmalı” çağrısını yaptı.

ÖNCEKİ HABER

Pandemide kapatılan iş yerlerinin vergi ödemeleri ertelendi

SONRAKİ HABER

Bahçesine giren komşusunun köpeğini sopayla vurarak öldürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa