26 Ocak 2021 13:41

Mimarlar Odasından Gezi davasında 9 kişinin beraat kararının bozulmasına tepki

Mimarlar Odası, Gezi davasında 9 kişinin beraat kararlarının bozulmasının evrensel hukuk normlarına aykırı olduğuna dikkat çekti.

Mimarlar Odası logosu

Paylaş

Mimarlar Odası Üyesi Mücella Yapıcı’nın da aralarında bulunduğu 9 kişi hakkında Gezi davasında verilen beraat kararının bozulmasına tepki gösteren TMMOB Mimarlar Odası yazılı açıklama yaptı. Merkez Yönetim Kurulu imzalı açıklamada “Üyemiz Mimar Mücella Yapıcı’nın, Şehir Plancısı Dr. Tayfun Kahraman’ın ve Avukat Can Atalay’ın da aralarında bulunduğu 9 kişi hakkında Gezi Davası’nda verilen beraat kararının, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi tarafından bozulması, evrensel hukuk normlarına ve yerleşik yargı usullerine aykırıdır” denildi.

“EVRENSEL HUKUK İLKELERİNE AYKIRI”

Şubat 2020’de verilen beraat kararının hatırlatıldığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi Mimar Mücella Yapıcı’nın da aralarında bulunduğu 9 kişi hakkında, 18 Şubat 2020 tarihinde Gezi Parkı direnişi odaklı olaylara ilişkin dava sonucunda, yüklenen suçların işlendiğine dair mahkumiyete yeter derecede hukuka uygun somut ve kesin delil bulunmadığından beraat kararı vermiştir. Mahkeme, dava konusu fiillerin Anayasa’nın güvence altına aldığı toplanma ve dernek kurma özgürlükleri kapsamında olduğunu, Taksim Dayanışması'nın bir suç örgütü olduğuna dair hiçbir delil bulunmadığını açıkça belirtmiştir. Mahkeme tarafından verilen bu karar; yasal açıdan ve evrensel bir hukuk ölçütü olarak kabul edilen 'hiç kimse daha önce nihai olarak mahkûm edildiği veya beraat ettiği bir suçtan dolayı yeniden yargılanamaz veya cezalandırılamaz' ilkesine aykırıdır.”

"OLAĞANÜSTÜ HALLERDE DAHİ BU GÜVENCEYE AYKIRI KISITLAMAYA GİDİLEMEZ"

İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesine aykırılığa dikkat çekilen açıklama şöyle devam etti: “Bu konu, aynı suçtan iki kez yargılanmama ve cezalandırılmama hakkı, İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesinin 7. Ek Protokolü ile düzenlenmiştir. 22 Kasım 1984 tarihinde kabul edilen bu Ek Protokol Türkiye’de 1 Ağustos 2016 tarihinde yürürlüğe girmiş, olağanüstü hallerde dahi bu güvenceye aykırı hiçbir tedbir ve kısıtlamaya gidilemeyeceği karara bağlanmıştır.”

Söz konusu protokol gereğinin hatırlatıldığı açıklama şu ifadelerle son buldu: “Protokol gereği ve hukuk devleti açısından değerlendirildiğinde, hiç kimse bir devletin ceza yargılaması usulüne ve yasaya uygun olarak kesin bir hükümle mahkûm edildiği ya da beraat ettiği bir suçtan dolayı yeniden yargılanamaz veya mahkum edilemez.”

ÖNCEKİ HABER

Muğlalı kadınlar: ‘Kölelik’ mevsimlik, geçinememek yıllar boyu

SONRAKİ HABER

Esenyurt ve Fatih ilçelerinde yabancılara ikamet sınırlaması getirildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa