Prof. Dr. Aziz Konukman: Halktan kaçırılan raporun denetimi olmaz
"Gizli" ibareli Varlık Fonu raporunu yorumlayan Prof. Dr. Aziz Konukman, "Milletten kaçırılmış bir raporun denetimi olmaz" dedi.
Fotoğraf: TBMM/AA
Türkiye Varlık Fonu’nun 2019 yılı denetim raporunun Meclis Komisyonuna “gizli” ibaresiyle gelmesi tepkilere neden oldu. Komisyonda Varlık Fonu'ndaki 136 milyar TL’yi aşan borç ve raporun halkla paylaşılmaması muhalefet partileri tarafından eleştirildi. Evrensel'e konuşan Prof. Dr. Aziz Konukman, “Zaten Sayıştay denetiminden kaçırılmıştı. Şimdi de gizlilik ibaresiyle ikinci bir denetim engeli daha geitirilmiş oldu. Milletten kaçırılmış bir raporun denetimi olmaz” dedi.
Devlet Denetleme Kurulu’nun hazırladığı Türkiye Varlık Fonu 2019 yılı denetim raporuna göre, 2018’de 75,4 milyar TL olan Varlık Fonu borçları, 2019’de yüzde 81 oranında artarak 136,4 milyar TL'ye çıktı. Buna karşılık 2018'de 177,3 milyar TL olan özkaynaklarda ise yüzde 11’lik artış gerçekleşti, 198,4 milyar TL’ye yükseldiği belirtildi. Varlık Fonu’nda Ziraat Bankası, HalkBank, Vakıfbank, Türkiye Petrolleri, Botaş, PTT, THY, ve Türksat gibi birçok stratejik kurum bulunuyor.
Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Zafer Sönmez, sermayelerinin 2019'da 33 milyar dolar civarında olduğunu ve aldıkları finansal borcun sadece 1 milyar avro olduğunu söyledi. 2019 itibarıyla herhangi bir borçları olmadığını savunan Sönmez, fonun krediyi sadece yatırımları için kullandığını, herhangi bir şekilde devletin bütçesini fonlamak isteyen bir yapı olmadığını dile getirdi.
Ayrıca Genel Müdür Sönmez önümüzdeki yıl denetimin yabancı bir şirket tarafından yapılacağını açıklayarak, “Bu sene denetimi başka bir kurum yapacak. PwC yapacak, Pricewaterhouse Coopers yapacak” dedi.
"SAYIŞTAY DENETİMİNDEN KAÇIRILMIŞTI"
Varlık Fonu’nun mali tabloları ve faaliyetleriyle ilgili denetim raporundaki "gizli" ibaresi Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerinde tepkiye neden olmuştu. Raporda yer alan “gizli” ibaresi nedeniyle kamuoyuyla paylaşılmamasını değerlendiren Prof. Dr. Aziz Konukman, Varlık Fonu Denetim Raporu’nun gizli ibaresiyle komisyona sunulmasının Meclisin denetim hakkına müdahale olduğuu söyledi. Bu nedenle raporun meşru olmadığını belirten Konukman, “Zaten Sayıştay denetiminden kaçırılmıştı. Şimdi de gizlilik ibaresiyle ikinci bir denetim engeli daha geitirilmiş oldu. Milletten kaçırılmış bir raporun denetimi olmaz” dedi.
2018 yılı denetim raporununda da eksikler olduğunu kaydeden Konukman, sadece varlık ve borçların yer almasının rapor için yeterli olamayacağını anlattı. Denetçinin raporunda varlık fonunun amacına uygun kullanılması, makro ekonomik hedeflerle örtüşmesi vb. bulguların da olması gerektiğini belirten Konukman, “20018 yılı raporuna baktığımızda Santiago İlkelerinde yer alan sorulara da yanıt verilmediğini gördük. Özellikle şeffaflık konusunda gerekli açıklamalar yok, ülkenin ekonomik hedefleri ile tutarlılığı konusunda herhangi bir bulgu yoktu. 2019 yılı raporu halka açıklanmadığı için içerisinde ne olduğunu bilmiyoruz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)