31 Ocak 2021 07:50

Tunus'ta eylemler sürüyor: "Halkın evlatları hapishanelerde"

Tunus’ta geçen hafta gözaltına alınan gençlerin serbest bırakılması talebiyle, "Halkın evlatları hapishanelerde" sloganıyla eylem düzenlendi.

Fotoğraf: Yassine Gaidi/AA

Paylaş

İşsizlik ve yoksulluğun arttığı ve hükümetlere öfkenin özellikle yoksul mahallelerde sokağa taştığı Tunus’ta geçen hafta gözaltına alınan gençlerin serbest bırakılması talebiyle protesto düzenlendi. “Halkın evlatları hapishanelerde”, “Devrim devam ediyor” sloganlarının atıldığı protestoda genç kadınlar en öndeydi.

Sosyal medya üzerinde yapılan çağrılarla başkent Tunus’un orta kesiminde “Polis devletinin, milislerin ve militarizmin dönüşüne ve baskıya hayır” çağrısıyla düzenlenen gösteriye katılanlar, “Rejimi düşürmek görevdir”, “Halkın evlatları hapishanelerde” ve “Devrim devam ediyor” sloganları attı.

"DESPOTLUĞUN GERİ DÖNMESİ KABUL EDİLEMEZ"

Gösteriye katılanlardan Vail Zerik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Protestocuların temel isteği tüm tutukluların serbest bırakılmasıdır. İfade özgürlüğüne hapis ile karşılık vermenin sonlandırılması gerek. Suçlu olduklarını ispatlayacak delil olmadan yüzlerce gencin hapse atılması, adaletsiz yargılamanın ve despotluğun geri dönmesi kabul edilemez” diye konuştu.

Hukukçu Vail Amara da 1600’den fazla gencin haksız yere gözaltına alındığını ve hükümetin, ezilen insanlarla ilişkilerini değiştirmesi gerektiğini anlayıncaya kadar gösterilerin durmayacağını belirtti.

Tunus İnsan Haklarını Savunma Birliği (LTDH) Genel Başkan Yardımcısı Besam İtrifi, 21 Ocak’ta yaptığı açıklamada, hafta sonundan bu yana devam eden gösterilerde 1000’den fazla kişinin gözaltına alındığını belirtmişti.

Emekçiler Hareketi, Demokrat Yurtseverler Partisi, Devrimci Sosyalist Parti, İşçi Bayrağı Hareketi ve Devrimci Marksistler’in aralarında bulunduğu 12 parti 22 Ocak’ta yaptıkları ortak yazılı açıklamada halk gösterilerine destek verdiğini duyurmuştu.

(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan: Kısıtlamaların gevşetilmesi için daha erken

SONRAKİ HABER

TTB 2'nci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, eğitim sorumluluğu görevinden alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa