Ekrem İmamoğlu Diyanetin Boğaziçi hutbesini eleştirdi
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, kayyum rektör atamasına karşı süren Boğaziçi Üniversitesi eylemlerine yönelik Diyanet hutbesini eleştirdi.
Fotoğraf: İBB
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, kayyum rektör atamalarına karşı süren Boğaziçi Üniversitesi eylemleri ile ilgili konuştu. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın cuma hutbesini de eleştiren İmamoğlu, "Diyanet'in, mesela, şunu da altına eklemesi lazım: ‘Niye üniversite okumuş 3 gencimizden 2’si işsiz? Ey devletimiz, buna çare bulun" dedi. İmamoğlu, öğrencilerden eylemlerin kampüs dışına taşmamasını istedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Haliç Kongre Merkezi’nde dün düzenlenen “Raylı Sistemlerde Büyük Hamle” toplantısının hemen ardından bir grup köşe yazarı ve TV yorumcusuyla bir araya geldi. Görüşmede İmamoğlu’na, “Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinden 4’ü daha tutuklandı. Şu anda 8 öğrenci cezaevinde. Çok sayıda öğrenci, ‘Ekrem Başkan, bizi yalnız bırakmasın’ diyor. Onlara, bir mesajınız var mı?” sorusu yöneltildi.
“ÖĞRENCİLERE DÖNÜK LAFLARI KINIYORUM”
İlgillerle ve Boğaziçi Üniversitesi’nden bir grup öğrenciyle görüştüğünü belirten İmamoğlu, "Gençlerimize denmeyen kalmadı. Çok can sıkıcı. Öğrencilere dönük bu tür lafları, kınıyorum. ‘Efendim, biz aslında öğrenciye demedik…’ Orada devlete küfür eden, devletin herhangi bir birimine küfür eden kim varsa, ona biz de karşıyız. Ama ben, o gençlerin hiç birisinin, öyle küfürler ya da hakaretler yapmadığını biliyorum ve inanıyorum. Dolayısıyla buradan mazeret üretmek isteyen insanlar var. Bu anlamdaki tarifleri kınıyorum” ifadelerini kullandı.
DİYANET'İN HUTBESİNE TEPKİ
Geçtiğimiz cuma günü camilerde okunan hutbe ile ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı’nı eleştirileren İmamoğlu, “İmam, elindeki kağıdı okuyor. Hatta düşündüm ki, bu tür tavsiye veren bir Diyanet'in, mesela, şunu da altına eklemesi lazım: ‘Niye üniversite okumuş 3 gencimizden 2’si işsiz? Ey devletimiz, buna çare bulun.’ Mesela; ‘Niye bizim üniversiteye giden gençlerimizin, neredeyse yüzde 70’i, 75'i yurt dışına gitmek için fırsat kolluyor? Ey devletimiz, buna fırsat vermeyin.’ Ya da mesela; imamın yerinde olsam, Yaradan’a, ‘Gençlerimizi ayrıştırmayan, durduk yere ‘terörist’ vesaire gibi tarifler kullanmayan idareciler nasip et gençliğe’ diye dua ederdim. Tekrar söyleyeyim; çok üzüntü duydum” diye konuştu.
“MÜCADELE KAMPÜSTE VERİLMELİ”
Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinden eylemin kampüsle sınırlı tutulmasını isteyen İmamoğlu, "Gençlerimiz, kendi özgün ve hakkı olan protestolarını yapmaya devam etsinler, etmeliler de. Yanlarındayız. Ama benim önerim, istirhamım; lütfen bunu kampüsün dışına çıkartmayın. Bunu kampüsün dışına çıkartmaya çalışan çağrılar varsa bile bunun yapılmaması gerektiğini düşünüyorum. Bu mücadele orada verilmeli. Şu anki konu; orada haksızlığa uğrayan Boğaziçi Üniversitesi'nin öğrencilerinin, akademisyenlerinin özgürlük hakları, seçim hakları, demokratik hakları. Bunun kampüsün dışına çıkmaması lazım. Bunun, provoke edilme riskini taşıdığı alanlara taşınmaması lazım. Benim bakışım bu. Israrla, ısrarla orada devam" dedi. (HABER MERKEZİ)