İSDEMİR İşçileri: TİS'te talep edilen oran alınmazsa işçinin kaybı karşılanmaz
İSDEMİR'de 3 bin işçiyi kapsayan 27. dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin üçüncü oturumu yapıldı. Özçelik-İş üyesi İSDEMİR işçileriyle toplu iş sözleşmesi sürecini konuştuk.
Fotoğraf: Evrensel
Halil İMREK
Hatay
İSDEMİR’de devam eden TİS görüşmeleriyle ilgili görüştüğümüz işçiler talep ettikleri oranın verilmediği durumunda kayıplarının karşılanmayacağını söyledi. Bir işçi, “Eskiden tüketim maddelerine gelen zamlara göre işçiye de ücret zammı isteniyordu. İSDEMİR’de ’89 grevinde işçi abilerimiz bir ton demiri baz alarak zam istemişlerdi. Bugün gerçek enflasyona bakacak olursak bizim en az yüzde 30’larda zam almamız lazım” dedi.
İskenderun Demir Çelik (İSDEMİR) fabrikasında 3 bin işçiyi kapsayan 27. dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin üçüncü oturumu Özçelik-İş genel merkezinde yapıldı. Sendika yöneticilerinin ve patron temsilcilerinin görüşmesinde bazı idari maddeler karara bağlandı. Bir sonraki toplantı 19 Şubat tarihinde yapılacak.
"ÜCRET ZAMMINI BEKLİYORUZ"
TİS süreciyle ilgili görüştüğümüz bir İSDEMİR işçisi, gerçekleşen oturumlarda kolay geçen maddelerin daha çok idari maddeler olduğunu, bu maddeleri işçilerin çok takip etmediğini belirtti. Daha çok saat ücretine yapılacak zam ve ikramiyeye dikkat kesildiklerini söyleyen İSDEMİR işçisi bunun nedenini de şöyle açıklıyor: “Çünkü günlük yaşamda bizi en çok ilgilendiren ücret meselesi oluyor. Ay sonunda cebimize ne kadar para gireceğini hesaplıyoruz.”
Önceki sözleşmenin umdukları gibi olmadığını ifade eden işçi, “Hem yüzde 8 zam alındı hem de 3 yıllık bir TİS imzalandı. O zaman sendika merkezi ‘Üç yıl yetkisizlik yaşadık. Bu sözleşme onun için istediğiniz gibi olmadı. Önümüzdeki sözleşmede işçinin yüzünü güldüreceğiz’ demişti. Artık bu sözleşmede göreceğiz. Sendika birinci altı ay için saat ücretlerine yüzde 18 zam talep ediyor. Bu zam dışında her kıdem yılına 15 kuruş kıdem zammı isteniyor. Bu iki zam birden alınırsa az çok işçiyi memnun edebilir. Ama masada bunlar alınmazsa işçinin kaybı karşılanmamış olur. Resmi enflasyon yüzde 13. yılbaşından bu yana gelen zamları düşünürsek, vergi diliminden dolayı fazla ödeyeceğimiz vergiyi de sayarsak zaten işçinin maaşı eriyip gidiyor” dedi.
"89 GREVİNDE BİR TON DEMİR BAZ ALINMIŞ"
Fabrikada süreçle ilgili bir hazırlık yapılıp yapılmadığını sorduğumuz bir işçi de herhangi bir hazırlığın olmadığını ifade etti. Sendika Genel Başkanının masada sözleşmeyi bitireceğini söylediğini, bu söylemin aynı zamanda işçiyi sürecin dışında tutmaya da yol açtığını belirterek şöyle konuştu: “Genel Başkanımız Yunus Değirmenci, ‘İşçileri memnun edecek bir sözleşme imzalayacağız. Sözleşmeyi masada bitireceğiz. Ellerimizi asla yumruk yapmayacağız. Masaya yumruğu vurmadan TİS’i bitireceğiz’ diyor. İşçi olarak da zaten bir birliğimiz yok. Yaşanan kriz, devam eden salgın, bir de dışarıda büyüyen işsizlik olunca işçi de sürece çok müdahale eder bir noktada değil. Mesela eskiden gelen zamlara göre işçiye de ücret zammı isteniyordu. Bizim İSDEMİR’de ’89 grevinde işçi abilerimiz bir ton demiri baz alarak zam istemişlerdi. Bugün gerçek enflasyona bakacak olursak bizim en az yüzde 30’larda zam almamız lazım. Ama dediğim gibi işçilerin sürece müdahale etme düzeyi zayıf olunca sendika da istediğini söylüyor, uygun bulduğu veya patronları zorlamayacak olan rakama imza atıyor.”