10 Şubat 2021 10:59

Yunanistan’da öğrenciler ve eğitimciler yeniden sokaklarda

Eğitim reformu adı altında üniversite kapılarını polise ve patronlara daha fazla açmaya hazırlanan Yunanistan'da öğrenciler yine kitlesel şekilde sokağa çıktı. Eyleme sendikalar da katıldı.

Fotoğraf: 902.gr

Paylaş

Seyit ALDOĞAN
Atina

Yunanistan’da hükümetin üniversitede polis denetimini öngören yasa tasarısı hazırlamasına tepki gösteren öğrenciler yine eylemdeydi.

Hükümet “adli suçların” arttığı gerekçesiyle okullara polisin girmesini meşrulaştmak ve öğrenim süresine kota koymak istiyor. Öğrenciler ise parasız, demokratik, bilimsel eğitim talebiyle yasa tasarısına karşı çıkarak, eğitimin sermayenin ihtiyaçlarına ve pazar yasalarına göre yeniden düzenlenmesinin kabul edilmeyeceğini belirtiyorlar.

LİSE ÖĞRENCİLERİ DE KATILDI

Yasa tasarısının bugün meclis genel kuruluna getirilmesi nedeniyle ülke genelinde kitlesel katılımlı gösteriler düzenlendi. Atina başta olmak üzere ülke genelinde on dokuz şehir ve ilçede gösteriler yapıldı.

Hükümetin pandemi şartlarını gerekçe göstererek yasakları ve polis önlemlerini artırması tüm kentlerde ve ilçelerde gösterilerin kitlesel geçmesine engel olamadı. Gösterilere orta dereceli okul öğrencileri koordinasyonunun çağrısı doğrultusunda çok sayıda orta okul ve lise öğrencisi de katılırken, okul aile birlikleri de öğrencilerin direnişlerinin yanında olduklarını açıklayarak gösterilere katıldı.

EĞİTİM SENDİKALARI İŞ BIRAKTI

Eğitim emekçileri sendikaları da üyelerinin gösterilere katılmasını sağlamak için üç saat iş bıraktılar. Sendikalar ayrıca yasa tasarısının mecliste oylanacağı gün ülke genelinde eğitimi durduracaklarını ve bir günlük grev yapacaklarını bildirdiler.

Tekstil işçileri sendikası, turizm işletmeleri emekçileri sendikası, inşaat işçileri sendikası, ilaç fabrikaları işçileri sendikası, gıda işçileri sendikası, metal işçileri sendikası, kitap-kağıt işçileri sendikası, deniz ve liman işçileri sendikası ve iletişim-bilgi emekçileri sendikası yaptıkları ortak açıklamada öğrenci gençliğin yanında yer alacaklarını belirterek gösterilere destek verdiler.

Sendikalar yayınladıkları ortak bildiride şu görüşlere yer verdiler:

“Hükümetin pandemi politikaları okulların bir yıl boyunca kapatılmasına yol açmayla sınırlı kalmadı ve eğitime ayrılan bütçe yüzde 8 oranında küçültüldü. Tahrik edercesine öğrencilerin gerçek ihtiyaçlarını karşılayacak ve okulların açılmasını sağlayacak gerekli önlemlerin alınması için (yeni eğitim emekçileri alınması, temizlik emekçileri alınması, dersliklerin sosyal mesafeye göre düzenlenmesi, öğrencilere, eğitim emekçilerine ve üniversitelerde çalışan herkese parasız testler yapılması) bütçe olmadığını söylüyorlar. Ancak bütün bunlar söylenirken NATO”nun silahlanma politikalarına ve savaş uçakları alımına iki milyar avro veriyorlar, turizm ve havayolları şirketlerine destekler açıklıyorlar, denetim ve baskıları artırmak için okul polisi adı altında 30 milyon avro harcama yapıyorlar. Bu önlemler halk karşıtlığı politikalarıyla paralel bir durumda gündeme getiriliyor. Polisin okullara sokulması holdinglerin iş planlarının uygulanması, canlı, aktif ve kitlesel tepkilerin polis tarafından önlenmesi amacı taşımaktadır. Öğrencilerin ve eğitim emekçilerinin çoğunluğunun taleplerini göz önünde bulundurmayarak söz konusu yasa tasarısını mecliste oylamaya getiren hükümet büyük bir sorumluluk altındadır.”

Ayrıca müzisyenler sendikası, sağlık emekçileri sendikası, tabipler birliği, emekli işçiler sendikasının da desteklediği gösteri öğlen saat bir sıralarında Atina Üniversitesinin bulunduğu Propilya Meydanında başladı. Çok sayıda pankart ve kırmızı bayrağın taşındığı gösteri sırasında geniş polis önlemleri dikkat çekerken öğrenciler meclise doğru yürüyüşe geçtiler. Yürüyüş boyunca yasa tasarısının geri çekilmesi, eğitime daha fazla bütçe ayrılması, yeni eğitim emekçileri alınması, pandemi dolayısıyla öğrencilere ek yardımlar yapılması ve sağlık önlemleri alınması vb. talepler dile getirilerek “eğitime daha fazla bütçe”, “Parasız, bilimsel, demokratik eğitim”, “özerklik halkındır, gasp edilemez” gibi sloganları atıldı.

Polisin gösteriler nedeniyle bazı metro istasyonlarını kapatması ise tepkilere neden oldu.

Ayrıca öğrenciler yaptıkları açıklamalarda Türkiye'de öğrencilerin parasız, demokratik, bilimsel eğitim talebiyle, kayyumlara ve polis şiddetine karşı  verdikleri mücadelenin yanında olduklarını dile getirdiler.  

Atina'da olduğu gibi diğer kent ve ilçelerde de gösterilerin oldukça kitlesel geçtiği bildiriliyor.

Selanik'te Makedonya-Trakya Bakanlığına doğru yürüyen öğrencilerin önü polis barikatıyla kesilince kısa süre bir çatışma yaşandı. Polis 2 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Atina'da öğrencilerin meclis önündeki gösterisi devam ediyor. Öğrencilerle polis arasında yer yer gerginlikler yaşanıyor. Polisin her iki şehirde de gaz bombaları kullandığı, ara sokaklarda panzerlerin bekletildiği söyleniyor.

ÖNCEKİ HABER

İstanbul’da kadınlar 5 Mart’ta Kadıköy’de

SONRAKİ HABER

Kadir Şeker hakkındaki 'kiralık katil' soruşturmasında takipsizlik kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa