İskender Bayhan: Meclis arşivleri anayasa taslağı mezarlığına döndü
Gazeteci İskender Bayhan, yeni anayasa tartışmalarını Gündem Özel'de değerlendirdi.
İLGİLİ HABERLER
Bahçeli yeni Anayasa için ağzındaki ilk baklayı çıkardı: AYM yeniden yapılanmalı
Erdoğan, yakında Anayasayla ilgili özet bir çerçeve ortaya koyacaklarını açıkladı
Devlet Bahçeli yeni anayasayı “Parlamenter sistemi silmek lazımdır” diyerek savundu
Gazeteci İskender Bayhan, yeni anayasa tartışmalarını Zeliş Irmak'ın sunumuyla Gündem Özel'de değerlendirdi.
İskender Bayhan'ın değerlendirmelerinden satır başları şöyle:
Erdoğan, ‘sivil anayasa’ ve İnsan Hakları Eylem Planından söz etti. Bu çıkışta da ortada bir çerçeve yok sadece başlık var. Bu planla ne kast ediliyor, bilmiyoruz. Cumhur İttifakı bu çıkışlarla tepkilere, eleştirilere ve hoşnutsuzluklara, ekonomideki sıkışmışlığa karşı güç toplama hamlesi yapıyor. ‘Cumhur İttifakı siyasi operasyon yürütüyor’ dediğimiz süreci yürütüyor. İnsan Hakları Eylem Planıyla beklenti yaratıyor.
Kendi açısından iki taktiği olabilir. Millet İttifakı ve sistem içi burjuva muhalefet içerisindeki pozisyonu açısından ön alma hamlesi olabilir.
Millet İttifakı ve burjuva muhalefeti bir kez daha kendisinin etrafında bir araya getirip tartıştırıp kendi minderine çekme açısından sonuç elde edebilir.
2010'DAN KALMA 30'UN ÜZERİNDE TASLAK VAR
Erdoğan ‘2021’de koşullar uygun. Yıl sonuna kadar herkes taslağını hazırlasın. 2022’de de tartışmaya başlayalım’ dedi. Aklımıza 2010’daki referandum geliyor. Pek çok meslek örgütü, kurum, sermaye örgütü anayasa taslağı sunmuştu Meclis’e. Meclis arşivleri anayasa taslağı mezarlığına dönmüş durumda. 30’un üzerinde taslak var.
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ara ara bir masa etrafında toplanma çağrıları yapıyordu. Ama Erdoğan cephesi ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçiş için bir çağrı yapmıyor. Cumhur İttifakı seçime kadar olan sürede tartışmaları, siyaseti kendi etrafında toparlamış olacak. Bunu da bir kazanç olarak görüyor olabilir Erdoğan.
İşçi emekçiler, gençler, halk kitleleri geçmiş tecrübeleri hatırlayıp demokratik anayasa beklentisine girmemeli. Demokratik hak ve özgürlükler mücadelesi içerisinde nasıl bir Türkiye istiyorsak mücadeleyi yükseltmeliyiz. Bu mücadele olmadan sivil anayasa beklememek lazım. (EvrenselWEBTV)
Evrensel'i Takip Et