18 Şubat 2021 12:10
/
Güncelleme: 19 Şubat 2021 11:49

İzmir Valiliğinin Kod-29'la işten attığı belediye işçileri direnişe başladı

İzmir Valiliğinin kararıyla Ekim 2020'de İzmir Büyükşehir Belediyesinden Kod-29 ile işten atılan 16 işçi, işlerine geri dönene kadar belediye binası önünde direnişe başladı.

İzmir Valiliğinin Kod-29'la işten attığı belediye işçileri direnişe başladı

İşten atılan İzmir Büyükşehir Belediyesi işçileri | Fotoğraf: Eda Aktaş/Evrensel 

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZENERJİ ve İZELMAN’da çalışan DİSK/Genel-İş üyesi 16 işçi, İzmir Valiliğinin kararıyla 20 Ekim 2020 tarihinde güvenlik soruşturması gerekçesi gösterilerek Kod-29'dan işten atılmıştı. İşçiler işlerine geri dönene kadar belediye binası önünde direnişe başladı. İşçiler sık sık “İşimizi geri istiyoruz”, “Çalışma hakkımız engellenemez", “Direne direne kazanacağız” ve “Kod 29 kaldırılsın” sloganları attı.

“İŞE GERİ ALINANA KADAR EYLEMLERİMİZ SÜRECEK"

İşçiler adına konuştuğumuz işten atılan Mehmet Aker süreci anlatarak, “Kod-29’dan atılınca başka yerde iş bulamıyorsunuz. Kod-29 işçileri ve emekçileri terbiye etmek için kullanılıyor. Bu hukuksuzdur” dedi.

4 aydır işsiz olduklarını hatırlatan Aker, “Muhalif düşünen, kendileri gibi düşünmeyen herkesi kapı önüne koydular. Biz de mağduriyetimizin giderilmesi için muhatabımız Büyükşehir Belediyesidir, seçilmiş belediye başkanıdır diyerek direnişe başladık. Kod-29 hukuksuzdur, anayasal suç işlenmiştir. Bu suçun ortadan kaldırılması gerekiyor. Siyasi iradenin burada görevini yerine getirmesi gerekiyor. İşe geri alınana kadar eylemlerimiz sürecek” diye konuştu.

Aralarında seçtikleri iki kişinin belediye başkanı ile görüştüğünü aktaran Aker, “Belediye ile görüştük, durumu detaylı anlattık. Güvenlik soruşturması ile işten atılmanın hukuksuz olduğunu, anayasal bir suç olduğunu, belediyenin buna aracı olmaması gerektiğini ve siyasi inisiyatifi almaları gerektiğini ilettik” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Padişah yetkisi

Padişah yetkisi

Devlet Denetleme Kuruluna verilen sınırsız kayyım yetkisiyle Cumhurbaşkanı, bir talimat vererek kamu kuruluşlarından belediyelere, sendikalardan meslek odalarına ve barolara kadar tüm kurumların yönetimlerini, yargı kararına gerek olmadan görevden alabilecek. Prof. Dr. Metin Günday “Bu bir kayyım yetkisi. Anayasa’ya aykırı” dedi.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Kara Harp Okulu mezuniyet törenindeki kılıçlı yemin nedeniyle 5 teğmen ordudan ihraç edildi.

Evrensel'i Takip Et