Finlandiya’da yasalardaki değişiklikler ilticacıları olumsuz etkiledi
Finlandiya’da yapılan bir araştırma, bundan önceki sağcı hükümet döneminde yasalarda yapılan değişikliklerin ilticacıların haklarını belirgin bir biçimde kötüleştirdiğini gösterdi.
Murat KUSEYRİ
Stockholm
Finlandiya’da yapılan bir araştırmanın sonuçları, bundan önceki sağcı hükümet döneminde yasalarda yapılan değişikliklerin ilticacıların haklarını belirgin bir biçimde kötüleştirdiğini gösterdi.
Başbakan Sanna Marin, bir önceki sağcı hükümet döneminde iltica ve yabancılar yasalarında yapılan değişikliklerin ilticacıların insan haklarını nasıl etkilendiğini araştırılması talimatı verdi.
Projenin sorumluluğuna getirilen Prof. Elina Pirjatanniemi, hazırladıkları raporu ve önlem önerilerini İçişleri Bakanı Maria Ohisalo’ya teslim etti. Ancak bakan, sağcı hükümet döneminde değiştirilen yasaların ilticacılar için ne gibi güçlükler getirdiğini açıklamaktan kaçındı. Çalışmaların devam ettiğini ve Finlandiya’da aile birleşimlerinin kolaylaştırılacağını söylemekle yetindi.
“Biz hukuk devletini ve çocukları korumalıyız... İnsanların temel hak ve özgürlükleri korunmalı” diyen Ohisalo, toplumda güç durumda bulunan insanların haklarının savunulmasının önemine, ilticacıların yaşam hakları, aile yaşamları ve hukuk güvencelerinin olması gerektiğine vurgu yaptı.
YENİ YASALAR İLTİCACILARIN HAKLARINI DAHA DA KISITLADI
Raporda daha önceki hükümet döneminde yabancılar yasasında iltica hakkını güvence altına almak iddiasıyla yapılan değişikliklerin ilticacıların haklarını daha da kısıtladığı belirtiliyor. Yasa değişikliklerinin en fazla ülkede kaçak yaşamak zorunda bırakılan binlerce kağıtsızı olumsuz etkilediği tespitlerine yer veriliyor.
Yasal değişikliklerin ilticacılara oturma izni verilmemesini daha olağan hale getirdiğine dikkat çekiliyor. Finlandiya’ya tek başına gelen çocukların koşullarında iyileştirmeler olmasına karşın anne ve babalarıyla birlikte Finlandiya’ya gelen çocukların haklarında gerileme olduğu belirtiliyor.
YABANCILAR YASASINDA KAPSAMLI BİR DEĞİŞİME GİDİLMELİ
Araştırmada imzaları bulunan uzmanlar, ilticacıların hukuki ve siyasi haklarının korunması için bir dizi önlem alınmasını öneriyor. Her şeyden önce de yabancılar yasasında kapsamlı bir değişime gidilmesini istiyor.
İltica talepleri değerlendirilirken çocukların yaşam koşullarının güvence altına alınmasını, aile birleşimi hakkına saygı gösterilmesini ve aile birleşiminde çocukların haklarının en iyi şekilde gözetilmesini öneriyor.
İlticacılarla ilgilenen Göçmen Bürosu, hukuk yardımı büroları ve idare mahkemelerine daha fazla kaynak aktarılmasını, personele yönelik temel ve tamamlayıcı eğitimin artması gerektiğini belirtiyorlar.
FİNLANDİYA BİRLEŞMİŞ MİLLETLER İNSAN HAKLARI KONSEYİNE ADAY
Sanna Marin’in başbakanlığındaki hükümetin bir önceki dönemde iltica yasalarında yapılan değişikliklerin sonuçlarını belirlemek amacıyla başlattığı araştırmalarının nedensiz olmadığı anlaşıldı.
Finlandiya, bu hafta başlarında yaptığı açıklamada Birlemiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’ne 2022-2014 döneminde aday olduğunu ilan etti. Güz aylarında BM’de yapılacak seçimlerde Finlandiya’nın kazanabilmesi için insan ve ilticacıların haklarıyla ilgili çıkış yapması gerektiği yorumları yapılıyor.
Nitekim İçişleri Bakanı Maria Ohisalo, geçtiğimiz yıl Finlanda’nın Akdeniz ve Yunanistan’da tutulan 175 sığınmacıyı alma kararının Finlandiya’nın ilticacılar için iyi şeyler yapabileceğini gösterdiğini söylemekten kaçınmadı.
Evrensel'i Takip Et