Teyit.org'dan haber sitelerinin teyitlenmesine dair açıklama ve özeleştiri
Teyit.org, Şeyma Altundal’ın gözaltına alınması ile ilgili analizde, Altundal'ı yalancılıkla suçlayan bazı haber sitelerinin linklerinin yer verilmemesinin haklı bir eleştiri olduğunu kabul etti.
Logo: teyit.org
Teyit.org, Boğaziçi eylemlerinde gözaltına alınan Şeyma Altundal'ı "yalancılık"la suçlayan iktidara yakın gazetelerin ve internet sitelerinin isimlerinin ve söz konusu yayınların içeriklerinin teyit.org tarafından yapılan inceleme raporunda yer almaması eleştirilerine dair açıklama yayımladı. Teyit.org, "Şeyma Altundal'ın gözaltına alınması ile ilgili analizde yalnızca Emniyet Genel Müdürlüğünün tweetinin yanlış bilgi içerdiğini söylemekle kalmamalı, bunu yaygınlaştıran haber sitelerini de eklemeliydik. Okurlarımızın tarafsızlığımıza dair bir endişesi olduysa üzgünüz. Bilinçli bir tarafgirlik olmadığını, dört yıldır yaptığımız yayınların bütününe bakıp görebilirsiniz" dedi.
T24'ün "teyit.org, Boğaziçi Üniversitesi protestoları sırasında hedef alınan Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Şeyma Altundal'ın odağında bulunduğu haberlerle ilgili yazdığı inceleme raporunda, kampanyayı yürüten yayınların içeriğini ve adlarını paylaşmadı" haberi üzerine teyit.org açıklama yayımladı.
İnternette şüpheli haberleri inceleyen ve iddiaların doğru olup olmadığını araştıran teyit.org tarafından "Haber siteleri ve teyitçiler: Medya ortamını iyileştirmek hepimizin sorumluluğu" başlığıyla yayımlanan açıklamada, son günlerde yöneltilen eleştirilerin incelendiği belirtilerek "Şeyma Altundal'ın gözaltına alınması ile ilgili analizde yalnızca Emniyet Genel Müdürlüğünün tweetinin yanlış bilgi içerdiğini söylemekle kalmamalı, bunu yaygınlaştıran haber sitelerini de eklemeliydik. Okurlarımızın tarafsızlığımıza dair bir endişesi olduysa üzgünüz. Bilinçli bir tarafgirlik olmadığını, dört yıldır yaptığımız yayınların bütününe bakıp görebilirsiniz" denildi.
Açıklamada öne çıkan ifadeler şöyle oldu:
"Son günlerde yöneltilen eleştirileri, soğukkanlılıkla inceledik. Çıkardığımız sonuçları ve eylem planımızı şöyle özetleyebiliriz: Şeyma Altundal’ın gözaltına alınması ile ilgili analizde, bazı haber sitelerinin linklerinin “Kimler Paylaştı?” kısmında yer verilmemesi haklı bir eleştiri. Yalnızca Emniyet Genel Müdürlüğü’nün tweetinin yanlış bilgi içerdiğini söylemekle kalmamalı, bunu yaygınlaştıran haber sitelerini de eklemeliydik. T24’ün uyarısı üzerine bu kısmı güncelledik. Okurlarımızın tarafsızlığımıza dair bir endişesi olduysa üzgünüz. Bilinçli bir tarafgirlik olmadığını, dört yıldır yaptığımız yayınların bütününe bakıp görebilirsiniz. Eğer gördüğünüz başka eksikler varsa, lütfen katkıda bulunun, birlikte geliştirmeye devam edelim."
"BAHSİ GEÇEN HABER SİTELERİNİ FACEBOOK SİSTEMİNDE DE İŞARETLEDİK"
"Bahsi geçen haber sitelerini Facebook sisteminde de işaretledik. Kendi iş akışımız içinde olması gereken sürelerde bu işaretlemenin yapıldığını, kararlarımız üzerinde hiçbir baskının etkisi olmadığını bilmenizi isteriz."
"KİMLER PAYLAŞTI İFADESİNİ "PAYLAŞIM TESPİTİ" OLARAK DÜZELTTİK"
"Analizlerimizde yer alan 'Kimler paylaştı?' verisini yazarlarımız, manuel bir medya taraması yaparak oluşturuyorlardı. Burada insan kaynaklı hatalarımızın olması doğal. Teyitçilik hala büyük oranda insan emeği ve dikkatine bağlı. Bu kısmı otomatize etmek için kuluçka programımızın mezunlarından Turnusol ile çalışmaya başladık. Topladıkları haber sitesi verilerinde otomatik bir arama yaparak bu kısma veri girişi yapılırken insan faktöründen kaynaklanabilecek hataları en aza indirmeye çalışacağız."
“Kimler paylaştı?” ifadesinin hedef gösteren bir tonu olduğundan endişe ediyoruz. Bu nedenle ifadeyi “Paylaşım tespiti” olarak düzelttik.
Aynı kısım için bir not hazırlayarak, kullanıcılarımızdan bizim atladığımız linkler varsa bildirim@teyit.org adresine iletebilecekleri hatırlatmasını ekledik."
“Paylaşım tespiti” kutusunun hemen altına yeni bir alan ekleyerek “Kimler düzeltti?” bilgisini göstermeye başlayacağız. Teknik ekibimiz bu kısmı yayına almak için çalışıyor. Okurlarımızın, sadece yanlış bilgi paylaşanları işaret ettiğimizi değil, düzeltme yapanı da gördüğümüzü bilmesini istiyoruz."
"Hangi düşünce dünyasının mensubu olursa olsun, doğru bilgi alma hakkını odağına alan her gazetecilik çabasına kıymet veriyoruz. Bilgi ekosistemini iyileştirmek için, hedef almadan tartışmaya, birbirimizden beslenip büyümeye, yerleşik sorunlarla ortak mücadeleye ihtiyacımız var."
NE OLMUŞTU?
Boğaziçi Üniversitesi'ne kayyum rektör atamasına karşı yapılan protestolarda gözaltına alınan Şeyma Altundal, "Gözaltı esnasında, daha önce gördüğüm sivil kadın polis, kolumdan tutup beni yerde sürükledi. O sırada başörtüm açıldı. Gözaltına almak için kollarımı arkaya doğru çekti ve ters kelepçe yaptı. Başımı yeniden örtmeme ise müsaade etmedi" açıklaması yapmış, başta Emniyet Genel Müdürlüğü olmak üzere iktidara yakın Sabah, Yeni Şafak, Yeni Akit, Takvim gazeteleri ve internet sitelerinde, Şeyma Altundal'ın açıklamalarının doğruyu yansıtmadığı ileri sürülmüş ve Altundal'ı hedef gösterilmişti. (HABER MERKEZİ)