23 Şubat 2021 05:56

Rize'de kentsel dönüşüm sebebiyle kiralar ikiye katlandı, esnaf dükkan kapattı

Rize'de deniz dolgusu üzerine inşa edilen 23 hektarlık alanda kentsel dönüşüm başladı, kiralar ikiye katlandı. Esnaf yüksek kira bedelleri nedeniyle iş yerini kapalı tutmaya karar verdi.

Fotoğraf: Arzu Erbaş/DHA

Paylaş

Rize'de deniz dolgusu üzerine yapılan ve korozyon nedeniyle riskli duruma gelen 23 hektarlık alandaki 118 dükkân, 174 ofis ve 60 konutta kentsel dönüşüm başladı.

İş yeri ve dükkanların ağırlıklı olduğu alanda başlayan proje ile birlikte kiralık iş yeri arayanların sayısı artınca kentte kiralarda bir anda yüzde 50'yi aşan oranlarda artış yaşandı.

Yüksek kira bedelleri nedeniyle bazı dükkan sahipleri geçici dükkan kiralama yerine proje tamamlanıncaya kadar iş yerini kapalı tutmaya karar verdi.   

Kentte deniz dolgusu 1960'lı yılların ortalarında, dönemin Belediye Başkanı Ekrem Orhon tarafından başlatılmıştı. Orhon, "Denizi kara, karayı para yapan başkan" diye anılmıştı.

Şehir merkezinin yaklaşık 3'te 1'ini oluşturan dolgu alanı üzerinde ilk etapta 3 kat halinde yapı izni verildi, ancak geçen sürede, dolgu alanına yüksek katlı binalar inşa edildi.

Bugüne kadar aralarında valilik, belediye başkanlığı, kültür merkezi, adliye gibi kamu kurumlarının da yer aldığı çok sayıda binanın inşa edildiği alanda yaklaşık 70 bin kişi yaşıyor.

DHA'nın aktardığına göre kentte, 173 bin metrekarelik dolgu alanında korozyon nedeniyle riskli duruma gelen 4 bin 174 bağımsız yapıda kentsel dönüşüm başlatıldı.

Projede ilk etapta yıkılacak belediye bloklarının bulunduğu 23 hektarlık alandaki 118 dükkân, 174 ofis ve 60 konutta kentsel dönüşüm gerçekleştirilecek.

KİRA ARTIŞLARI YÜZDE 50'Yİ GEÇTİ

İş yeri ve dükkanların ağırlıklı olduğu alanda başlayan proje ile kiralık iş yeri arayanların sayısının arttığı kentte kiralarda bir anda yüzde 50'yi aşan oranlarda artış yaşandı. Bazı iş yerlerinde ise bu artış oranı yüzde 100'ü buldu.

Çok sayıda esnaf da merkezi caddelerde yer bulamadı. Yüksek kira bedelleri nedeniyle bazı dükkan sahipleri geçici dükkan kiralama yerine proje tamamlanıncaya kadar iş yerini kapalı tutmaya karar verdi.

"İŞ YERİMİ AÇMIYORUM"

Balıkçı Cemal Yavuzer, yüksek kira bedelleri nedeniyle yeni iş yeri açmayarak kentsel dönüşümüm bitmesini bekleyeceğini belirterek, "Kirası 3 bin 500 liradan, 11 bin liraya çıkan dükkan biliyorum. Anlaşmaya çalıştık, 1 yıllık ücreti peşin istediler. Ben oraya yapacağım masrafı da hesap ederek, iş yerimi kapatacağım, yeni yapılacak dükkanların teslimini beklemeye karar verdim. Bu maliyetin altına giremeyiz" dedi.

Yıllardır işlettiği kasabı yeni yerine taşıyan Bayram Karali de “Buradaki inşaat bitene kadar yeni bir yer ayarladık. Hazırlıklarımızı yapıyoruz, oraya geçeceğiz. Maalesef bu süreçte dükkan kiraları yüzde 100 arttı. 3 bin liralık yerler, 10 bin lira oldu. Anormal bir durum var" diye konuştu.

40 yıldır işlettiği lokantasını yeni yerine taşımaya hazırlanan Tuncay Kılıç da “Kira artışları yüzde 100'ün üzerinde. Pandemi sürecinde esnafın da ekonomik olarak iyi olmadığı bu dönemde yeni iş yeri arayan esnaf için bu rakamlar çok yüksek. 40 yıllık lokantam kapanmasın, tabela asayım diye bir yer ayarladım. Bana da uygun değil, kirası da çok yüksek ancak yine de 2- 3 yıl bu inşaat bitene kadar bizi idare edecek bir yer seçtik. Biz yerimizi ayarladık ama uygun fiyata yer bulamayıp, iş yerini kapatacak arkadaşlar da var" şeklinde konuştu. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Susma Platformu 2020 değerlendirmesini 25 Şubat’ta açıklayacak

SONRAKİ HABER

1968 ve bugün: Toplumsal hareketlerde gençliğin sönmeyen dinamizmi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa