02 Mart 2021 11:18

Küresel gıda enflasyonu ‘Arap Baharı’ dönemine yaklaşıyor

Tahıllardaki yıllık enflasyon, Arap Baharı’nın tam zirvede olduğu 2011 yılı ortasından bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Fotoğraf: Tolga Yanık/DHA

Paylaş

Dünya genelinde gıda fiyatları enflasyon ve gelirlerden daha hızlı yükseliyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütüne (FAO) göre, küresel gıda fiyatları ocak ayında, tahıllar, bitkisel yağlar ve şeker kaynaklı olmak üzere, üst üste sekizinci ayda da arttı. Tahıllardaki yıllık enflasyon, ise Arap Baharı’nın tam zirvede olduğu 2011 yılı ortasından bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Tahıllarda yıllık artış oranı yüzde 20’ye ulaştı. 280 milyon nüfuslu Endonezya’daki tofu (yerel bir yiyecek) fiyatları aralık ayına göre yüzde 30 daha yüksek iken, Brezilya’da fasulye fiyatları bir yılda yüzde 54 arttı. Rusya’da ise şeker bir yılda yüzde 61 zamlandı.

Uzmanların dünyada gıda enflasyonunun azalacağına dair ümidi yok. Uzmanlara göre yükselen gıda fiyatları en çok Türkiye’nin de aralarında bulunduğu ‘Gelişmekte olan ülkeleri’ etkileyecek.

Zerohedge’de yer alan habere göre uluslararası gıda tekeli Kraft Heinz CEO’su Miguel Patricio, enflasyonun tarımın her alanında olduğunu belirterek, “Bu, yılın ilerleyen günlerinde makarna, peynir ve mayonez gibi bazı kategorilerde fiyat artışlarına neden olabilir” dedi. Heinz geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada artan buğday, şeker ve diğer girdiler nedeniyle ürünlere zam yapılacağını açıklamıştı.

Kanada’daki Dalhousie Üniversitesinin Agri-Food Analytics Laboratuvarı Direktörü Sylvain Charlebois, “İnsanların yiyecek için daha fazla ödeme yapmaya alışması gerekecek. Daha da kötüye gidecek” dedi.

RİSKLER NE?

Tahıllar, ayçiçeği çekirdeği, soya fasulyesi ve şeker gibi temel ürünlerin artan fiyatları, herhangi bir düşüş belirtisi göstermiyor. Küresel tedarik zinciri aksaklıkları, değişken hava koşulları ve artan Çin talebi ile gıda fiyatlarının artması bekleniyor.

SocGen Ekonomisti Albert Edwards, yüksek gıda fiyatlarının sorumlusu olarak 2011’de uyguladığı politikalar nedeniyle Amerikan Merkez Bankasını (Fed) görüyor.

13 MİLYON AMERİKALI EKSİK ÖĞÜN İLE YAŞAMINI SÜRDÜRÜYOR

Gıda güvensizliği, ABD için önemli bir sorun haline geldi. Feeding America tarafından açıklanan verilere göre, 13.2 milyon Amerikalı, hayatta kalmak için mücadele ederken kitlesel işten çıkarmalar ve tükenen birikimler nedeniyle eksik öğünlerle yaşamını sürdürmeye çalışıyor.

ENDONEZYALI KADIN: BİBERİN FİYATI BİRKAÇ HAFTADA İKİYE KATLANDI

280 milyon nüfusu olan Endonezya’nın Batı Cava eyaletinde yaşayan 64 yaşındaki Rahayu, “Geçen hafta aynı parayla şimdi daha küçük bir parça tempeh (Endonezya yemeği) ve tofu aldım. Geçtiğimiz haftalarda biber fiyatı iki kattan fazla arttı. Biberin kilosu 70 bin rupiye (4.97 dolar) yükseldi. Daha az kullanmam gerekecek” diyor.

YÜKSEK GIDA FİYATLARI ‘ARAP BAHAR’INI TETİKLEMİŞTİ

Yükselen gıda fiyatları, 2011 yılı ocak ayında Tunus başkanını deviren protestoların ateşlenmesine yardımcı oldu. Gıda enflasyonu da Mısır ve Ürdün’deki protestoların temel nedenleri arasında yer aldı. 2011 yılının ardından bölgedeki diğer ülkelerin nüfuslarını güvence altına almak için tahıl stoklarını istifleyeceği spekülasyonlarını artırdı. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Almanya Sol Parti kongresinin gösterdikleri

SONRAKİ HABER

EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz: AKP'nin getirmek istediği reform sermaye için

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa