03 Mart 2021 03:47

Kadın üniversiteleri bizleri hayattan soyutlar

Bu ülkede yaşayan eşit vatandaşlar olarak cinsiyet fark etmeksizin her alanda eşit şekilde eğitim almalı, çalışabilmeli ve yaşayabilmeliyiz.

kadın protesto

Paylaş

Büşra KAYA

Gaziantep

Ülkemizin hemen her şehrinde bir üniversite mevcut. Bu üniversiteler çeşitli alanlarda eğitim vererek gerek bilim anlamında gerekse sosyal anlamda ilerlememize destek veren kurumlar. Ayrıca eğitim aldığımız bu yerler cinsiyet fark etmeksizin birlikte sosyalleştiğimiz alanlardır. Ancak gündemde olan kadın üniversiteleri bu sosyal gelişme olgusunu en aza indirerek hem sosyal hayatta hem de iş hayatında daha verimsiz sonuçlar doğuracak gibi görünüyor. Maalesef erkek egemen dünyada yaşayan biz kadınların her alanda desteklenmesi gerekirken bu tarz uygulamalarla ikinci plana atılma tehlikesiyle karşı karşıya kalabiliriz. Bu üniversiteden mezun olacak adaylar iş hayatlarında karşı cins ile tanışacak ve birçok ortak alanda faaliyet gösterecektir. Ancak kadın üniversiteleri karşı cinsten bir bireyle çalışma imkanı bulmayan öğrenci yetiştirdiği için kadınlar, iş hayatından belki de soyutlanacaktır ki bu da görmek isteyeceğimiz bir senaryo değil.

OLDUKÇA DEZAVANTAJLI BİR UYGULAMA

Kız lisesinde okumuş biri olarak böyle bir uygulamanın hem eğitim hem de kişisel gelişim açısından tamamen dezavantajları olduğunu söyleyebilirim. Karşı cinsle iletişim kuramama sorunu, eğitimden çok ahlak dersi verilmesi gibi. Kız kardeşi İmam Hatip orta okulunda okuyan biri olarak şunu da söyleyebilirim ki kız ve erkek öğrencilerin ayrı sınıflarda okuması hatta erkek öğrencilere öncelik tanınması eğitim eşitsizliğinin en büyük örneğidir. Açıkçası kadın üniversiteleri açılırsa ailem bu dezavantajlara bakmadan oraya gitmemi isteyecektir. Ailem o üniversitelerde kadın cinayetlerinin daha az olduğunu, güvenilir bir ortam sağlayacağını düşünecektir. Bu proje bizlere bu seçenekleri sunacak. Oysaki bunları avantajmış gibi göstererek kadın cinayetlerini azaltamazlar. Kadın cinayetlerine karşı yargıda iyileştirmeler yapılarak daha caydırıcı cezalar getirmeleri gerekir. Bu ülkede yaşayan eşit vatandaşlar olarak cinsiyet fark etmeksizin her alanda eşit şekilde eğitim almalı, çalışabilmeli ve yaşayabilmeliyiz. Bu konudaki esaslar cinsiyetimiz değil ilgi ve becerimiz olmalıdır. Erkekler ve kadınlar olarak ayrım yapılmaksızın biz öğrencilerin bu noktada birleşmesi gerekiyor.

ÖNCEKİ HABER

Gazeteciliğin içini doldurmak için bir aradayız

SONRAKİ HABER

Prof. Pala: Bakanlığın tutarsız verileri üzerinden bilimsel değerlendirme yapılamıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa