4 Mart 2021 16:50
/
Güncelleme: 20:52

Denizli’de açık kömür ocağı için ÇED süreci başlatıldı

Denizli’de Termik Santral kurdurulmayan şirket, Tavas ilçesi Avdan ve Kale Ebecik Mahallesinde 38710 dönümlük ruhsat alanında “Açık Kömür Ocağı işletmeciliği” için ÇED başvurusunda bulundu.

Denizli’de açık kömür ocağı için ÇED süreci başlatıldı

Maden ocağı (Temsili görsel) | Fotoğraf: Pixabay

Denizli’nin Tavas ilçesi Avdan ve Kale Ebecik Mahallesinde 38710 dönümlük ruhsat alanında Açık Kömür Ocağı işletmeciliği için ÇED süreci başlatıldı. Daha önce aynı bölgeye Termik Santral kurmak isteyen ve santral istemeyen halkın karşı mücadelesi sonucu projesi iptal edilen Avdan Maden Enerji San. Tic. A.Ş bu kez maden sahasını genişletmek için ÇED başvurusunda bulundu. Büyük Menderes İnisiyatifi Sözcüsü Mustafa Çallıca açıklama yaparak, daha önce verilen mücadeleden alınan güçle tüm emek ve demokrasi güçlerini ortak mücadeleye çağırdı.

"ÖLÜME MAHKUM ETMEK İSTEYENLER SITMAYA RAZI ETME PEŞİNE DÜŞTÜ"

Mayıs 2020’de Avdan Termik santral için verilen mücadeleyi hatırlatan Çallıca, "Yaratılan yoğun haklı tepkiler ve karşı çıkışların yaygınlığı nedeniyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından büyük yanlıştan kısmen dönülmüştü. Bu net karşı çıkış karşısında afallayan maden şirketi kamu kurumlarını kendi ve çıkarları doğrultusunda kullanıp bu kez galerileri büyütüp açık kömür arama telaşına girmiştir. Dün ölüme mahkum etmek isteyenler bugün sıtmaya razı etme peşine düştü. Dün doğa hakları, hava, su, toprak için Kale ve Tavas nasıl ayağa kalktıysa bugün de vurulacak her kazma için gümbür gümbür ses vereceğiz" ifadelerini kullandı.

"TARIMSAL ÜRETİM FELÇ EDİLECEK"

Çallıca, "Kale ve Tavasımızda, bütün canlıların  ve gelecek nesillerin sağlıklı yaşam alanlarını yok eden, bölgede yaşayanların ekonomik, sosyal, kültürel ve tarımsal üretimlerine zarar veren, sularımızı ve sulak alanlarımızı kirleten ve yok eden kömür üretimine hayır diyoruz. Kömür galerileri açık kazı ile ilerleyecek, her kamulaştırılan alan çorak ve bitirilmiş hale gelecek, tarımsal üretim felç edilecektir" diye konuştu.  
Çallıca son olarak birlikte mücadele çağrısı yaparak şu ifadeleri kullandı; "Ülkemizde Yatağan ve Soma'da yaşanmış kötü örneklerin Denizli’de yaşanmaması için, geleceğimiz için dün olduğu gibi bugün de sivil toplum örgütlerini, meslek odalarını ve yaşamı savunan herkesi fosil yakıt kömür üretimine karşı birlikte mücadeleye davet ediyoruz." (Denizli/EVRENSEL)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Başpınar'da yüzde 30 kavgası

Başpınar'da yüzde 30 kavgası

Asgari ücrete yapılan yüzde 30’luk sefalet zammı, tüm ücret artışlarına üst sınır çizen bir bıçağa dönüştü. Ücret zammı ve toplu sözleşme dönemindeki tüm emekçiler o bıçağı kemiğinde hissediyor. Antep Başpınar OSB’de de bu yüzde 30 dayatmasına karşı kavga sürüyor. Bir arada durmayı başaran işçiler kazanıyor.

Şireci Tekstil 2023’te vergi öncesi kârı 1.6 milyar TL ama 2023’te hiç vergi ödemedi. İşçilere teklifi yüzde 30 zam.

Karafiber 2023’te 6.6 milyar TL değerinde net satış geliri elde etti. Bu satışlardan “kâr etmediğini” öne sürerek vergi ödemedi.

Yalçın Kardeşler Halı 2023’te kendi beyanıyla 44.4 milyon TL vergiye esas kâr elde etti. İşçilere yüzde 34 zam dayatıyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
RTÜK Başkanı “Ülkemizde olumlu olaylar olmuyormuş gibi haber servis ediliyor” deyip ‘yandık’, ‘bittik’ haberleriyle karamsarlık aşılandığını savundu, ceza tehdidinde bulundu.

Evrensel'i Takip Et