7 Mart 2021 23:40

Sağlıkçıların emeklilik hakkının tekrar yasaklandığı ortaya çıktı

Sağlık Bakanlığının, CHP Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi’nin soru önergesine verdiği yanıtla; sağlık emekçilerinin emeklilik hakkını yeniden yasakladığı ortaya çıktı.

Sağlıkçıların emeklilik hakkının tekrar yasaklandığı ortaya çıktı

Fotoğraf: Evrensel

Damla KIRMIZITAŞ
Ankara

Sağlık Bakanlığının 27 Ekim 2020’de uygulamaya koyduğu istifa ve emeklilik yasağı, 19 Ocak 2021’de sadece istifa yasağına döndürüldü. 19 Ocak’tan sonra emekliye ayrılan sağlıkçı sayısında ciddi artış yaşanınca bakanlığın 3 Mart’ta tekrar emeklilik hakkını yasakladığı ortaya çıktı. Yasak Sağlık Bakanlığının CHP Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi’nin soru önergesine verdiği yanıtla ortaya çıktı.

GÜNDE 67 SAĞLIKÇI GÖREVİ BIRAKTI

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan İlgezdi, “100 binlerce atama bekleyen sağlıkçıyı işe almayan bakanlık, çalışanların işi bırakmalarını da yasaklarla engelleniyor. İstifa yasakları yetmedi, emeklilik de yasaklandı” dedi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın cevapladığı soru önergesinde, istifa yasağının kalktığı 8 Haziran 2020 tarihinden 8 Eylül 2020 tarihine kadar 792’si doktor toplam 2 bin 537 sağlıkçının emekli olduğunu, aynı dönemde 2 bin 107’si doktor olmak üzere toplam 3 bin 487 sağlıkçının da istifa ettiğini aktaran İlgezdi, “3 ayda 2 bin 899’u doktor toplam 6 bin 24 sağlıkçı istifa etti ya da emekli oldu. Yani pandemide günde 32’si doktor olmak üzere 67 sağlıkçı görevi bırakmak zorunda kaldı” dedi.

"ATAMA BEKLEYEN SAĞLIKÇILARLA SİSTEM GÜÇLENDİRİLMELİ"

Sağlıkçıların haklı taleplerini yok sayan, çalışma koşullarını iyileştirmeyen bakanlığın, yasaklarla sistemi devam ettirmeye çalıştığını belirten İlgezdi, “Sağlıkçılar pandemide kahramanca mücadele ettiler, taleplerinin hiçbiri karşılanmadı, onlara destek olması için yeterli eleman alımı yapılmadı. 100 binlerce atama bekleyen sağlıkçı ile sistem güçlendirilmedi. Günü kurtarmak için politika üretenler çözümü yine yasaklarda buldu. Böyle sağlık sistemi olmaz, sağlık ordumuzun erimesini istifaları, emeklileri yasaklayarak değil, sistemi çalışanlara göre düzenleyerek engelleyebilirsiniz” dedi.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

İhyanın aslı

İhyanın aslı

Maraş depremlerinin ardından geçen iki yılda ne yiten on binlerce canın hesabı sorulabildi ne de kalanların bir derdine derman olundu. İki yıl sonra iktidar, ”Asrın İhyası” sloganıyla toplumu aldatmaya çalışıyor. Oysa asıl ihya ihaleler, inşaatlar, rezerv alan ilanları, teşvikler, vergi indirimleriyle, depremi gerekçe eden siyasi baskılarla geldi.

Teslim edilen konut sayısı ihtiyacın 3'te biri.

Deprem bölgesinde 'rezerv alan' kılıfıyla halkın evleri, arsaları gasbedildi.

Deprem işçiye yoksulluk, sermayeye 'fırsat' oldu.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Sezgin Tanrıkulu: "Depremin maliyetini en aza indirmek için her ay vergi veriyoruz. Nereye harcandığını bilmiyoruz"

Evrensel'i Takip Et