12 Mart 2021 08:48

JMO, NASA'nın Mars çalışmasında da yararlandığı Salda Gölü'nün korunmasını istedi

Jeoloji Mühendisleri Odası, ilksel yaşam formlarının korunduğu ve bu nedenle NASA'nın Mars çalışmasına da ilham veren Salda Gölü'nün inşaat faaliyetlerine kurban edilmemesini istedi.

Salda Gölü (solda) ve Mars'taki Jezero Krateri (sağda) | Görsel: NASA Earth adlı Twitter hesabından yapılan paylaşımın ekran alıntısı

Paylaş

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Salda Gölü'yle ilgili yaptığı açıklamada Dünya üzerinde ilksel yaşam formlarının korunduğu ender alanlardan olan Salda Gölü'nün korunmasının önemine dikkat çekti. NASA'nın Mars görevinde bu özelliğinden dolayı Salda Gölü'nden yararlandığı da belirtilen açıklamada, insanlık için böylesi değeri olan alanın inşaat faaliyetlerine kurban edildiği belirtildi.

JMO tarafından yapılan açıklamada, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesinin (NASA), keşif aracı Perseverance'ın Mars`ın Jezero Krateri'ne indiği hatırlatıldı. NASA'nın hedefinin Mars üzerindeki ilksel yaşam formlarını ve buna bağlı olarak da Mars gezegeninin jeolojik, fiziksel, kimyasal, biyolojik ve iklimsel yaşam izlerini araştırmak olduğu belirtilen açıklamada Salda Gölü'nün bu çalışmadaki öneminden bahsedildi.

Açıklamada, "NASA’nın, iniş yeri olarak Jezero Kraterini seçmesindeki neden ise Dünya üzerinde ilksel yaşam formlarının korunduğu ve bunların yaşamsal süreçlerinin takip edilebildiği benzer örnek alanların varlığı olmuştur. Kraterdeki paleogöl ortamıyla mineralojik ve jeolojik bakımdan neredeyse mükemmel derecede uyum gösteren Salda Gölü, Dünya üzerindeki bu tür alanların ilk sırasında yer almaktadır. Bu benzerlik nedeniyle Salda Gölü; hem Türkiye’nin kendi yapacağı uzay araştırmalarına, hem de dünya çapında yapılacak uzay araştırmalarına yön verebilecek jeolojik yapıya sahiptir ve ülkemiz için çok önemli jeolojik miras alanlarından birisidir" denildi.

"İNSANLIK İÇİN BÖYLESİ DEĞERLİ BİR ALAN MİLLET BAHÇESİNE KURBAN EDİLİYOR"

İnsanlık için son derece önemli olan bu alanın değerinin, bu konudan sorumlu başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ile Burdur Valiliği olmak üzere, Türkiye'nin sorumlu kişi ve kurumları tarafından yeterince bilinmediği belirtilen açıklamada  alanın millet bahçesi adı altında gerçekleştirilen inşaat faaliyetlerine ve günübirlik yaşam zevklerine kurban ediliği ifade edildi.

İnsanlığın doğal mirası niteliğinde olan bu alana yapılan saldırıların önlenmesi amacıyla bir dizi çalışmanın acilen başlatılması gerektiğini belirten JMO, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

  • Ülkemizin, gezegenimizin ve dünya dışı gezegenlerin oluşum süreçlerinin anlaşılması açısından jeolojik açıdan çok değerli bilimsel kayıtlar barındıran bir ortam niteliğinde olan Salda Gölü, hiçbir şekilde popülist yaklaşımlara malzeme yapılmamalı, inşaat çalışmaları derhal durdurulmalı, yapılanlar ise derhal kaldırılmalıdır.
  • Salda Gölü ve beslenme havzası, kesin korunacak hassas alan içine alınarak jeopark ilan edilmeli, UNESCO Global Jeoaparkı içine alınması için acilen çalışma başlatılmalıdır. Salda Gölü ve çevresi; insan etkilerinin olası zararlarından korunacak şekilde kontrollü olarak jeoturizme açılmalı, jeoturizm yoluyla yerel kalkınmanın bir aracı olarak da bölgenin ekonomisinin geliştirilmesine destek sağlamalıdır.
  • Jeoturizm faaliyetleri kapsamında yerel halkın eğitimine ve istihdamına önem verilmelidir.
  • Jeoturizm çalışmaları Salda Gölü’nün insani etkilerden olabildiğince arındırılacak şekilde ekosistemi ve doğal yapısını bozmayacak şekilde planlanmalı, yüzme vb amaçlı dahi bile olsa gölün kullanımı engellenmelidir.
  • Salda Gölü ve beslenme havzası içinde yeraltı suyu kullanımı amaçlı kuyu açılması, gölet, vb yüzey suyu yapılarının yapılması engellenmeli, var olan yeraltısuyu kuyuları ise kapatılarak gölün su seviyenin düşmesi engellenmelidir.
  • Salda Gölü’nün çevresinde tarımsal üretimle yaşamını idame ettiren vatandaşlarımızın eğitimine önem verilerek zirai ilaçlarının kullanılmaması sağlanmalı ve bu şekilde göl suyunun insan kaynaklı kirletilmesi önlenmelidir.

Açıklamada son olarak, "TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, gezegenimizin veya diğer gezegenlerin oluşumu, gelişimi ve canlı yaşam formlarının ortaya çıkmasının kanıtı niteliğindeki bir alanın yok edilmesinin önlenmesi amacıyla yapılacak her türlü çalışmaya destek vermeye hazırdır" denildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

2'nci doz aşı olan 1 milyon 300 bin kişiden 852'si Kovid-19 tanısı aldı

SONRAKİ HABER

Davutoğlu: 1 Mayıs'tan itibaren yapılacak her seçime gireriz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa