12 Mart 2021 09:49

TTB MK Üyesi Yerlikaya'dan mavi renkli illere uyarı: İyi durumdayız algısı tehlikeli

Kovid-19 risk haritasında mavi renkte yer alan illerde test sayısında ciddi azalma olduğunu belirten TTB MK Üyesi Halis Yerlikaya, “İyi durumdayız algısı tehlikeli ve yanıltıcı olur” dedi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Fırat TOPAL
Diyarbakır

Sağlık Bakanlığının haftalık yayımladığı il bazlı verilerde Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerindeki vaka düşüşleri dikkat çekti. Kovid-19 risk haritasında da düşük riskli iller kategorisinde yer alan illerde test sayısında da ciddi azalma olduğunu belirten Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Halis Yerlikaya, “İyi durumdayız algısı tehlikeli ve yanıltıcı olur” dedi.

TEST SAYISI ÇOK DÜŞÜK

Bölgede vaka sayılarındaki azalmanın düşürülen test sayılarıyla orantılı olduğunu ifade eden Yerlikaya “Diyarbakır’da 2 bin-2 bin 500 arasında test yapıldığında 850-900 arasında pozitiflik oranı vardı. Şimdi 250-400 arası test yapılıyor. Test sayısında ciddi bir azalma var ama pozitif vaka sayısı 45-50 civarında. Semptomu olanlara test yaparak hasta olanların sadece yüzde 20’sini yakalayabiliyoruz” dedi.

Yerlikaya, bölgede ayrıca filyasyon ve temaslı takibinde de sıkıntılar yaşandığını dile getirerek “Şu anda iyi durumdayız gibi bir algı yaratılıyor. Ama bu çok tehlikeli ve yanıltıcı olur. Pandeminin etkisi henüz bitmedi. Yeniden açılmayla sıkıntılı bir süreç daha yaşanabilir” uyarısında bulundu.

Bölgede aşılama oranının da ülke genelinden düşük olduğu bilgisini veren Yerlikaya bunun sebeplerini sıraladı: “Randevu ve kod alma yönetiminde yaşanan sıkıntılar, ALO 182’de yaşanan yoğunluk ve ana dil de dahil olmak üzere pek çok faktör bu oranı düşürdü.”

Ellerinde yeterli aşı olmadığına dikkat çeken Yerlikaya “Bölge açısından aşı süreci sancılı geçiyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

CHP'li başkanın evini polisler bastı; "Pardon yanlış geldik" deyip gittiler

SONRAKİ HABER

TTB Kovid-19 İzleme Kurulu Üyesi Yavuz: Aşılamanın gecikmesi aşının faydasını azaltır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa