14 Mart 2021 23:24

Mücadeleye adanmış, dolu dizgin bir yaşam: Kadri Kılıcı

Yaşamını yitiren EMEP Esenyurt İlçe Başkanı Kadri Kılıcı'nın yeğeni, amcasının ardından yazdı.

Fotoğraf: Deniz Kılıcı Aydoğdu'nun kişisel arşivi

Paylaş

Deniz Kılıcı AYDOĞDU

Herkese merhabalar,

Fotoğraftakiler amcam Kadri Kılıcı ve ben, Deniz. Tahminen beş yaşındayım. Bir tanecik amcam var. O kadar severim ki amcamı. Upuzun boylu, aslan gibi, güleç yüzlü, gencecik bir fidan...

Elinde doğdum büyüdüm.

Beni hep omuzlarında gezdirir. Sonra da hep gıdıklar, birlikte güleriz. ‘Urfalıca’ komik tekerlemeler öğretir yine güle güle bir hal oluruz.

Sürekli sorular sorarım. Hiç yılmadan hepsine tek tek cevap verir. Hep öğretir, motive eder.

Biz Urfalıyız... Evde mutlaka çiğ köfteler yoğrulur. Amcamla birlikte geleneksel çiğ köfte şarkımızı anneme söyleriz: “Çiğ köfte başım tacı, ayran onun ilacı. Tez yoğur gelin bacı, canım ister çiğ köfte...” Acılı acılı yeriz ama yüzümüz hep güler. Üstüne kaçak çay, mis gibi olur.

Müzik bizim hayatımızın vazgeçilmezidir. Türkü söyleriz, saz çalar, ritim yaparız. Çok sesliyiz. Hiçbir şey yok mu, kibrit kutusu alır darbuka gibi çalarız. Amcamın sesi yanık. Kazancı Bedih’ten başlar, Aşık Mahsuni Şerif ten çıkarız.

Ailemiz geniş bir aile. Bir araya gelince ev sıra gecesi gibi olur. Bir ailede herkesin sesi güzel olur mu, biz de olur. Herkes bir müzik aleti çalar mı, bizde çalar. Tanıyanlar bilir...

Amcam çok bilgilidir. Yüzeysel değil, derindir. Bir konuşmaya başlar, saatlerce dinlersiniz. Binlerce kitap okumuştur. Ki o dönemlerde internet yok.

Her konuşmasından mutlaka bir şey öğrenirsiniz: Felsefe, psikoloji, sosyoloji, din, antropoloji, siyaset, tıp, hukuk, iş hukuku...

Bazı kelimeler var. Her konuşmasında geçer. Çocukken ağlıyorum mesela, herkes bana diyorlar ki ağlama, O ise herkese, “Bırakın Deniz bir birey ve şu an ağlama hakkını kullanıyor...” diyor.

İnsan, özgürlük, barış, halk, hak, hukuk, adalet, eğitim, sağlık, vicdan, ahlak, emek, sendika, evrim, devrim, müzik, doğa, hayvan, su... Her konuşmasında mutlaka bir mesajı var bana...

Problem sandığım bazı şeylerin problem olmadığını da ondan öğrendim. Naif, sade konuşur, örneklendirir ikna ederdi beni.

Başkalarının bana akıl vermesini hiç sevmem. Çok nadir akıl danıştığım konular var. Sadece ona akıl danışırdım, çünkü içtendir, dikkatlidir, detaycıdır ve çok iyi dinler. Mutlaka bir çözüm getirir.

Bir hafızası var; saat şaşar, o şaşmaz. En son şu gün, şu saatte görüştük Deniz, şunlar şöyle şu şekilde oldu... Geçmişe yönelik 60 yıl her konuda bu kadar detaylı akılda tutabilmek muazzam bir şey olmalı.

Fenerbahçelidir, vazgeçilmezidir. Halkın takımı çünkü Fenerbahçe...

Sonrasında Ayşe yengemle evlendiler. O kadar seviyorlardı ki birbirlerini anlatamam. Hep yan yana otururlardı. Çok genç ve çok güzellerdi. Bir de oğulları oldu ve bu aşklarını taçlandırdılar. Çok yakışıklı güleç bir çocuk. İsmi gibi Özgür ruhlu.

BİNLERCE İNSANIN KALBİNE DOKUNDU

Bakırköy Cumhuriyet Meydanı’nda çarşamba günü anma töreni yapıldı. Her il ve ilçeden katılım oldu. Kar yağışı ve çalışma saatine denk gelmesi sebebiyle gelemeyenler de oldu. Tüm sevenleri bizimle birlikteydi ve bizi hiç yalnız bırakmadılar. Hâlâ da bırakmıyorlar.

Dostları amcamı bizlere anlattılar.

Binlerce belki de daha fazla insanın kalbine ve yaşamına dokunmuş. Hiç kimseyi kırmamış, hep yardımcı olmuş, uzlaştırmış, hak hukuk, emek, ekmek, adalet mücadelesinde en öndeymiş, işçinin ve emekçinin yanında olmuş, çok sevilmiş, saygı duyulmuş, yanık sesliymiş, güler yüzlüymüş, artık ismi ‘unutulmayanlar’ da anılacakmış.

KINIFIR BEDRENK OLUR

Yedisinde neyse bir insan yetmişinde de o dur derler, 70’i göremedi. 1 Şubat’ta 60 yaşına basmıştı.

Hayatıma dokunduğu için onur duyuyorum ve teşekkür ediyorum ona. 60 yıl... Dolu dizgin, dik duruşlu, mücadeleci, çizgisini hep koruyan, inanılmaz.

Ne muhteşem bir hayat…

Sözlerime bir de onun çok sevdiği bir Urfa türküsü ekliyorum...

Kınıfır bedrenk olur

Aşka düşen denk olur

Karanfil bedrenk olur

Aşka düşen denk olur

İsterem başıya gele

Ah bi’gele vah bi’gele

Göresen ne renk olur...

ÖNCEKİ HABER

İnci kefalinin göç yolu Akköprü Deresi kirlilikten geçilmiyor

SONRAKİ HABER

Güven veren, mücadeleci ve mütevazı bir yoldaşın ardından

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa