17 Mart 2021 01:00

 “Birlikte üreterek 8 Mart fanzinimizi çıkarttık”

“Kadın mücadelesinin önemini ve faydasını göstererek üniversitedeki kadınlara mücadele çağrısı yaptık.”

Fotoğraf: Dilara Açıkgöz/csgorselarsiv.org

Paylaş

Şükran RENÇBER

Adana

Çukurova Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğu pandemi döneminde çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. Topluluk birçok kişiye ilham kaynağı olduğu gibi 8 Mart’a da hazırlanan fanzinde yer verdiler. Bizler de 8 Mart’ta hazırlanan fanzin hakkında konuştuk.

Hazırladığınız fanzini biraz anlatır mısınız?

Sanattan kitap ve film önerilerine, farklı bölümlerden kadın arkadaşlarla yaptığımız röportajlardan deneme yazısına kadar farklı içeriklere sahip olan fanzinimiz 24 sayfa. Fanzini okumak isteyen arkadaşlar sosyal medya hesaplarımızdan yayınladığımız linke tıklayarak online bir şekilde okuyabilir.

Fanzin yapma fikri nasıl ortaya çıktı.

Önce 2020’nin çıktısı olacak bir çalışma yapmaya karar vermiştik. “Neler yaşandı, biz topluluk olarak bu yaşananları nasıl değerlendiriyoruz?​” gibi. Daha sonra bu çalışmayı genişleterek üniversiteli kadın arkadaşlarımızın kolaylıkla ulaşabileceği ve üzerine tartışabileceğimiz bir çalışma olmasına karar verdik. Böyle ortaya çıktı fanzinimiz.

Fanzin içerisinde neler var? Fanzin ile birlikte kadınlara nasıl çağrılarda bulundunuz?

Fanzinde topluluğumuzu tanıttık. Hedeflerimize, çalışmalarımıza, kazanımlarımıza yer verdik. Farklı fakültelerden kadın öğrencilerle kendi bölümünde kadın olarak var olmanın zorlukları hakkında yaptığımız röportajlara yer verdik. Bu röportajlar sayesinde toplumsal cinsiyet eşitsizliği bir kez daha gözler önüne serildi. Fanzinde bulunan makaleler, şiirler, resimler, karikatürler, kitap ve film önerileriyle kadın mücadelesi ruhunu hissetmiş olduk. Kadın mücadelesinin önemini ve faydasını göstererek üniversitedeki kadınlara mücadele çağrısı yaptık.

PANDEMİ KADIN ÖĞRENCİLERİ OLUMSUZ ETKİLEDİ

Bir yıl içinde genç kadınlar neler yaşadı? Eğitimleri nasıl etkilendi?

Pandemi döneminde kadın öğrencilerin birçoğu aile evine kapandı. Cinsiyet eşitsizliğine dayalı ev işlerinin paylaşımı kadın öğrencileri olumsuz etkiledi. Eğitimini ve ev işlerini beraber götürmeye çalışan kadın öğrencilerin eğitimi aksadı. Birçoğu eğitimden uzaklaştı. Şehirlerin bazı noktalarında, köylerde internet çekmediği ve ders dinleyecek materyal bulunmadığı için öğrencilerin birçoğu eğitime erişemedi.

Fanzin sonrası nasıl tepkiler aldınız?

8 Mart tarihininde yayınladığımız fanzini okurken mücadele coşkusunu hissettik. Birçok kadın öğrenciden olumlu dönütler aldık. Fanzini çok çok beğendiklerini ve teşekkürlerini ilettiler.

FANZİNE ÇOK EMEK VERİLDİ

Fanzin sonrası topluluğuna yeni katılan arkadaşların görüşlere değinelim

Narin: Topluluk gayet iyi ben çok sevdim daha yeni girdiğim için beklentilerim hakkında pek bir şey söyleyemem daha yeni olduğu için fanzini çok çok beğendim.

İrem: Keşke yüz yüze de tanışabilseydik bunu çok isterdim. Güzel işlere imza atacakları çok belli, her biri çok kıymetli, onları tanımış olmaktan gerçekten çok mutluyum. Pandemi dolayısıyla her şey tabi ki aksıyor ama normale döndüğümüzde çok verimli olacağına eminim. Sadece sanırım ufak bir organizasyon sorunu yaşıyoruz bunun da pandemiden kaynaklandığını düşünüyorum. Fanzin mükemmel olmuş ellerine, emeklerine sağlık katkı sağlayan herkesin. Bayıldım.

Melike: Topluluğa henüz adapte olamadım, çünkü henüz bir çalışma veya başka bir etkinlik yapılmadı. Ama güzel çalışmalara el atacağımız bir topluluk olarak görüyorum, eğer Adana'da olsaydım etkileri daha derin ve anlamlı olurdu faaliyet halinde olabilirdim. Çok güzel bir dergi çalışması olmuştu elinize emeğinize sağlık.

Melek: Topluluğa ilk katıldığım andan itibaren çok samimi içten bir yaklaşımla karşılandım. Bilinçli kadınların bir araya gelerek oluşturduğu bu topluluk, daha fazla kadının da bu bilince kavuşması adına çok güzel çalışmalar yürütmekte. Bir kadın olarak maruz kaldığımız eşitsizliği ve her türlü şiddete karşı örgütlenmenin ne kadar önemli olduğunu bu topluluk sayesinde daha çok farkına vardım. Bu topluluk ile daha çok kadına ulaşarak onları da bu sürece katılmalarını sağlanması gerektiğini düşünüyorum. Fanzin çalışması çok emek verilerek ortaya çıkarılmıştır.

ÖNCEKİ HABER

Eylem planı açıklayan iktidarın insan hakları karnesi

SONRAKİ HABER

Neden 8 Mart’ta alandaydık?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa