23 Mart 2021 00:09

Bakırköy Belediyesinde ücretlerin düşürülmesine karşı çıkana ücretsiz izin

Bakırköy Belediyesinde "eşit işe eşit ücret" adı altında işçilere imzaladıkları durumda ücretlerinin düşürüleceği belgeler gönderildi. İmzalamayan iki işçi ücretsiz izne çıkarıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Murat UYSAL
İstanbul

Bakırköy Belediyesinde “eşit işe eşit ücret” adı altında ücretlerinin düşürülmesine karşı çıkarak, ilgili belgeyi imzalamayan iki işçi ücretsiz izne çıkarıldı.

AKP İktidarının çıkardığı 696 sayılı KHK ile belediye şirketlerine geçirilen ve 2 yıl yüzde 4’lük zamma mahkum edilen 1200 Bakırköy Belediyesi işçisi, aylardır toplu sözleşme görüşmelerinden sonuç alamadı. Genel-İş İstanbul Avrupa Yakası 2 No’lu Şube Mali Sekreteri Süreyya Doğan, devam eden davalar sebebiyle toplu sözleşme masasına oturamayan işçilerin günden güne ücretlerinin eridiğini, haklarının gasbedildiğini anlattı. “Eşit işe eşit ücret” adı altında işçilerin ücretlerinin düşürüldüğünü söyleyen Süreyya Doğan, “Yemek paraları 17 liradan 5 liraya geriledi. İş alanlarındaki var olan çalışma sıkıntıları daha da büyüdü. Tek taraflı bir disiplin kurulu kararıyla eylemlere katılan iki arkadaşımız işten atıldı” dedi.

Doğan, “Eşit işe eşit ücret bahanesi altında işçilere imzalarlarsa ücretlerinin düşürüleceği belgeler gönderildi, bu belgeyi imzalamayan çoğu işçinin görev yerleri değiştirildi. İki arkadaşımız da bu belgeyi imzalamadığı için ücretsiz izne gönderildi” diye konuştu.

BİR ASLAN PAYI VAR AMA O İŞÇİYE VERİLMİYOR

İşçilerin bir yandan da sendikadan istifaya zorlandığını dile getiren Doğan, “İşçiler imzaya zorlanıyor ancak çoğunluğu istifa etmiyor. Bizim üye oranımız yüzde 80’lerdeydi, şimdi yüzde 70’lere düştü. 120 civarında işçiyi istifaya zorlamışlar, işçiler örgütlü olup olmadığının görülebileceğinden korkuyor. Belediye yönetiminin bunu göremeyeceğini anlatınca çoğu arkadaşımız sendikamıza geri dönüyor” dedi.

Doğan, “İşçiler bütçenin olduğunu da biliyorlar. Çoğu buralara yakın yerlerde yaşayan insanlar, Bakırköy Belediyesinin maliyetinin düştüğünü görüyor. Burada bir aslan payının olduğunu bu payın da işçiye verilmediğinin farkındalar. İhaleler, inşaatlar belediyeye yakın firmalar aslan payını bölüşüyor” ifadelerini kullandı.

"PAYIN DÜŞMESİ RİSK YARATIYOR"

Ücretsiz izne gönderilen iki işçiden biri, belediye yönetiminin örgütlülüğü kırmaya çalıştığını vurgulayarak, “Bakırköy Belediyesinin yıllık personel gideri 120 milyon lira iken bugün 90 milyona kadar geriledi. Belediyenin bütçesi artarken işçiye ayrılan pay düşürüldü. Bu payın düşürülmesi demek iş yükümüzün iş riskinin artması anlamına geliyor. Dün eve iki ekmek götürüyorsak bugün 1 ekmek götüreceğiz anlamına geliyor. En son dayatılan ücret düşürmelerini kabul etmediğimiz için bizi işten ücretsiz izne çıkardılar, işten atma yasağı bittiği anda kapının önüne koyacaklar” diye konuştu.

Belediye yönetiminin ücretsiz izin ve işten atma sopasıyla işçiyi eylemlerden uzak tutmaya çalıştığını ifade eden işçi, “İşçiler doğal olarak korkuyor. Ya korkudan eylemlere gelemiyor ya da şefler müdürler tam eylem saatine toplantı koyuyor, görev veriyor, işçiyi molaya daha geç çıkarıyor. Baskı sadece işçilere değil, müdürlere de benzer bir baskı söz konusu. Müdürlere ‘Sizin biriminizden işçi eylemlerde görünmeyecek’ deniliyor. Eylemleri izlemesi kaydetmesi için belediyenin kameramanı her eylemde alanda oluyor” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

B/S/H işçisi: Alışveriş çekini değerinin altında sattım

SONRAKİ HABER

Savcılık, Gergerlioğlu'nun 10 gün içinde teslim olmasını istedi: "Teslim olmayacağım"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa