Dr. Kırımlı aşılama sürecini değerlendirdi: Vatandaş randevu bulamaz oldu
TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Kırımlı aşılama sürecini değerlendirdi: Salgın arttı hem de insanlar ertelenen sağlık sıkıntılarını karşılamaya başladılar. Vatandaş randevu bulamaz oldu.
Fotoğraf: DHA
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 60 yaş üstü için aşılamanın başlayacağını açıkladı. Sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Koca, “Aşı programında yeni gruba geçiyoruz. 60 yaş üzeri vatandaşlarımız eşleri ile birlikte randevu alarak aşılarını olabilecekler” dedi. Bakan Koca’nın açıklamasına ilişkin konuştuğumuz Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, vaka sayılarındaki artışın Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) yarattığı yoğunluğa dikkat çekerek randevularda ciddi sorunlar yaşanacağı uyarısında bulundu, aşılama hızının daha da düşeceğini ifade etti.
"RANDEVUDA SIKINTILAR YAŞANACAK"
65 yaş üzeri aşılamanın aşağı yukarı bittiğini söyleyen Kırımlı, “12-19 Şubat’ta ilk doz, 12-19 Mart’ta da ikinci dozu tamamlandık. Geçen hafta kalanlar da bitti. Aşı var ama siz randevu alamıyorsunuz, sorun orada” diye vurguladı.
60 yaş üzeri vatandaşların randevu alarak aşılanacağını söyleyen Sağlık Bakanı Koca’nın açıklamalarını da değerlendiren Kırımlı, “Şubatta ilk doz aşıları yaptığımızda günde 5-6 bin vaka vardı. Ortalık daha sakindi. İnsanlar tedbirlerini almaya, evde kalmaya devam ediyorlardı. Ama ikinci dozu yaparken hem salgın arttı hem de insanlar ertelenen sağlık sıkıntılarını karşılamaya başladılar. Hastanelerde Kovidden dolayı randevu bulamaz oldular. Bu yüzden Aile Sağlık Merkezlerinin kalabalığı da arttı. Baştan beri yerimiz yok, zor şartlar altında aşılama yapıyoruz” dedi.
"HIZLI AŞILAMA YAPILAMAYABİLİR"
Vaka artışı nedeniyle aşılama hızının da düşeceği uyarısında bulunan Kırımlı, “65 yaşta olduğu gibi hızlı aşılama yapılamayabilir. Biz 65 yaşta günde 500-600 bin aşılıyorduk. Sağlık Bakanlığı gidiyor camilerde aşılama yapıyor ama ASM’lerde bir çadır kurup, bekleme alanı yapmamızı desteklemiyor. Orada bir bekleme alanı olsa gider hastalarımızın aşısını yaparız” diye konuştu. Düşen aşılama hızı nedeniyle yeterince kişinin aşılanamayacağını ifade eden Kırımlı, aşılama merkezleri önündeki kalabalıklar nedeniyle bulaş riskinin de artabileceğini ifade etti.
Bakanlığın bu sıkıntıları kısa sürede çözmesi gerektiğini vurgulayan Kırımlı, “Çözmek istemiyor. Artık aşı merkezlerinin kurulması lazım. Aşı kampanyası, aşı yasası, aşı merkezleri gibi işlere odaklanmamız lazım” dedi.
"AŞIDAKİ PATENT KALDIRILMALI"
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) MYK Üyesi Eylem Kaya Eroğlu ise Sağlık Bakanı Koca'nın açıklamalarının güven vermediğine, bu sürecin şeffaf işletilmediğine dikkat çekerek, "Aşıya erişemeyen bir grup var. Yüzde 60-70 oranında bir aşılama yapıldığı takdirde salgınla başarılı olduğumuzu iddia edebiliriz. Aşıda bağışıklanma oranına çok uzağız. O yüzden ne söyleseler inandırıcı gelmiyor. Aşı problemi sadece Türkiye'ye özgü bir problem değil. Aşı pantentinin kaldırılması ya da yoksul ülkelere aşıyı götürme konusunda bir çaba içerisine girmedikleri takdirde aşıyla ilgili çok ciddi sıkıntılar yaşanacağı ortada. Kenya, Etopya, Sudandakilerin aşıya ulaşmadığı noktada küresel anlamda salgınla mücadele edilemiyor. O yüzden Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletleri harekete geçirecek bir küresel eylemlilik içerisine girilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu yapılmadığı takdirde küresel bir salgınla her ülkenin kendi başına mücadele etmesi mümkün değil. Ülkelerin kendi aldıkları önlemle giderilecek mevzu değil. Bu şekilde giderse bir-iki yıl daha Kovid-19 hayatımızdan çıkacak gibi gözükmüyor" değerlendirmesinde bulundu. (İstanbul/EVRENSEL)