29 Mart 2021 10:11

Kaboğlu'ndan İstanbul Sözleşmesi yorumu: Yasaları kaldırmak TBMM'nin yetkisindedir

CHP Milletvekili İbrahim Kaboğlu, İstanbul Sözleşmesi'nin, halen yürürlükte olduğunu savunarak, "Çünkü yasaları koymak ve kaldırmak TBMM'nin yetkisindedir" dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, İstanbul Sözleşmesi'nin, hem yasaya dayandığı hem de insan hakları belgesi olduğu için hiyerarşik bakımdan yasaların üstünde yer aldığını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile sosyal hakların iyileştirilebileceğini ancak insan hakları alanında düzenleme yapılamayacağını söyleyen Kaboğlu, kanunların, Meclis iradesiyle gerçekleştirilebileceğine işaret etti.

Kaboğlu, "Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun (İstanbul Sözleşmesi), halen yürürlüktedir çünkü yasaları koymak ve kaldırmak TBMM'nin yetkisindedir" diye konuştu.

CHP'li Kaboğlu, Cumhurbaşkanı kararıyla, bir yasanın geri alınması ve feshedilmesinin mümkün olmadığını savunarak, "Bu sözleşmeyi, insan hakları değerlerinden vazgeçmediğimiz sürece geri almak mümkün değildir" ifadelerini kullandı.

"NEDEN ÖNERİLERİMİZ DİKKATE ALINMADI"

TBMM Genel Kurulunda bu hafta görüşülmesi beklenen güvenlik soruşturmasına ilişkin kanun teklifiyle ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine, Kaboğlu, iktidarın, Meclis'e ilk getirdiğinde yapılan itirazlar üzerine geri çektiği bu düzenlemeyi tekrar gündeme getirmesini eleştirdi. Kaboğlu, "Neden bizim Anayasa'ya uygun önerilerimiz dikkate alınmadı?" sorusunu yöneltti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Hamza Dağ, Kürşat Ayvatoğlu’nun işine son verildiğini açıkladı

SONRAKİ HABER

TBMM Başkanı Şentop, Montrö ile ilgili sözlerinin çarpıtıldığını söyledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa