31 Mart 2021 06:38

Kariyer dersleri işsizliğe çare olur mu?

Üniversiteli genç işsizliğin bu kadar yüksek olduğu bu koşullarda bu kariyer dersinin bizi oyalamaktan başka bir şey olduğunu düşünmüyorum.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

ODTÜ İktisat 1. Sınıf öğrencisi

 

Geçenlerde BA100 (kariyer planlamaya giriş) denilen bir kariyer dersinin müfredatımıza zorunlu olarak eklendiğini öğrendik. ODTÜ’de 1. Sınıf olan herkese zorunlu ders olarak eklenen bu derste, kariyer planlamanın öneminden mimiklerimizi nasıl kullanmamız gerektiğine kadar geniş bir skalada konular olacağı söylendi. Nereden çıktığı, niye çıktığı belli olmayan bu ders tüm üniversitelere verilmiş olsaydı biraz daha anlayışla karşılayabilirdik. Fakat sadece ODTÜ’de bu dersin verilmesi, okulun öğrencilerini düşünmesinden veya farkını ortaya koymasından mı kaynaklanıyor? Hiç sanmıyorum, bu dersi almamız gerektiğini öğrenince ne kadar gereksiz bir ders olduğunu düşünmüştüm ve maalesef yanılmamışım.

ODTÜ yine öğrencilerine nasıl eziyet edebilirim, nasıl onların vaktini çalabilirim diye uğraşıyor. Madem bu ders eklendi biraz çabalayın. 3000 kişi de aynı oturuma giriyor. Kimin ne yaptığı belli değil, kendin çal kendin oyna. Derste tüm hocalar kendini tanıtıyor, çeşitli etkinlikler yapılacağı söyleniyor, hatta ve hatta ödül olarak bilinen markalardan “pahalı” kulaklıklar verileceği söyleniyor. Tamam bizimle dalga geçiliyor anladık da bari bunu belli etmemeye çalışın. Diyebilirsiniz bu kadar mı kötü, hiçbir mi faydası yok bu dersin. Ne güzel, kariyer etkinlikleri düzenliyorlar diyebilirsiniz. Dışarıdan bakıldığında güzel etkinlikler düzenliyor gibi görülebilir, fakat bir kez daha Vakıf Bank’ın, Merkez Bankası’nın banka olduğunu öğrenmiş olduk. Başka bir deyişle zaten bildiğimiz şeyleri bir kez daha dinlemiş olduk. Bırakın 1. Sınıflar kendi bölümlerine dair temel şeyleri öğrensinler.

İŞSSİZLİK VARKEN KARİYER DERSLERİ ANLAMSIZ

Tabii ki birebir görüşme ve fikir alma fırsatı bulduk, ama bu tarz etkinliklerin günümüzde yetersiz kaldığı aşikar. Ben bir 1. Sınıf öğrencisi olarak daha bugünden acaba iş bulabilecek miyim diye düşünürken sürekli her hafta “kariyer çok önemli” denilen bir derse giriyorum. Bir işe yarayacağını da düşünmüyorum. Üst dönemlerimizle konuşuyoruz, daha staj bulamayan bir sürü öğrenci var. Bu öğrenciler iş bulabilecek mi orası da belirsiz. Üniversiteli genç işsizliğin bu kadar yüksek olduğu bu koşullarda bu kariyer dersinin bizi oyalamaktan başka bir şey olduğunu düşünmüyorum.

Bir ayrı konu da eğer pandemi olmasa, okullar yüz yüze olsa yine bu ders programa eklenir miydi, bu da ayrı bir merak konusu. 3000 kişi nereye toplanacaktı değil mi, öğrencilerle kimler ilgilenecekti. Her 30-40 kişiye birer yönlendirici hoca bulunabilecek miydi? Zaten öğrenciler için yeterli alan bulunmadığına inandığım okulumuzda, 3000 kişilik alanın bulunabileceğini sanmıyorum. En kısa zamanda BA100 ‘den kurtulmak ümidiyle...

ÖNCEKİ HABER

Liselilerin online eğitim sorunları derinleşiyor

SONRAKİ HABER

Sağlık Bakanlığı: 2,8 milyon doz BionTech aşısı Türkiye’ye getirildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa