Pandemide fiziksel de zihinsel de yorulduk
Bu süreçte çoğu çiftçi ailesi okuyan çocuklarını bağ bahçe işlerine götürdüler, artık dersleri aileler bile önemsemez hale geldi.
Fotoğraf: Pixabay
Mahsun TÜRKMAN
Çukurova Üniversitesi
Pandemi döneminde yaşanan nice sorunlar vardı, bunların başında eğitim öğretimde yaşanan sorunlar yer aldı. Üniversitelerde verilen eğitim zaten çoğunlukla teorik ve uygulama ise kısıtlıydı ve biz öğrenciler bunlardan tamamen mahrum kaldık, mesleki alanda aldığımız eğitim çok yetersiz. Sınavlarda da çok sıkıntınlar yaşadık örneğin köyde kırsal kesimlerde yaşayan üniversite öğrencileri, internet ve en önemlisi şebeke sorunlarından dolayı derslere aktif olarak katılamadılar. Şehir merkezlerinde yaşayan öğrencilerin ise evlerinde internet, bilgisayar, tablet vs olmayabiliyor. Bazı ebeveynler telefonlarını çocuklarına bırakıp işe gitmek zorunda kaldılar. Devletin bu soruna karşı tablet dağıtımı oldu ama ihtiyacı olan dışında çoğu kişiye ulaşmış olmalı. Sınavlarda geçen dönem 4 saat süre tanımışlardı aslında iyi bir uygulamaydı diyebilirim, internet veya herhangi başka sorunlardan dolayı sınava girememe ihtimalini minimuma indirgemiş oldular ama onu da kaldırdılar. Ayrıca sınav süresi dışında vaktimiz yoktu, sanki bizler her birimiz klavye uzmanıymışız gibi kısa süreler verildi. Ek olarak sınavlarda kopya çekiliyor diye bu şekilde sınavların yapılmasını uygun bulduklarını söylediler.
ÇOĞU ÖĞRENCİ DERSLERE GİREMEDİ
Tüm hocalar online eğitimde verdikleri oranda yoruma dayalı sorular sorulsaydı daha mantıklı olabilirdi. Bunu yapan hoca sayısı 2 veya 3 ü geçmedi. Bu süreçte çoğu çiftçi ailesi okuyan çocuklarını bağ bahçe işlerine götürdüler artık dersleri aileler bile önemsemez hale geldi. Bu öğrenciler dışında bu süreçte çalışmak zorunda olan öğrencilerde var. Aslında üniversitelerin açılmasını çoğu öğrenci istiyor ama şehirlerarası sirkülasyon vaka sayılarını artabilir diye bir yandan şahsen istemedim. Fakat örneğin kayak merkezleri doldu taştı ve sosyal mesafe de yok, bahar geldi bizi daha neler bekliyor o da ayrı soru. İlkokul, ortaokul ve liseler açıldı aslında biz üniversite öğrencileri farkındalık seviyemiz daha yüksek olduğu için üniversitelerin açılması durumunda daha temkinli olabilirdik. Tek temennim bir an önce bu pandeminin bitmesi çünkü hem fiziksel hem de zihinsel anlamda herkesi yordu diyebilirim.