05 Nisan 2021 00:23

Tam kapanma

Her gün artan can kayıpları nedeniyle Türk Tabipleri Birliği başta olmak üzere, tabip odaları, uzmanlık dernekleri uzun süreli tam kapanmayı istiyor. Ama AKP hükümetinin gündeminde bu yok.

Fotoğraf: DHA

Fatih Sürenkök
Fatih Sürenkök

AKP hükümetinin beceriksizliği ve halkın sağlığına değil, patronların çıkarına hizmet etme anlayışı nedeniyle pandemi rekor kırıyor. Dün itibariyle günlük vaka sayısı 42 bin kişiyi, günlük can kaybı ise 185 kişiyi buldu. Pandeminin ilk aylarında, yani 2020 yılının nisan ve mayıs aylarında can kaybı ve vaka sayıları bu sayıların çok altında olmasına rağmen; sağlık bakanlığı ve hükümet, alınması gereken tedbirler konusunda çok daha ciddiydi.

Ancak salgının uzaması ve AKP hükümetinin hazineyi boşaltması, aynı döneme denk gelince faturayı tüm halk ödüyor. Bu dönemde, 2020 Mart-Haziran döneminde alınan tedbirlerin hiçbiri yok. O dönemde yaşadığımız kapanmalar, şehirlerarası ulaşım kısıtlamaları hala gündeme alınmadı. Renklere ayrılan Türkiye haritası, her hafta sağlık bakanının suratına kırmızı bir tokat gibi patlıyor. Cebindeki iki kuruş parayı, bu zor zamanda halkın sağlık hakkı için harcayacağına, yandaşlara peşkeş çeken AKP hükümeti ne yapacağını iyice şaşırdı.

Hükümet ne pandemiyi ne aşı uygulamasını ne eğitimi ne de ekonomiyi yönetebiliyor. Yarattığı ya da yaratılan gündemlerle günü geçiriyoruz. AKP iktidarının önceliği, doğaldır ki halk değil. O nedenle ücretsiz izne çıkarılan işçiye, günlük 3 lira zam önermekten utanmayan hükümet hâlâ Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybeden sağlık çalışanları için meslek hastalığı tanısını kabul etmedi. Daha da acısı bu hükümetin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı gerekçe olarak şu cümleyi söyledi: “Nereden bilelim, virüsü evde ya da yolda almadıklarını.” Yazıklar olsun, sizin insanlığınıza da vereceğiniz üç kuruşa da. Evine götürecek ekmeği olmayan işsize, günlük 3 lirayı, pandemi ile mücadelede en önde savaşan sağlık çalışanına meslek hastalığı tanısını çok gören zihniyetin paraları nereye akıttığını hepimiz çok iyi biliyoruz.

14 aydır, günde 8 saat virüsün içinde yaşam mücadelesi veren sağlık çalışanı AKP hükümetinden darbe üzerine darbe yiyor. Çalışma koşullarından, koruyucu ekipmanına, ek ödemeden, meslek hastalığına kadar hiçbir konuda hükümetten destek görmeyen sağlık çalışanları, bu ucuz ve seviyesiz cümleleri hak etmiyor.

Her gün artan can kayıpları nedeniyle Türk Tabipleri Birliği başta olmak üzere, tabip odaları, uzmanlık dernekleri uzun süreli tam kapanmayı istiyor. Üstelik bu durumu yerel yöneticiler de destekliyor. Ama AKP hükümetinin gündeminde bu yok. Yakın zamanda da olmayacak gibi. Hazır 103 emekli amiral darbeye(!) teşebbüs etmişken... Üst düzey tüm çığırtkanlar açıklamalara başladı. 2, 3 maaş alanlar; doğaldır ki bu durumun sürmesinden yana olacaklar. Aksi takdirde akan avantalar kendilerine de yandaşlara da akmayacak. O nedenle hodri meydan.

Sağlık çalışanının da fabrikadaki emekçinin de işten çıkarılan işsizin de borcunu ödeyemeyen çiftçinin de umudu artık halkın iktidarında. Salgın yönetiminde ve aşıların uygulamasındaki beceriksizlikleri nedeniyle 394’ü sağlık çalışanı, 32 bini aşan can kaybının hesabını soracağımız, halk iktidarında...

Hepimiz biliyoruz ki; tünelin ucundaki ışık, iyice belirginleşti. AKP iktidarının karanlığı bitti, bitecek. Güzel günler göreceğiz, ışıklı güzel günler. Umudumuzu maviliklere süreceğiz. Sağlıkla kalın.

Reklam
YAZARIN DİĞER YAZILARI