05 Nisan 2021 21:45

Ayder’de minibüsçüler kontak kapattı korsan taşımacılığı protesto etti

Ayder yaylasında taşımacılık sektöründe çalışan minibüsçüler korsan taşımacılık yaptıklarını iddia ettikleri işletme ve tur sahiplerini Çamlıhemşin ilçesinde protesto ettiler.

Fotoğraf: Gençağa Karafazlı

Paylaş

Gençağa KARAFAZLI
Hüseyin ALTUN
Rize

Dünyaca ünlü Çamlıhemşin, Ayder yaylasında taşımacılık sektöründe çalışan onlarca minibüsçü Ayder’de korsan taşımacılık yaptıklarını iddia ettikleri işletme ve tur sahiplerini Çamlıhemşin ilçesinde araçları ile protesto ettiler.

Aylardır araçlarına mazot alamadıklarını, emekli maaşları ve çay paralarını yiyip bitirdiklerini, aç kaldıklarını belirten Ayder’li minibüsçüler yerel yönetici ve siyasilerin kendilerine sahip çıkmadıklarını sorunlarını aktarmak istedikleri valinin de kendilerine randevu vermediğini belirterek, sorunlarının çözüme ulaşana kadar eylemlerine devam edeceklerini açıkladılar.

“ARAÇLARIYLA KAYMAKAMLIK ÖNÜNDE KONTAK KAPATTILAR”

Çamlıhemşin merkezinde toplanan onlarca minibüsçü araçlarının camlarına yapıştırdıkları ‘verilen sözler seçime kadar, biz işimizi istiyoruz lütfen herkes işini yapsın, korsanlık hırsızlıktır, korsana hayır, Çamlıhemşin sahipsiz kaldı, biz hakkımızı istiyoruz, hangisiyle baş edelim korona mı korsanla mı?​’ afişleri ile Çamlıhemşin Kaymakamlığı önünde kontak kapatarak eylemelerini sürdürdüler.

SS 26 No’lu Çamlıhemşin Ayder Minibüsçüler Kooperatif Başkanı Sezai Yağcı gerçekleştirdikleri eylemle ilgili şunları söyledi: “Korsan taşımacılık yapanların hepsinin şirketleri otelleri var, mesele bu. Bizim sorunlarımız onlar için ufak işlere kimse bakmıyor. Devletin en güzel para kazandığı sektör şoförler. Her gün dur ceza yaz, ama bu cezaları fırıncılara, otelcilere, kafelere denetim yapsalar bizden daha çok kazanacaklar. Belki de prosedürleri bizim kadar iyi değil çünkü bizim her şeyimiz dört dörtlük olmadığı zaman zaten yolda trafikçilerimiz ceza yazıyor. Ben Türkiye Cumhuriyeti’nin havaalanına giremiyorum. Birçok otelcinin tur aracı var bunlar Trabzon Havaalanı’na para ile taşıma yapıyor. Şimdi biz bunun tespitini yaparken devlet bilmiyor mu tabii biliyor, müdahale etmiyor burada bir sıkıntı olduğu zaman hemen TURSAB Başkanı arıyor ‘bizim arabalara neden sıkıntı çıkarıyorsunuz’ diyor. Burada ki sıkıntı yüksekte olanların hepsinin şirketi var aynı zamanda taşıma işi yapıyorlar meselenin özü bu. İlçenin yönetiminde idaresinde olanlar onlarda kendi işleriyle uğraştıkları için bizleri muhatap alıp buraya gelmiyorlar onlara da teşekkür ediyoruz buradan bizim işimiz gereksiz ufak iş onlar için.”

“SONUÇ ALANA KADAR EYLEMLERİMİZE DEVAM EDECEĞİZ”

Necmettin Yağcı, “Bizim beklentimiz şu, biz 12 ay boyunca Rize'den Ayder'e, ara ilçe olarak Pazar, Ardeşen, Çayeli, Çamlıhemşin olmak üzere bu güzergâhta yıllardan beri yolcu taşımacılığı yapıyoruz. Kışın 6-7 ay boş dolaşıyoruz, ama para kazanma dönemi yaz ayı. Bütün tur şirketleri prosodüre uymadan, prosodüre uysalar buraya o şekilde gelemezler” dedi.

Yağcı, sorunları çözülene kadar eylemlere devam edeceklerini söyledi.

“3 AYDIR MAZOT PARAM YOK NE EMEKLİLİK PARASI BIRAKTIK NE ÇAY PARASI BIRAKTIK”

Recep Bergal ise 20 yıldan beri turizm sektöründe taşımacılık yaptığını belirterek “Polis durduğunda yolcu taşıma belgesi sorulduğunda ellerinde ki taşımacılık belgesini gösteriyorlar ancak, bu belge dolmuşçu belgesi değil. Bunların yaptığı suçtur” dedi.

“VALİ BEYDEN RANDEVU İSTEDİK BİZİMLE UĞRAŞAMAYACAĞINI SÖYLEDİ”

Bergal, “Bu sıkıntılı sorunu İl Trafik Komisyonunda görüştük bunları, bizim yapmadığımız başvurmadığımız merci kalmadı. Vali beyden defalarca randevu talep ettik kabul etmiyor. Vali bey diyor ki ‘ben uğraşamam’  böyle bir şey olabilir mi ben esnafım, günde iki sefer denetlenen başka esnaf var mı?​” ifadelerini kullandı.

“BENDE MUHTAR OLARAK YAŞANANLARDAN RAHATSIZIM”

Minibüsçülere destek veren Komilo Köy Muhtarı Lutfi Sezgin “Ben de bu yaşananlardan muhtar olarak rahatsızım” dedi.

Saatlerce eylemlerini sürdüren minibüsçüler polislerin “Gidin sorunlarınızı bir dilekçe ile yetkililere anlatın” uyarısı sonrası minibüsçüler “Biz aylardır sorunlarımızı aktarıyoruz ancak çözüm üreten yok, bizleri sahiplenen yok, verilen sözler seçime kadar seçim bitti iş bitti” diyerek yetkililerin sorunlarını çözmemesi durumunda gelecek hafta yeniden durumu protesto edeceklerini belirterek araçlarıyla eylem alanından ayrıldılar.

ÖNCEKİ HABER

HDP Adıyaman il binasına polis baskını

SONRAKİ HABER

Kocaeli'de kadınlar haykırdı: Bir kişi daha eksilmeyene kadar mücadelemiz sürecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa