13 Nisan 2021 11:27

FDA, Johnson & Johnson aşısının kullanımını durdurma çağrısı yaptı

Astra Zeneca'nın ardından FDA, "kan pıhtılaşması yan etkisini" araştırmak üzere Johnson & Johnson’ın aşısının kullanımının durdurulmasını tavsiye etti.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) "kan pıhtılaşması yan etkisini" araştırmak üzere Johnson & Johnson’ın aşısının kullanımının durdurulmasını tavsiye etti.

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ve Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) Amerikan ilaç şirketi Johnson & Johnson’ın Kovid-19'a karşı geliştirdiği tek dozluk aşısı için uygulamanın durdurulması kararı almaya hazırlandıklarını duyurdu.

FDA'nın resmi sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Johnson & Johnson tarafından Janssen Kovid-19 aşısının ‘kan pıhtılaşması yan etkisini’ araştırmak üzere kullanımının askıya alınması çağrısında bulundu.

"AŞININ KULLANILMASINI DURDURMAYI TAVSİYE EDİYORUZ"

FDA’dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bugün FDA ve Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC), Johnson & Johnson Covid-19 aşısı ile ilgili açıklama yaptı. Bu aşının kullanımının durdurulmasını tavsiye ediyoruz. 12 Nisan itibarıyla, ABD'de 6,8 milyondan fazla doz Johnson & Johnson aşısı uygulanmıştır. CDC ve FDA, aşının uygulanmasının ardından kan pıhtılaşması tespit edilen 6 ABD vakasını içeren verileri gözden geçirmektedir. Şu anda, bu olumsuz olaylar son derece nadir görünmektedir. Bu spesifik kan pıhtısı tipinin tedavisi, tipik olarak uygulanabilecek tedaviden farklıdır. CDC, bu vakaları daha ayrıntılı incelemek ve potansiyel önemini değerlendirmek için çarşamba günü Aşılama Uygulamaları Danışma Komitesi (ACIP) toplantısı düzenleyecektir. FDA, bu vakaları da araştırdığı için bu analizi gözden geçirecektir. Bu işlem tamamlanana kadar aşının kullanılmasını durdurmayı tavsiye ediyoruz."

ASTRAZENECA'NIN DA KULLANIMI ASKIYA ALINMIŞTI

Bazı Avrupa ülkeleri, kanda pıhtılaşmaya neden olduğu gerekçesiyle Oxford Üniversitesi ile AstraZeneca tarafından geliştirilen aşının kullanımını askıya almış veya yaşa göre sınırlandırmıştı. İngiltere İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu, 7 Nisan'da yaptığı açıklamada aşıyı olan 18,1 milyon kişiden 30'unda kan pıhtısı geliştiğini ve bunlardan 7'sinin 24 Mart itibarıyla öldüğünü duyurmuş ancak şu an için pıhtı oluşması ile aşı arasında bir bağlantı olduğunu gösteren hiçbir kanıt bulunmadığını açıklamıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bakırköy Belediyesi işçileri: İş kıyafetimiz, ayakkabımız yok çünkü sözleşmemiz yok

SONRAKİ HABER

İşsiz yurttaştan mektup: Ayakta kalmak için yürümemiz gerekiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa