23 Nisan 2021 10:59

Emek Partisi: Libya kıyılarında mültecilerin ölümüne seyirci kalınmıştır

Emek Partisi yaptığı açıklamada, Libya kıyılarında batan teknedeki mülteci ölümlerinin önlenebilir olduğuna dikkat çekti, “Mülteci ölümlerine neden olanlar yargılansın” dedi.

ARŞİV  Fotoğraf: DHA

Paylaş

Akdeniz'de mülteci katliamına ilişkin Emek Partisi açıklama yayımladı.

Emek Partisi üç temel talep sıraladı:

  • Sınırlar ve denizlerde mülteciler için güvenli geçiş yolları açılsın, iltica hakkı tanınsın.
  • Mülteci ölümlerine neden olanlar yargılansın.
  • Libya ve Türkiye’nin göçmen deposu yapılmasına, mülteci bekçisi durumuna düşülmesine hayır!

“Akdeniz’de son birkaç günde en az 3 teknedeki 172 kişi hayatını kaybetti” denilen açıklamada, “Uluslararası Göç Örgütü de yaptığı açıklamada mülteci ölümlerini doğruladı. Üçüncü teknedeki 40 kişinin ise kayıp olduğu bildirildi. “Alarm Phone” tarafından aktarılan bilgiye göre ise, tehlike altında olan tekne ile haberleşip, temas halinde olunan teknenin GPS bilgileri ve gemideki durumu Libya ve Avrupa yetkililerine bildirmesine rağmen, hiçbir yardım gitmemiş, insanlar bile bile ölüme terk edilmiştir. Frontex’in tekneyi havadan görmesine rağmen müdahale etmemesi ile Avrupa bir kez daha arama kurtarma operasyonun reddederek sorumluluğu Libya yetkililerine atmış sonuç olarak yüzlerce insanın öleceği bilinmesine rağmen müdahale edilmemiştir” hatırlatması yapıldı.

“Yüzlerce insanın ölümünün sorumlusu, öncelikle o insanları göç yollarına düşürenler ve sonrasında onların ölmesine seyirci kalanlardır” denilen Emek Partisi açıklamasında “Akdeniz’de bu yıl yaşanan mülteci ölümleri şimdiden son üç yılın en yüksek rakamına ulaştı ve 2021’de en az 500 insan göç yollarında Akdeniz’in derin sularında can verdi” ifadeleri kullanıldı.

Emek Partisi açıklamasının devamı şöyle:

“Göçü yalnızca bir güvenlik kaygısı ile ele alan devletler, mültecilerin sınırlarına ulaşmaması için her gün yeni önlemler almakta, dolayısıyla yaşanan katliamların altına imza atmaktadırlar. İnsanların göç yollarına düşmesine sebep olan savaş, yoksulluk ve eşitsizlik derinleştikçe, milyonlarca insan göç yollarına düşmeye devam edecektir. Kapılarını kapatarak, mültecilerin denizlerde, sınırlarda ölmesine sebep olanlar, kendi bekaları için birincil hak olan yaşam hakkını ihlal etmektedir.

Emek Partisi olarak diyoruz ki; Akdeniz’de olan bir tekne kazası değildir, Akdeniz’de olan yüzlerce mültecinin öleceğini bilerek onlara yardım etmeyenlerin fail oldukları bir katliamdır. Bilerek ölüme seyirci kalanlar, daha sınırlarına varmadan onların denizde ölmesini makbul karşılayanlardır. Geri kabul anlaşmalarıyla binlerce insana sınırlarını kapatanlar da bu ölümlerden sorumludur." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sen misin asbestin temizlenmesini isteyen!

SONRAKİ HABER

Tarihle yüzleşmek bağlamında ‘Ermeni Soykırımı’ çalışmak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa