Petrokimya işçileri ve yerel yönetim emekçilerinin 1 Mayıs talepleri

İzmir'de yerel yönetim emekçileri ile PETKİM ve TÜPRAŞ işçilerinin 1 Mayıs taleplerini Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay ve Tüm Bel-Sen Genel Merkez Yöneticisi Bülent Türkmen ile konuştuk.

27 Nisan 2021 16:00
Son Güncellenme Tarihi: 27 Nisan 2021 19:01
Paylaş

İzmir’in Bakırçay havzası olarak bilinen Aliağa, Menemen, Bergama ve Dikili gibi ilçelerde yerel yönetim emekçileri ve özellikle Aliağa’da bulunan PETKİM, TÜPRAŞ gibi işyerlerinde işçilerin hangi taleplerle 1 Mayıs’ı kutladıkları Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay ve Tüm Bel-Sen Genel Merkez Yöneticisi Bülent Türkmen ile konuştuk.

Tüm Bel Sen Genel Merkez Yöneticisi Bülent Türkmen, pandemi bahanesiyle sermayenin saldırılarının artarak devam ettiğini söyledi.

Sağlık emekçilerinden sonra en çok iş yükü artan ekibin yerel yönetimlerde çalışan işçi ve emekçiler olduğunu ifade eden Türkmen, “Hem çalışma koşullarının mekânsal olarak uygun olmaması, dönüşümlü çalışmanın hayata geçirilmemesi, çıkan genelgelerin doğru düzgün uygulanmaması gibi sıkıntılar çok fazla yaşandı. Bu süreçte yerel yönetim emekçileri de diğer emekçiler gibi hem ekonomik anlamda yoksullaştı hem de birçok sosyal hakları almakta sıkıntılar yaşadı” diye konuştu.

“YASAĞA RAĞMEN İŞÇİLER TALEPLERİNİ DİLE GETİRECEK”

1 Mayıs’ın yasaklanmasına ilişkin konuşan Türkmen, “Tüm olumsuz koşullar içinde işçiler emekçiler çalıştırılırken, kapitalizm çarklarının dönmesi için işçiler, emekçiler mesai saatlerinin üstünde, hafta sonu yasaklarına rağmen çalıştırılırken işçilerin sıkıntıları dile getirmek için alana çıkmasının yasaklanması trajikomik bir durum. Siz emekçileri kapalı mekanlarda daracık odalarda çalıştırıyorsunuz bu sıkıntıları dile getirmesi için sokağa çıkmasına da engel koyuyorsunuz. Bunun kabul edilebilir bir yanı yok” dedi.

İşyerlerinde yapılan 1 Mayıs eylemlerinin önemine değinen Türkmen, “Bütün işyerlerinde işçiler, emekçiler hem bu yasağa dair tepkilerini ortaya koyacak hem de yaşadıkları sorunlarıyla birlikte taleplerini bütün iş kollarında işyerlerinde dile getirecek” diye konuştu.    

“ÇIKAN YASALAR VE KARARNAMELERİN BİZ İŞÇİLERİN ALEYHİNE”

Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay ise “1 Mayıs biz işçiler için enternasyonal bir gündür ve her geçen gün de 1 Mayıs'ın önemi bizim için artmaktadır. Çıkan yasalar ve kararnamelerin biz işçiler aleyhine olduğunu görüyoruz. İsterdik ki bu 1 Mayıs'ı, yaşadığımız sıkıntıları ve taleplerimizi haykırdığımız daha çok katılımla ve coşkuyla alanlarda kutlayalım" dedi.

Virüsün lebaleb katılımlı kongre ya da cenaze törenlerinde değil işçiler alanlara indiğinde mi yayıldığını soran Oktay, 1 Mayıs yasaklarına değindi. Ülkenin iyi yönetilmediğini ve baskı politikalarıyla yönetildiğini belirten Oktay, “19 yıldır bu ülkeyi yönetenler kendi sistemlerini çok iyi oturttular. Öncelikle yandaş sermaye ve medya oluşturarak ve yandaş sendikacılık anlayışını hayata geçirerek bu noktalara geldiler” dedi.

“İŞVERENLER KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNİ FIRSATA ÇEVİRDİ”

Oktay, “Pandemi döneminde alınan bütün kararlar biz işçilerin aleyhinedir. Bu dönemde başlayan uzaktan çalışma Koç ve Socar grubunun açıklamalarıyla artık kalıcı hale getirileceğini gösterdi. İşsizlik oranın had safhaya çıktı. Genç işsizlik oranının yüzde 30'lara dayandığı bu dönemde bu tarz uygulamalar işsizlik oranını fazlasıyla arttıracak. İşverenler, kısa çalışma ödeneğini bir fırsata çevirdi, yasak olmasına rağmen binlerce, yüzlerce işçi işsiz kaldı. O yüzden konfederasyonların artık üzerlerindeki ölü toprağını atması gerekiyor çünkü biz taban olarak her şeye hazırız” diyerek pandemi döneminde yaşananların işçiler üzerindeki etkisine dikkat çekti.

1 Mayıs’ın yasaklanmasına da değinen Oktay, işyerlerinde temsili de olsa 1 Mayıs çalışmaları yürüttüklerini söyledi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

AKP Sözcüsü Çelik: Biden maalesef çok kötü bir gelenek başlatmıştır

SONRAKİ HABER

Adanalı emekçiler: Maddi destek olmadan kapanma olmaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa