06 Mayıs 2021 09:48

Menemen Belediyesi işçisi: Meta-Su ve Menaş işçileri olarak haklarımızı istiyoruz

İzmir Menemen Belediyesi bünyesinde çalışırken Toptan Çözüm Müdürlüğünde görevlendirildiklerini öğrenen işçilerden biri Evrensel'e yazdı: Alın terimize sahip çıkmak kendi elimizde.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Menemen Belediyesinde toptan çözüme sürülen bir işçi
İzmir

Merhaba Menemen Belediyesi emekçileri. Toptan çözüme gönderilen arkadaşlarımızdan selam var hepinize. Meta-Su ve Menaş emekçilerinden selam var hepinize.

Yaklaşık iki sene boyunca belediyenin arka bahçesine atılmış muamelesi gören Meta-Su emekçileri bugün 1 Mayıs’ta tekrar umutsuzluğa terk edildi. Menemen Belediyesi kadrolu arkadaşlarımızın ikramiyelerini almasından dolayı memnuniyet duyarız ama buruk bir sevinçte olsa sevindik.

Biliyoruz ki iki sene boyunca bütün emekçiler olarak çok mağdur edildik. Bu mağduriyette hepimizin sorumluluğu söz konusu. Bizler örgütlü bir güç olamadık. Ancak öğütlü güç olmamızın en büyük sebeplerinden biri de sendikal anlamda örgütlü olmamızdan dolayıdır.

4 ay maaş alamayan emekçinin hep susturuldu. Daha sonra kara bulutlar emekçinin üstünden eksik olmadı. Belediye başkanının ve birçok yöneticinin cezaevine girmesinden sonra zulüm devam ediyor.

Başkanvekili seçiminden sonra Meta-su yetki tartışmasının mağduru emekçiler oldu. Meta-Su emekçileri bir gece gelen mesajla kapının önüne koyuldu. 19 gün boyunca kendi imkanlarımızla mücadele ettik. 19 gün boyunca soğukta yaklaşık olarak 100 kişi olarak direndik. Evet en fazla yüz kadarımızla. Halbuki 660 Meta-Su çalışanı mağdur edilmişti. Ama süreçte sendikal anlamda örgütsüzlüğümüzden dolayı belki de sayımız yetersizdi.

Belediye önünde yaptığımız bu eylemde birçok arkadaşımız duruşu ve emekten yana bilinçli tavrından dolayı fişlendi. İşte bu süreçten sonra geldiğimiz nokta; toptan çözüm.

13 Nisan 2021 tarihinde sayısı yaklaşık 250-270 kişiye tekrar telefon edilerek toptan çözümde görevlendirilmeniz uygun görülmüştür denildi. Evet bu görevlendirme için çağrılan arkadaşlarımız o esnada gidip kağıtlarını imzaladılar. Ancak bu bir yanlıştı ve sendikamızın müdahale etmesi gerekiyordu.

Bütün Meta-Su emekçilerine kağıtlar alırken şerh konulması gerektiği söylenebilirdi. Ya da 6 gün itiraz edilebileceği söylenebilirdi. Ancak ne yazık ki tam tersi emekçilere kağıtları imzalayın yoksa iki gün işe gidilmezse kovulursunuz diye toplu mesaj atıldı.

Bir parkın içinde toptan çözüm adı altında toplama kampı gibi bu arkadaşlarımız toplatıldı. Herhangi bir çalışma materyali verilmeden saha sürüldüler.

Peki bu 270 kişi kimdi. Toptan çözüme çağrılan arkadaşlar öğretmen, kreş hocaları, bağlama hocaları, arkeolog, mimar, muhasebeci gibi görevlerde aktif olanlar. Şu an 270 kişiden yaklaşık bugün süpürge ve faraşta kalan Meta-Su ve belediye kadrosundan önemli görevlerde olanların sayısı 30 kişiyi geçmemekte.

Peki bunlar kim. Asıl sayıdan kalan bu emekçilerin kimler olduğudur. Bu emekçiler haksızlığa dur diyenler. Bu emekçiler örgütlülük bilincine sahip olan arkadaşlardır. Bu arkadaşlar bir duruşa sahip ve asla kimseye biat etmeyen ama kendisine verilen görevi de yapan emekçilerdir.

1 Mayıs’ta emekçileri şantiyeye toplayan sendika ve yöneticiler belediye başkanvekili de davet ettiler. Emekçi müjde bekliyordu. Edinilmiş haklarını alacaklardı. Belediye çalışanı emekçilere ikramiyeleri veridi. Ancak bir müjde yoktu çünkü müjde olması için edinilmiş haklarını vermeleri pekte tatmin edici değildi. Ancak aynı zamanda alkış ve sloganlar…

Müjde olması için iki senedir toplu sözleşmesi imzalanmayan emekçinin toplu sözleşmesini imzalamaları gerekiyor. Müjde olması için liyakatsiz bir şekilde toptan çözüme sürülen emekçiler tekrar yerlerine görevlendirme gerekiyor. Müjde olması için bütün emekçilere zam verilmesi gerekiyordu.  

Ne yazık ki bugün bunu bir lütufmuş gibi kabullenen sendika söz konusu. Neden kabullendiler biliyor musunuz çünkü örgütsüzler, çünkü düzenleri bozulacak diye sermayeye ses edemiyorlar. Çünkü önümüzde 21 Mayıs’ta Belediye İş Çevre şubeleri başkanlığı seçimleri var ve bu düzensiz düzenlerinin bitmesinden korkuyorlar.

Çözüm; büyük bir sendikal örgütlenme, yöneticilerle dirsek temasının son bulması gerekiyor.

Artık liyakatsiz yöneticisin liyakatsiz görevlendirmeleri son bulmalı. Alın terimize sahip çıkmak kendi elimizde. Sevgili Menemen emekçileri arkadaşlarım artık bu duruma dur dememiz gerekiyor.  

ÖNCEKİ HABER

10 soruda "İkizdereliler neden direniyor?"

SONRAKİ HABER

Merkez Bankası, yüzde 19 düzeyindeki politika faizini değiştirmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa