08 Mayıs 2021 00:19

Kod 46 ile işten atılan işçiler "yasa dışı grev yapmakla" suçlandı

Antep'teki Angel Halı, fabrika girişinde telefonlarını teslim etmek istemeyen yaklaşık 60 işçiyi Kod 46 ile işten çıkardı. Tebligat gönderen patron, işçileri "yasa dışı grev yapmakla" suçladı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Gaziantep Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) bulunan Angel Halı, fabrika girişinde telefonlarını teslim etmek istemediği için 60 civarında işçiyi Kod 46 ile işten çıkardı. Tebligat gönderen patron, işçileri "yasa dışı grev yapmakla" suçladı. Evrensel’e konuşan işçiler, grev yapmadıklarını ve patronun kendilerini fabrikaya almadığını aktarırken, suçu işleyenin patron olduğunu vurguladı.

MAKİNELERİ KAPATAN PATRON, SUÇLANAN İŞÇİ

Telefonu bırakmayı kabul etmedikleri için fabrikaya alınmadıklarını ve ilk gün iki buçuk saat fabrikanın önünde beklediklerini aktaran Müslüm Güneş, “Bize ‘Noteri getireceğiz’ dediler. ‘Biz girip çalışmak istiyoruz’ dedik. Patron geldi, ‘Ben ne diyorsam onu yapın, telefonlar bırakılacak diyorsam bırakılacak, gidin işinize gücünüze bakın’ dedi. Biz konuşmak istedik ama konuşturmadı. Telefonları bırakmayı kabul etmeyince içeri almadılar. İçeride çalışan vardiya vardı. Biz suçlu duruma düşmemek için arkadaşlara, ‘Çalışmaya devam edin’ dedik. Çünkü makineyi kapatıp yanımıza gelirlerse suçlu duruma düşebilirdik. Biz beklerken fabrika yönetimi çalışan makineleri de kapatıp içerideki arkadaşları dışarı gönderdi” dedi.

"KAÇ KERE ÇIKARILDIK BİLMİYORUZ"

Hem Kod 46 ile hem de "yasa dışı grev yapmak" suçlamasıyla işten çıkarıldıklarını ifade eden Güneş, “Biz orada beklerken tutanak tuttuk, bizi içeri almadılar, içerideki vardiyayı da çıkardılar diye. Bize tebligat geldi, sözde makineleri biz kapatmışız. Üç gün boyunca içeri girmemişiz, yasal olmayan grev yapmışız.  Bizi ayın 28’inde Kod 46’dan çıkarmış. Üç gün sonra, yasa dışı grev yaptılar, devamsızlık yaptılar diyerek noterden tutanak tutturmuş. Adam kaç kere çıkarmış biz de bilemiyoruz, şaşırmış durumdayız” diye konuştu.

İşten atıldıktan sonra, işçilerin şahsi eşyalarının bulunduğu dolapların zorla açıldığını dile getiren Güneş, “İçerideki şahsi dolaplarımızı patlatıp içini boşaltmış, bir köşeye atmış, isteyen gelsin alsın demişler. Sen ne hakla bizim dolabımızı açıyorsun! İçinde şahsi eşyalarımız var” diye tepki gösterdi.

HAKLARINI ALIRSAM ÜRETİM ARTAR HESABI

Patronun daha fazla kazanma hırsıyla işçilerin haklarını elinden aldığını ve dördüncü fabrikayı kurduğunu dile getiren Güneş, “Gittikçe daha çok üretim istiyor. Geçen sene her vardiyadan günlük 5 ton üretim alırken, bu sene 10 ton alıyor. Bizi sıkıştırıyor üretim düşük olmasın diye. Ben bunlardan sigarayı kısarsam, molayı kısarsam, telefonu kesersem üretim 15 tona çıkacak hesabı yapıyor” ifadelerini kullandı.

Güneş, zenginlerden hesap soranların olmadığını, bu yüzden bu kadar rahat davrandıklarını vurgulayarak, “Gücünü devletten alıyor. Nasıl olsa yargılayan yok, hesap soran yok. Türkiye’de zengin yargılanmıyor. Bundan kaç sene önce darbe olduğunda devletin yardımına bunlar koşmadı, biz koştuk, sokaklarda yattık. Böyle şeylere müsaade edilmemesi lazım” dedi. 

"BİZ ONLARI İDARE EDİYORDUK"

En baştan beri haksızlığı işverenin yaptığını, işçilerin haklı olduğunu belirten Mehmet Gül ise “İçeride pek çok baskı vardı. Suçu işleyen bunlar, 10 saat çalışıyoruz, elden para veriyorlar. Müdür nedir, işletmenin sorumlusudur. Maaşlar geç yattığı için veya başka sıkıntıları dile getirmeye gittiğimizde tenezzül edip yanına almıyor bizi. Biz onları idare ediyorduk aslında” sözlerini kullandı.

KOD 46 YÜZÜNDEN İŞ BULAMIYORLAR

Hırsızlıkla ve işverenin bilgilerini deşifre etmekle suçlanarak işten atılmalarına tepki gösteren Gül, “Haksız yere çıkarıldık, hırsızlıkla suçlanarak. Ne kaçırdık, ne deşifre ettik onu da bilmiyoruz. Zaten güvenlik sistemleri var, kameraları var” dedi.

Kod 46 ile atıldıkları için yeni iş bulamadıklarını belirten Gül, “Normal şartlarda çoğu yerde işçi alımı var. Acemiymiş falan dinlemiyorlar. Ama araştırınca Kod 46’dan çıkarıldığın yazıyor, öyle olunca almıyorlar. İlerleyen zamanda çok sıkıntı olacak bizim için. Bazı arkadaşlar iş başvurusu yaptılar, hırsızlık ve işverenin bilgilerini deşifre etmekle suçlandıkları için alınmadılar. Ben 4 yıldır çalışıyorum orada, 9 yıllık arkadaşlarımız var, 5 yıllık arkadaşlarımız var. Bize damgalanan bir kara leke bu. Ramazan ayında hepimizi mağdur ettiler” ifadelerini kullandı.  (Antep/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Halit Çelenk Hukuk Ödülleri, çevrimiçi törenle sahiplerini buldu

SONRAKİ HABER

10, 11 ve 12 Mayıs'ta uzaktan eğitime ara verilecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa