09 Mayıs 2021 08:35

Stuttgart'ta Faşizme Karşı Halkların Zafer Günü 8 Mayıs kutlandı, anma düzenlendi

Almanya'nın Stuttgart kentinde 8 Mayıs Dünya Halklarının Faşizme Karşı Zafer Günü kutlandı, hayatını kaybedenler anıldı.

Fotoğraf: Ali Çarman/Evrensel

Paylaş

Ali ÇARMAN
Stuttgart

İnsanlığın başına bela olan faşizm ve ikinci paylaşım savaşı, 55 milyon insanıın ölümü, bombalar ile yerle bir edilen şehirler ve büyük fedakarlıklar-kayıplar sonucu 8 Mayıs 1945'te yenilgiye uğratıldı. Böylelikle, üçüncü imparatorluk hayalleri peşinde olan Hitler faşizmi tarihe gömüldü.

O gün bugündür, başta Almanya olmak üzere faşizmden kurtulan bütün Avrupa ülkelerinde 8 Mayıs zafer günü anısına kutlamalar yapılmakta.

Bugün ikinci paylaşım savaşının bitişi ve faşizmin yıkılmasının, özgürlük ve barış bayrağının yeniden göndere çekilmesinin 76. yıl dönümünde Stuttgart’ta bir yürüyüş ve miting gerçekleştirildi.

Saat 14.00'te, Urbanstr.de bulunan Stuttgart mahkemesi önünde başlayan mitinge 500 kişi katıldı. DİDF yönetim kurulu üyesi ve sendikacı Sidar Çarman’nın sunuculuk yaptığı yürüyüş ve mitingde acı, hüzün ve sevinç anları birlikte yaşandı.

Stuttgart mahkemesinin kararlarıyla, Hitler dönemi (1933-1945) yıllarında idam edilen 423 kişi (402 erkek-21 kadın) için dikilen anıtına kırmızı karanfiller bırakılıp mumlar yakıldı.

Mitingin başlangıcında Hitler dönemini yaşamış ve babası Anton Hummler 25 Eylül 1944'te faşistler tarafında idam edilen Heinz Hummler katılımcıları derinden etkileyen bir konuşma yaptı.

Heinz Hummler, savaşın ve faşizmin korkunç yüzünü anllatıktan sonra, 12 yaşında bir çocuk olduğu 1944'te, Komünist olan babasının kurtulması çabaladığını, mektuplar yazdığını ama kurtaramadığını hüzünle anlattı. Ve o gün bugündür bende savaşa ve faşizme karşı mücadele etmekteyim. 1990 yılında bu yana ülkemiz Almanya’da 200 kişi (çoğunluk göçmen kökenli) ırkçılar tarafında katledildi. Stuttgart’ta Amerikanın savaş merkezi EU-Com und dem Afri-Com bulunmakta. Demem o ki savaş ve faşizm tehlikesi kapitalizm var oldukça insanlık için somut bir tehlike olarak var olacaktır. Demokrasi, barış ve özgürlükler için mücadele etmeliyiz dedi.

Önde taşınan; Unutmadık-Unutturmayacağız pankartı ile yürüyüşçüler Hotel Silber önüne geldi. Hitler faşizmi yıllarında Stuttgart’tın en karanlık yüzü olan nazi gizli polisi merkezi adına işkence ve cinayetlere imza atılanHotel Silber bugün müze durumunda.

Burda yapılan konuşmanın ardında bu kez, Direniş Anıtının bulunduğu alana gelindi. Savaşa karşı barış mücadelesi aktivisti ve sanatçı olan Henning Zierock farklı dillerden direniş ve özgürlük şarkılarını okudu.

DGB (alman sendikalar birliği) Stuttgart başkanı Martin Kunzmann konuşmasında; nazilerin iktidara geldikleri anda itibaren ilk yaptıkları arasında sendikaların kapısına kilit vurmak oldu. Çünkü onlar sendika ev işçilerden korkuyordu. Komünistler, sosyal demokratlar ve faşizmden zarar gören herkes birleşerek direniş başlattılar. Bizler bugün birlik ve direniş sonucu elde edilen zaferi kutlamak için burdayız. Geçtiğimiz aylarda sendika binamız iki kez aşırı sağcıların prokavatif saldırına sahne oldu. Irkçılığa ve faşizme karşı hep birlikte karşı durmalıyız dedi.

Mitingin sunumunu yapan Sidar Çarman; Barış ve özgürlükler bayrağının Berlin de göndere çekilmesinin üzerinde 76 yıl geçti. Irkçılığa ve faşizme karşı mücadele hala somut bir tehlike olarak varlığını sürdürmekte. Faşizme ve savaşa hayır diyoruz. Ellerimizdeki kırmızı karanfilleri sırasıyla anıta bırakabiliriz çağrısıyla miting sona erdi.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Cemil Kırbayır dosyası zaman aşımından kapatıldı

SONRAKİ HABER

Avukat Erhan Çiftçiler: Tutuklular idari işlemlerle ikinci kez cezalandırılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa