Almanya'da 8 Mayıs anmaları: "Kapitalizm var oldukça faşizm tehlikesi sürecek"
Nazizmin Sovyetler Birliği tarafından yenilgiye uğratılarak tarihe gömülmesinin yıl dönümünde Almanya’da kutlama ve anma etkinlikleri düzenlendi.
Fotoğraf: Ali Çarman/Evrensel
Nazizmin Sovyetler Birliği tarafından yenilgiye uğratılarak tarihe gömüldüğü gün olan 8 Mayıs 1945’in 76. yıl dönümünde Almanya’da da kutlama ve anma etkinlikleri düzenlendi.
Stuttgart kentinde Mahkeme binası önünde cumartesi gerçekleştirilen yürüyüş ve mitinge 500 kişi katıldı. Stuttgart mahkemesinin kararlarıyla, Hitler dönemi (1933-1945) yıllarında idam edilen 423 kişi (402 erkek-21 kadın) için dikilen anıta kırmızı karanfiller bırakılarak mumlar yakıldı.
Hitler dönemini yaşamış ve babası Anton Hummler 25 Eylül 1944'te faşistler tarafında idam edilen Heinz Hummler bir konuşma yaptı. Hummler, 12 yaşında bir çocuk olduğu 1944’te komünist olan babasının mücadelesini aktardı. “Ve o gün bugündür ben de savaşa ve faşizme karşı mücadele içindeyim. 1990 yılında bu yana ülkemiz Almanya’da 200 kişi ırkçılar tarafında katledildi. Stuttgart’ta Amerika’nın savaş merkezi EU-Com ve Afri-Com üsleri bulunmakta. Savaş ve faşizm tehlikesi kapitalizm var oldukça insanlık için somut bir tehlike olarak var olacaktır. Demokrasi, barış ve özgürlükler için mücadele etmeliyiz” dedi.
Ardından Hitler faşizmi yıllarında Stuttgart’tın en karanlık yüzü olan Nazi gizli polisi merkezi adına işkence ve cinayetlere imza atılan ve bugün müze olan Hotel Silber’in önüne yürüyüş yapıldı.
Daha sonra ise Direniş Anıtı’nın bulunduğu alana gelindi. Burada savaşa karşı barış mücadelesi aktivisti ve sanatçı olan Henning Zierock farklı dillerden direniş ve özgürlük şarkılarını okudu.
DGB (Alman Sendikalar Birliği) Stuttgart Başkanı Martin Kunzmann konuşmasında, “Nazilerin iktidara geldikleri anda itibaren ilk yaptıkları arasında sendikaların kapısına kilit vurmak oldu. Çünkü onlar sendikalı işçilerden korkuyordu. Komünistler, sosyal demokratlar ve faşizmden zarar gören herkes birleşerek direniş başlattılar. Bizler bugün birlik ve direniş sonucu elde edilen zaferi kutlamak için buradayız. Geçtiğimiz aylarda sendika binamız iki kez aşırı sağcıların prokavatif saldırına sahne oldu. Irkçılığa ve faşizme karşı hep birlikte karşı durmalıyız” dedi.
Mitingin sunumunu yapan DİDF Yönetim Kurulu Üyesi ve Sendikacı Sidar Çarman da “Barış ve özgürlükler bayrağının Berlin de göndere çekilmesinin üzerinde 76 yıl geçti. Irkçılığa ve faşizme karşı mücadele hâlâ somut bir tehlike olarak varlığını sürdürüyor. Faşizme ve savaşa hayır diyoruz” dedi.
8 Mayıs, Essen’de de kutlandı. Çeşitli müzik ve tiyatro grupları sahne alırken Alman Sendikalar Birliği Bölge Başkanı Dieter Hillebrand etkinliğin açılış konuşmasını yaptı. Hillebrand, faşizm döneminde katledilen Essenli sendikacıların adlarını sayarak andı ve gönlümüzde aşırı sağcı grupların aynı oyunu oynamaya çalıştıklarını, geçen 1 Mayıslarda olduğu gibi provakasyon peşinde koştuklarını vurguladı. Hillebrand, “Aşırı sağ bir düşünce değil, bir suçtur” dedi. Yapılan konuşmalarda, 8 Mayıs’ın resmi tatil olması da talep edildi.
Eyleme, çeşitli sendika temsilcileri, VVN-BdA, DKP, MLPD, Sol Parti, DİDF, Die Falken gibi örgütler katıldı. Eyleme yaklaşık iki yüz elli kişi katıldı. (Stuttgart-Essen/EVRENSEL)