Umut AKAR
Çukurova Üniversitesi
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı genelge ile toplumsal ve adli olaylarda görüntü ve ses kaydının alınması yani polis müdahalesinin kayda alınması yasaklandı. Bu yasak sonrası İletişim Fakültesi ve Gazetecilik Bölümü öğrencilerinden alınan karara ilişkin görüşlerini aldık. Görüştüğümüz öğrenciler genellikle durumun endişe verici olduğunu söyleyerek halkın ve gazetecilerin haber alma ve yapma hakkına bir saldırı olduğunu vurguladılar.
Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğrencisi Ferhat
Bu hayatta doğru insanlar olduğu kadar yanlış insanlar da var. İnsan yeri geliyor babasından şüphe ediyor, bir kanıt bekliyor. Hayatta da birçok örneğini görüyoruz ki vatandaşın kayda aldığı olaylar gerçeği ortaya çıkarmaya yarıyor. Bu durumda polis müdahalesini kayda almanın yasaklanması bir bakıma gerçeklerin ortaya çıkmasını engellemektir. Güven kırıcı bir durum olduğunu düşünüyorum.
Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğrencisi Eren
Hukukun üstünlüğünden bahsedilen bir toplumda polis müdahalesinin kayda alınması yasaklanmamalı. Çünkü şiddet, şiddeti doğurur. Polislerin ve kolluk kuvvetlerinin yaptığı iş toplumsal bir iş, polis arabalarının arkasında “halka hizmet halka hizmettir” yazıyor. Kamusal alanda haber alma ve haber yapma hakkımız var. Gelecekte gazeteci olacak biri olarak bu karardan oldukça endişe duyuyorum.
Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğrencisi
Teknolojinin gelişmesi ile artık vatandaşın da bir haberci konumda olduğu bir döneme girdik. Vatandaşın, polisin karıştığı da dahil olmak üzere tüm olayları çekme hakkı vardır. Başta zaten insanların haber alma ve haber verme özgürlükleri vardır. Hiçbir şekilde bu özgürlük kısıtlanmamalıdır. Bir polis suça karışamaz, karışıyor ise bunun çekilmesi ve insanlara bu konu hakkında haber verilmesi gerekmektedir.
Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencisi Muhammed
Son günlerde yayınlanan yeni genelgede kolluk kuvvetlerinin herhangi bir görüntü kaydına alınması yasaklanmıştır. Bu durum, kolluk kuvvetlerini yakından ilgilendiren bir konu olarak gözükse de halkı ilgilendir. Bunun sebebi kolluk kuvvetlerine gereğinden fazla yetki verilmesidir. Ülkemizde çoğu zaman kolluk kuvvetlerinin halka karşı baskısı gündem olmuştur. Yetkisini kötüye kullanan kolluk kuvvetleri mensupları, bu yeni yasa sayesinde doğru ya da yanlış gözetmeksizin insanlar üzerinde baskı kurabilecek ve mahrem olan telefonlarına ya da bilgisayarlarına, depolama birimlerine erişebileceklerdir. Bu durum daha büyük sorunlar doğuracak, halk ile kolluk kuvvetlerinin arası daha fazla açılacaktır. Bizim insanımız genel olarak kolluk kuvvetlerini kültürel bir hafızayla severler ama son yıllarda görüldüğü üzere halk ile bu kuvvetlerin arası açılmış ve bu sorun gittikçe büyümektedir.
Evrensel'i Takip Et