18 Mayıs 2021 15:40

Denizli'de Güzelpınar köylüleri taş ocağına karşı dilekçe topladı

Denizli Güzelpınar Mahallesi'nde taş ocağı kırma, kesme tesisine karşı köylüler imza toplamaya başladı. Toplanan imzalar itiraz dilekçesi ile birlikte Denizli Çevre İl Müdürlüğüne verilecek.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Hilmi MIYNAT
Denizli

Denizli'nin Pamukkale ilçesi Güzelpınar Mahallesi'nde taş ocağı kırma, kesme tesisine karşı mücadele sürüyor. Köylüler taş ocağı ve kırma tesisine karşı imza toplamaya başladı. Toplanan imzalar itiraz dilekçesi ile birlikte Denizli Çevre İl Müdürlüğüne verilecek.

Bugün Büyük Menderes İnisiyatifi (BMİ) köylülerle görüşerek taş ocağına karşı nasıl mücadele edileceğine ilişkin toplantı düzenledi. Ardından taş ocağı ihalesi olan Fernas inşaat şirketi bilgilendirme toplantısı yapmak istedi ancak köy halkı tepki gösterdi. Köylüler kekik tarlaları ve zeytin ağaçlarının tehlikede olduğunu belirtirken BMİ sözcüleri Tavas, Acıpayam ilçelerinde yürütülen ve kazanılan mücadele deneyimlerini aktardı. Denizli Barosu Kent ve Çevre Komisyonu adına konuşan Av. Hasan Ozan Orpak da anayasal haklar ve hukuk alanına dair bilgilendirme yaparak, Denizli Barosu olarak mücadelenin destekçisi olduklarını belirtti.

“ZEYTİN KORUMA KANUNUNA AYKIRI”

BMİ Sözcüsü Mustafa Çallıca, Acıpayam Alaattin mahallesinde taş ocağına karşı yürütülen hukuki mücadeleyi hatırlatarak, Danıştay'ın yerel mahkemenin kararını bozduğunu, köylüleri haklı bulduğunu ifade etti. Yürütülen mücadelenin yaşam hakkını savunma mücadelesi olduğunu ifade eden Çallıca, "Bugün bu alanı koruyamazsak yarın çok geç olacak. Burada yetişen kekik endemik bitki türleri arasında. Zeytin ağaçları 3573 sayılı Zeytin Ağaçlarını Koruma Kanunu ile koruma altına alınmıştır. Ocağın tozu, taş kırma işlemleri ağaçları olumsuz etkileyeceği için yapılan kanuna aykırıdır" dedi. Doğanın talanına karşı kararlı mücadelelerinin süreceklerini belirten Çallıca, köylülerle birlikte mücadele edeceklerini söyledi.

"ŞİRKETLER İSRAİL'İN FİLİSTİN'İ İŞGAL ETTİĞİ GİBİ KÖYÜMÜZE SALDIRIYOR”

Görüşmenin ardından Fernas şirketinden gelen yetkililer bilgilendirme toplantısı yapmak istedi. Köylüler şirket yetkililerine tepki gösterdi. Fernas yetkilileri, “Niye tepki verdiğinizi biliyoruz. Biz buradan ekmek yiyoruz. Sizin hiçbir şeyinize zarar vermeyeceğiz. Karayolları adına biz buradayız. Burası Karayollarının resmi ruhsatlı ocağı. Çevresel izin süreçleri tamamlandı. Karayolları bu sahanın işletilmesi için Fernas’a sahayı teslim etmiştir” diyerek sahaya girme iznini Karayollarından aldıklarını söyledi.

Güzelpınar Muhtarı Ergün Gürsoy, “Bu ocağı buraya yaptırmayacağız” dedi. Bir çiftçi söz alarak, “Her 6 ayda bir şirketlerin biri geliyor diğeri gidiyor. İsrail'in Filistin'i işgal ettiği gibi köyümüze saldırıyorlar" diye tepki gösterdi.

“SUÇ İŞLENİYOR”

Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici de “Karnım topraktan doyuyor” diyerek “Altın yumurtlayan tavuk bu kekik. Zengini korumak için mi kamu yararı var sadece" diye sordu. Denizli Barosu Kent ve Çevre Komisyonu Üyesi Av. H. Ozan Orpak şirketin yanlış bilgilendirme yaptığını ifade ederek, "ÇED olumlu raporu yok. ÇED gerekli değildir kararı ile ormana girdiniz. Orman kanununa muhalefet ediyorsunuz, açıkça suç işliyorsunuz” dedi. EMEP ve Sol Parti de köylülerin mücadelesine destek açıklaması yaparak doğa talanına tepki gösterdi. 

"ÜRETİCİ KÖYLÜ BU TALANA MÜSAADE ETMEYECEKTİR"

EMEP Denizli İl Örgütü yaptığı açıklamada sağlıklı yaşam hakkının ihlal edildiğini belirtti. İl Başkanı Mehmet Kırgız, “Tarım alanlarının talanı sağlıklı yaşam hakkının ihlalidir. Fernas şirketi devletten aldığı teşvikli garantili ihale ile tarım alanlarını katledebilmeyi kendinde hak görmektedir. Üretici köylü bu talana müsaade etmeyecektir" dedi. Kırgız mücadelede kararlılık vurgusu yaparak, "Bu mücadele yaşamdan, doğadan yana herkesin mücadelesidir. Diğer mücadele alanları ile birleşmeli ve kararlılıkla sürmelidir. Biz de bu mücadelenin sonuna kadar takipçisiyiz" ifadelerini kullandı.

SOL PARTİ: DEVLET ŞİRKET TAŞERONLUĞUNDAN VAZGEÇMELİ

Sol Parti Denizli İl Başkanı Orhun Çoban yaptığı açıklamada rant ve talan politikalarının tarımı, doğayı katlettiğini belirterek, "Devlet şirkete taşeronluk yapıyor. İktidar şirketlerin rantı uğruna doğayı katlederken toprağın gerçek sahiplerinin tepkilerini görmezden geliyor. Sırf şirketin kasası için kekik tarlaları ve zeytin ağaçları katlediliyor. Devlet karayolları Fernas şirketinin taşeronluğundan derhal vazgeçmelidir" dedi.Sol Parti olarak rantın ve talanın karşısında halkın yanında olduklarının altını çizen Çoban, "Rize İkizdere'de Cengiz'in, Denizli - Aydın'da Fernas'ın karşısındayız. Üretici köylünün mücadelesi mücadelemizdir. Yaşam alanlarımızı ranta kurban ettirmeyeceğiz” dedi.

"KEKİK TARLALARINI YOK EDECEK PROJEYE KARŞI DİRENECEĞİZ"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca ise, “Yaklaşık 1,5 yıl önce başka bir şirketin girişimi vatandaşlarımızın girişimiyle durdurulmuştu. Apar topar bir başka şirkete yeniden ÇED Gerekli değildir kararı verildi; askı süresi tamamlanmadan, vatandaşın itiraz hakkı devam etmekte iken burada orman talanına ve 3 köyün geçim kaynağı kekiği perişan edecek, köylüyü aç bırakacak çalışmaya imza atılıyor" dedi.

"Köylülerimizin iddiasına göre; buradan alınacak taş, çakıl, iddialara göre her türlü kıyağın sağlandığı, rantın kapısının açıldığı FERNAS inşaatın Denizli Aydın otoyol projesi için dolgu malzemesi olacakmış" diyen Karaca, "Yetkilileri uyarıyoruz; muhtarlarımızla, köylülerimizle asırlık ağaçları ve kekik tarlalarını yok edecek bu çalışmaya tüm gücümüzle direneceğiz” ifadelerini kullandı.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Gülistan Doku 500 gündür kayıp: Tek inceleme dosyada yok

SONRAKİ HABER

Sağlık Bakanlığı son 24 saatte 11 bin 937 Kovid-19 vakası tespit edildiğini açıkladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa