İl dışına tayin bekleyen öğretmen: Sevdiğim işi sevdiğim şehirde yapmak istiyorum
Denizli'de il dışına tayin bekleyen bir müzik öğretmeni ile bu süreçte yaşadıklarını konuştuk.
İLGİLİ HABERLER
Ataması yapılmayan öğretmenler kadro talep ediyor
CHP'li Sezgin Tanrıkulu'ndan Bakan Lütfi Elvan'a 128 milyar dolar için 1128 soru
Hilmi MIYNAT
Denizli
Kamuda atanma duvarını aşabilen öğretmenler, zorunlu görevlerinin ardından bir de il dışı tayin için sıra bekliyor. Yıllardır il değiştirmek için bekleyen öğretmenler sorunlarını ya sosyal medya üzerinden paylaşarak ya da sendikaları bire bir arayarak çözüm bulmaya çalışıyor.
İl dışına tayin bekleyen bir müzik öğretmeni ile bu sorunu ve bu süreçte yaşadıklarını konuştuk. Evlilik şartının da toplumsal baskı unsuru oluşturduğunu anlatan öğretmen, “Eş durumundan tayin istenebiliyor ama bekarlar yıllarca sıra beklemek hatta belki de atandığı yerden emekli olmak zorunda. Formalite evlilik yapanlar var. Ben onu da doğru bulmuyorum. Evlenmek zorunda mıyım? Sevdiğim işi sevdiğim şehirde yapmak istiyorum ben” diye konuştu.
“SENDİKALAR SORUN İÇİN ÇÖZÜM ARAMIYOR”
Yıllardır her sendikanın kapısını çaldığını anlatan müzik öğretmeni, “Sendikalar da konuyu önemsizleştiriyor. Buraya gelene kadar yığınla sorun var deniyor. Tamam ataması yapılmayan öğretmenler var. Daha ağır sorunlar var ama bu da bizim sorunumuz. Kimi sendikacılar ‘Siz hâlâ tayin alamadınız mı ya. Evlendirelim hocam sizi’ diye şakayla karışık konuyu değersizleştiren yanıtlar vermeye başladı. Genellikle de konuyu konuşmak yerine üyeliğe getiriliyor konu. Varsa yoksa üyelik. O sendikaya üye olunca çözülecek mi onun da garantisi yok. Üyesi olduğum sendika da uğraşmıyor değil sağ olsunlar ama yıllardır çözülemeyen bir sorun var ortada” sözleriyle sendikaların tavrını da eleştirdi.
“30 YAŞIMA KADAR ATAMA BEKLEDİM, ŞİMDİ DE TAYİN BEKLİYORUM”
Çözüm bekleyen öğretmenler arasında sadece doğudan batıya gelmek isteyen öğretmenler olduğu gibi bir yanlış algı olduğunu belirten öğretmen sözlerini şöyle sürdürdü; “Sanki sadece batıya gelmek isteyen öğretmenlerin sorunu gibi de yanlış algı var. Hayır batıdan memleketine gitmek isteyen de var, doğudan doğuya tayin bekleyen de var. Ben 23 yaşında mezun oldum. 30 yaşıma kadar atama bekledim. Zorunlu görevimi yerine getirdim. Yıllardır buradayım. Şurada kaldı 15 yıllık görev sürem onu da istediğim şehirde keyifle yerine getirmek istiyorum. Din kültürü öğretmenlerine kontenjan açılıyor, bölüm öğretmenleri yerinde kalıyor. Öğretmenler arasında da artık bulunduğu şehirden emekli olacağına dair bir inanç oluşmaya başladı. Artık çözülmesi gerekiyor bu sorunun.”
Evrensel'i Takip Et