30 Mayıs 2021 18:32

CHP'li Gürer, Niğde’de bazı göletlerde su seviyesinin düşmesini yerinde inceledi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kentteki su kaynaklarının Akdeniz'e boşa aktığını buna karşın bölgede kuraklık yaşandığını belirterek iktidarın tarım ve su politikasını eleştirdi.

Fotoğraf: CHP

Paylaş

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bolkarlar ve Aladağlar’dan çıkan suların Akdeniz’e boşa aktığını, buna karşın Ulukışla ve bölgede kuraklık nedeniyle göletler dolmadığı için tarım alanlarının sulanamadığını söyledi.

Bu olumsuz tabloyu, "plansızlık ve öngörüsüzlük" olarak değerlendiren ve siyasi iktidarın tarım politikasını eleştiren CHP Milletvekili Gürer, “Akdeniz’e boşa akan suların yönleri değiştirilip tarım alanlarının sulanması sağlanabilir” dedi.

GÖLETLERDE SU SEVİYESİ YARI YARIYA DÜŞTÜ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ulukışla ilçesine bağlı köylerde su seviyesi büyük oranda düşen göletlerde incelemelerde bulundu.

"SU AKIYOR, YETKİLİLER BAKIYOR"

Porsuk Göleti’ni CHP İlçe Başkanı Hüseyin Toker ve köylülerle inceleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Porsukla beraber, bölgede göletlerde su seviyesi oldukça düşük, su kaçakları ve su dağıtım sorunları çözülemedi. Bolkarlar’dan ve Aladağlar’dan Akdeniz’e boşa akıp giden suların yönleri değiştirilip tarım alanlarına yönlendirilebilir. İmrahor, Karanlıkdere, Himmetli, Halaç, Başmakçı, Bademdere gibi su ve gölet sorunu çözülmeyen yerler de var. Çamardı ilçesi derelerde su akışı son yılların en düşük seviyesinde. Niğde Merkez Gebere Barajında da su seviyesinin düşük olması bağ ve bahçeler için risk duruma geldi” diye konuştu.

BAHÇELERDE HASAR BÜYÜK

Kuraklığın, Orta Anadolu’nun farklı bölgelerinde önemli ölçüde zayiata yol açtığını belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Toros Dağları’nın gölgesindeki bahçelerde her türlü çiftçi yetiştirdiği üründe hasarın çok büyük olduğuna dikkat çekti.

PLANSIZLIK VE ÖNGÖRÜSÜZLÜK

Kuraklığın yanı sıra plansızlığın ve öngörüsüzlüğün neden olduğu sorunların üreticileri ciddi şekilde mağdur ettiğine değinen Gürer, “Bu ülkede küresel ısınma nedeniyle susuzluk yaşanacağı biliniyordu. 50 yıl içinde suyla ilgili sorunlar daha da artacak. O nedenle şimdiden doğru planlama yapılıp ülkemizdeki su kaynaklarının boşa denize akması önlenmeli ve doğadaki suların iyi değerlendirilmesi için doğru planlama yapılmalıdır. Kar yeterince yağmıyor. Yağmur yıllık ortalamaların yarısına kadar düştü. Su fakiri bir ülkeyiz ama kimse bunun farkında değil. Kuraklık bize bir mesaj veriyor; diyor ki "suyunu doğru kullan, modern sulamaya geç, gereksiz su harcama” diyor ama ekili alan kurumasın diye gölette su olmayınca bazı köylerde ve evlerin bahçelerinde sulama için içme suyundan yararlanılıyor. Bu durum içme suyu riskini de artırıyor. Üretici için modern sulamaya geçiş için şartsız destek verilmelidir” ifadelerini kullandı.

YAYLACILAR DA MAĞDUR

CHP Milletvekili Gürer, ‘yaylacılar’ olarak tabir edilen ve yaz dönemlerinde Güney illerinden buralara gelen çok sayıda yurttaşın Ulukışla yöresinde arazi satın alıp bahçe yaptığını da belirterek “Kuraklık nedeniyle onlarda sıkıntı yaşayacak. Kuraklıktan tarla bitkilerinden sonra tüm meyve ağaçları ve özellikle kiraz ve elma bahçeleri büyük ölçüde olumsuz etkilenecek. Bu arada ev bahçelerine ekilen fasulyelerin, nohutun ve sebzelerin susuz kalması da sıkıntıyı artırıyor.” dedi.

“TARLALARI EKMEYİN” DEDİLER

Aynı zamanda bölgede üreticide olan CHP Ulukışla İlçe Başkanı Hüseyin Toker ise Porsuk Göleti ile ortalama 6 bin dönüm arazinin sulanabildiğini ancak sene başında su sıkıntısı yaşanabileceği tahmin edildiği için yetkililerin buraya gelerek, tarla bitkileri ekimi yapılmamasını istediğini belirtti. O nedenle, geçmiş ekimlere göre fasulye, ayçiçeği ve patates gibi ürünlerin daha az ekildiğini ve bu duruma rağmen su sorununun yaşanmaya devam edildiğini ve bahçe bitkilerinin sulanacağının söylendiğini kaydeden Toker, “Bu ürünler için dahi risk büyük” dedi.

"BALIKLAR DA TELEF OLABİLİR"

Susuzluk nedeniyle ciddi mağduriyet yaşadıklarını anlatan Gürer ise göletlerin suyunun geçen yıla göre büyük ölçüde çekildiğine dikkat çekerek, “Bu suyun bir kısmı ile bahçelere su verilecek. Gölette yetiştirme balıklar olduğu için suyun tamamı tarım alanlarına verilmeyecek. Umuyoruz ki balıkların telef olacağı şekilde buharlaşma olmaz ve göletteki balıkların yaşama alanı ortadan kalmaz” şeklinde konuştu.

"İÇECEK SU BİLE BULAMAYABİLİR"

Bir başka üretici ise sulama suyu olmadığı için köylülerin içme suyunu sulama suyu olarak kullanmaya başladığını belirterek, “Böyle giderse içme suyunda da sıkıntı yaşanacak. Çamaşır yıkamak için bile su bulamayacak duruma gelebiliriz” ifadelerini kullandı.

"DERDİMİZE ÇARE BULUN"

CHP Milletvekili Gürer’e dert yanan porsuk köyünden kadın çiftçi ise dere ve çaylardaki suyun boşa aktığına işaret ederek, “Buna karşın göletlerdeki su seviyesi geçen yılın 30’da 1’ine kadar düştü. Yetkililer gelip bizim derdimize bir çare bulsun. Sular boşa akarken biz susuzluk çekiyoruz” dedi.

Porsuk Köyü Muhtarı Faruk Ünver, köylerde içme sularında sıkıntının giderilmesi içinde sondaj ve dranajların derhal yapılması gerektiğini belirtti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ İİBF akademisyenleri iradelerini ortaya koyuyor

SONRAKİ HABER

Zincir marketlerde sigara, cep telefonu ve elektronik satışının yasaklanması gündemde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa