31 Mayıs 2021 17:28

Prof. Dr. Üner: Normalleşme için daha erken, kapalı mekanlarda etkileşim sakıncalı

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) Yöneticisi Prof. Dr. Sarp Üner, 1 Haziran'dan itibaren uygulanacak "Kademeli normalleşme" kararlarını Evrensel'e değerlendirdi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) Yöneticisi Prof. Dr. Sarp Üner, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 1 Haziran'dan itibaren uygulanacak "Kademeli normalleşme" kararlarını Evrensel'e değerlendirdi. Turkuvaz tablodaki vaka ve ölüm sayıları nedeniyle normalleşme için erken olduğunu belirten Üner, restorant, kahvehane, lokanta gibi mekanların kapalı alanlara müşteri alması kararı ile düğünlerin kapalı alanlarda yapılması kararının yaşanacak etkileşim nedeniyle sakınca yaratacağı konusunda uyardı. Yüz yüze eğitim kararının okul öncesi ve ilkokullar için olumlu olduğunu belirten Üner, ortaokul ve liseler için illerdeki yüz binde görülen vaka sayısının dikkate alınması gerektiğini ve buna göre uzaktan ya da yüz yüze eğitim olup olmamasına karar verilmesinin doğru olacağına dikkat çekti.

"NORMALLEŞME İÇİN DAHA ERKEN"

Prof. Dr. Sarp Üner'in değerlendirmeleri şöyle:

"Şuanki turkuvaz tablodaki rakamlar, vaka ve ölüm sayılarımız aslında normalleşme için daha erken olduğunu düşündürüyor. Ama sadece bu turkuvaz tablodaki durumlar değil, vatandaşın durumu, esnafın sıkıntıları yaz aylarının gelmiş olması bu tedbirlerin bir derece gevşetileceğini zaten bekliyorduk. Beklendiği gibi oldu. Geçen sene Haziran ayındaki normalleşmeye göre daha adım adım gidildiğini gösteren bir yaklaşım.

"KAPALI MEKANLARA MÜŞTERİ ALINMASI SAKINCA YARATIR"

Ancak dediğim gibi bu kararlar için erken olduğunu düşünüyorum. Kapalı mekanlarda restoranların müşteri kabul etmesi ya da düğünlerin kapalı mekanlarda olmasının erken olduğu kanaatindeyim. Kurallara uymak kaydıyla açık alanlarda olabilir ama kapalı alanlar için erken olduğunu düşünüyorum. Bunların kapalı mekanlarda olması sakınca yaratır. Genel Kurullarla ilgili karar da biraz daha ötelenebilirdi. Ancak esnek mesainin kamuda devam etmesini de önemli buluyorum.

"YÜZ YÜZE EĞİTİM KARARI DOĞRU BİR YAKLAŞIM ANCAK..."

Yüzyüze eğitim kararı, okulların ve öğrencilerin tedbirleri de alması kaydıyla doğru bir yaklaşım. Ancak lise, ortaokul, ilkokul ve okul öncesi olarak 4 farklı grup olarak değerlendirip ve bölgelerdeki yüz bin nüfusa düşen yeni vaka sayısına göre değerlendirilip açılmalıydı. En küçükten başlayarak mümkün olduğu kadar çocukların önlemlere uyulması koşuluyla okula gitmesi gerektiğini düşünüyorum. Yüz binde vaka sayısı 10'un altında olan yerlerde yani renkli haritada mavi olan yerlerde bütün kademelerde yüz yüze eğitim başlayabilir. Yüz binde vaka sayısı 11 ile 35 arasında ise yani sarı renkli ise o zaman sınıv mevcutlarını azaltacak biçimde bir ek tedbir alıp tüm kademelerde yine yüz yüze eğitim başlayabilir. Yüz binde vaka sayısı 35 ile 100arasında olan illerde yani renkli haritada turuncu olan illerde ise liseler uzaktan eğitim, kırmızı olan illerde ise lise ve ortaokullar uzaktan eğitim yapılması daha doğru olurdu.

"AŞI SEFERBELİĞİ ÖNEMLİ BİR AŞAMAYA GEÇECEĞİMİZİ GÖSTERİYOR"

Aşı seferberliğini Haziran ayında başlatıyoruz demesi çok önemli. Bu aşılamanın önemli bir aşamaya geçeceğini gösteriyor. Aşı geldikten sonra plan ve program dahilinde çok önemli bir ilerleme sağlayacağız diye umuyorum. Daha önce yerli aşı için bahara yetişir olmadı haziran denildi ancak yıl sonuna hedeflenmesi daha gerçekçi bir hedef. (İstanbul/EVRENSEL)

Sarp Üner

ÖNCEKİ HABER

Ekoloji Birliği: Yurtbaşı köylüleri hâlâ tehdit ediliyor

SONRAKİ HABER

Merkel, AB'nin Belarus'a yönelik aldığı yaptırım kararlarını savundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa