03 Haziran 2021 10:34

Memur Sen: Maaş artışı enflasyonun 3,38 puan gerisinde

Son sözleşmede zam teklifini imzalamayı reddeden Memur Sen, 2021 Mayıs ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından ek zam talebinde bulundu.

Ali Yalçın (ortada) | Fotoğraf: Memur Sen

Paylaş

Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, toplu sözleşmede kamu emekçisine verilen yüzde 3’lük zammın enflasyonun 3,38 puan gerisinde kaldığını açıkladı. Enflasyon artışının toplu sözleşme zammının iki katı olduğuna dikakt çeken Yalçın, 1 Temmuz itibarıyla enflasyon farkı ve ikinci altı aya mahsus artışın yanında Merkez Bankası’nın yıl sonu beklentileri dikkate alınarak ilave seyyanen zam konusu ivedilikle ele alınması gerektiğini söyledi.

Kamu emekçilerinin iki yıl önce gerçekleşen son toplu sözleşmesinde hükümetin 2020’de 4+4, 2021’de 3+3 zam teklifi Yüksek Hakem Kurulu tarafından kabul edilmişti. Son sözleşmede zam teklifini imzalamayı reddeden Memur Sen, 2021 Mayıs ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından ek zam talebinde bulundu. Konfederasyon genel merkezinde yapılan açıklamada konuşan Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Mayıs ayı enflasyonunun yüzde 0,89, Ocak-Mayıs dönemine ait beş aylık enflasyonun ise yüzde 6,38 olduğunu söyledi. Kamu emekçilerinin ilk altı aylık yüzde 3’lük maaş artışının enflasyonun 3,38 puan gerisinde kaldığını, maaşlarda yüzde 3’lük artış gerçekleşirken, enflasyonda bunun iki katının üzerinde artış gerçekleştiğini ifade eden Yalçın, “Bu rakamsal tablonun ifade olarak özeti, enflasyon hem maaşları eritmeye hem gelirde kayıp üretmeye hem de giderler için ayrılan tutarları büyütmeye devam ediyor demektir” dedi.

5 AYDA 790 TL KAYIP

En düşük devlet memurunun maaşında beş ayda 250,25 TL, gelirinde 790,7 TL tutarında kayıpla karşı karşıya kaldığını söyeyen Yalçın, 1 Ocak 2021’den geçerli seyyanen zammın hayata geçirilmesi, 1 Temmuz itibarıyla enflasyon farkı ve ikinci altı aya mahsus artışın yanında Merkez Bankası’nın yıl sonu beklentileri dikkate alınarak ilave seyyanen zam konusu ivedilikle ele alınması gerektiğini söyledi.

Kamu işvereninin, Ağustos ayında başlayacak 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerine makul tahmin, doğru hedef, adil teklif anlayışıyla hazırlanması çağrısında bulunan Yalçın, “2022 ve 2023 yıllarında kamu görevlilerinin istisnasız bütün aylarda hem maaş hem de gelir yönüyle enflasyonu ezen bir konumda olmasını sağlayacak teklifleri şimdiden hazırlamaya başlamalıdır” dedi.

KESK VE KAMU-SEN'E ÇAĞRI

Diğer konfederasyonlara toplu sözleşmede kendilerii destekleme çağrılarını yeniden gündeme getiren Yalçın, “KESK, genel kurulunun toplanacağını ve konuyu genel kurulunda değerlendireceğini dile getirmiş olup, salgın kaynaklı tedbirler nedeniyle genel kurullarını Haziran’ın son haftası gerçekleştirecek olmalarına bağlı olarak o tarihe kadar cevaplarını bekleyeceğiz. Kamu-Sen tarafında ise mektubumuzun kendilerine ulaştığı ve Sayın Kahveci ile telefonla görüştüğümüz gün Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısı yapılıyordu. Toplantı sonrasında kamuoyuyla paylaştıkları açıklamada toplu sözleşme sürecinde birlikte hareket etme beyanına yer verdiler. Biz, bu açıklamayı davetimize olumlu yaklaşım olarak kabul etmekle birlikte münhasır bir cevabın verilmesini de bekliyoruz” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Adana Tabip Odası Başkanı Menteş: Aşılama hızlanmazsa yeni bir pik gelebilir

SONRAKİ HABER

Kadıköy Belediyesi işçisi: Karşımızda irademizi görmezden gelenler var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa