Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı'ndan itiraf: Marmara’yı foseptik gibi kullanmışız
Marmara Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın'dan itiraf: İtiraf etmek gerekirse, Marmara’yı bir foseptik gibi kullanmışız.
İLGİLİ HABERLER
Prof. Dr. Ayaz: Müsilaj, Karadeniz'den 15 metre kalınlıkta Ege Denizi'ne doğru akıyor
Ergene’yi temizlerken Marmara’yı öldürdüler
Dr. Bülent Şık | Marmara'nın ölümü: İstanbul kolera salgınına hazır mı?
Ekoloji Birliği: Müsilaj doğal bir olay değil, öldürülen Marmara'nın isyanıdır!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü tarafından düzenlenen "Marmara Denizi’nde Müsilaj Problemi ve Çözüm Önerileri" başlıklı çalıştayda konuşan Marmara Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, “İtiraf etmek gerekirse biz adeta Marmara’yı bir foseptik gibi kullanmışız" dedi. Marmara Belediyeler Birliğini 2004 yılından bu yana AKP'li belediye başkanları yönetiyor.
Online gerçekleştirilen çalıştayda konuşan Büyükakın, "Müsilaj meselesini biliyoruz. 2007-2008’de bir defa daha olmuştu. Akademisyenlerin raporları var. Yapılması gerekenler biliniyor. Kentleşmeden havza yönetimine kadar Marmara Belediyeler Birliği olarak yeniden gözden geçirdik. Arkadaşlarımız bütünleşik mekânsal bir planlama çalışmasını bitirdiler sayılır. Marmara’yı bir havza olarak ele almak lazım, diğer sistemlerle ele almak lazım. Bütünleşik bir sistem oluşturmak lazım" dedi.
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın: İtiraf etmek gerekirse Marmara’yı bir foseptik gibi kullanmışızhttps://t.co/pnNmgtOdes pic.twitter.com/cnhNFlTbgk
— Evrensel Gazetesi (@evrenselgzt) June 4, 2021
"DİP AKINTI İLE GİDECEĞİNİ SANMIŞIZ"
Konuşmasının devamında "Samimi bir itirafda bulunmak gerekirse biz adeta Marmara’yı bir foseptik gibi kullanmışız" diyen Büyükakın, "Yani sadece ön arıtmadan geçen atık suyu açık denize derin şarjlarla boşaltmışız. Akdeniz’den Karadeniz’e doğru dip akıntı ile gideceğini düşünmüşüz ve bu yolda devam etmişiz" diye konuştu.
"ENDÜSTRİYEL KAÇAK VE TARIM FAALİYETLERİNİN ETKİSİ DE VAR"
Marmara Belediyeler Birliği üyesi belediyelerin ortak bir eylem birliği içerisinde olduğunu söyleyen Büyükakın, "Olayın finansman boyutu da var. Marmara Denizi'ne yapılan deşarjların yüzde 50-52'si biyolojik arıtma olmadan yapılan deşarjlar. Bunun önüne geçilmediği takdirde sorunun devam edeceğini biliyoruz. Mesele sadece evsel atık ve kanalizasyondan kaynaklanan atıklar değil. Aynı zamanda endüstriyel kaçaklar, yüzey sularından gelen tarımsal faaliyetlerin etkilerini de düşünmek lazım. O yüzden deniz deşarjlarının masaya yatırılması, arıtma tesislerinde biyolojik arıtma çalışmalarını artırmamız lazım. Bunun finansal boyutu var elbette, bunun da üzerinde durulması lazım" dedi.
TMMOB DAVET EDİLMEDİ
Online gerçekleştirilen "Marmara Denizi’nde Müsilaj Problemi ve Çözüm Önerileri Çalıştayı" toplantısına TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu ve bileşenlerinin çağrılmamasına tepki gösterilmişti. (Kocaeli/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et