05 Haziran 2021 23:26

Mithat Fabian Sözmen: Favorim Fransa, Türkiye yarı finale kadar uzanabilir

Spor Yazarı Mithat Fabian Sözmen ile EURO 2020'yi konuştuk.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

İsmail AFACAN
İstanbul

Pandemi nedeniyle 1 yıl ertelenen EURO 2020’nin başlamasına sayılı günler kaldı. 11 Haziran’da başlayacak şampiyona bir ay boyunca sporseverleri futbola doyuracak. EURO 2020’de Şenol Güneş ve öğrencileri de boy gösterecek.  Gazetemizin spor yazarlarından Mithat Fabian Sözmen’le EURO 2020’yi konuştuk. Sözmen’e Türkiye’nin şansını, favori takımını ve şampiyonaya dair öngörülerini sorduk.

"BENCE İŞİN SIRRI JENERASYON DEĞİŞİKLİĞİNDE"

EURO 2016 Türkiye açısından tam anlamıyla bir hayal kırıklığıydı. Sadece oynadığı futbolla değil… Saha dışı konular çokça tartışıldı. 2016’daki başarısızlığın faturası Fatih Terim’e kesilmişti. Ardından Mircea Lucescu geldi…  Bugünkü kadronun temellerini attı. O da başarılı olmadı ve Şenol Güneş dönemi başladı. Şenol Güneş’in oynattığı futbol taraflı tarafsız herkesin sempatisini kazandı. Sizce Şenol Güneş’in başarısının temelinde neler yatıyor?

Milli takıma duyulan sempatideki artış sahadaki oyundan ziyade yıpranan bir jenerasyonun büyük oranda tasfiye olması ve yerlerine parlak gençlerin gelmesiyle alakalı diye düşünüyorum. O kadrodan bugüne sadece Hakan Çalhanoğlu, Ozan Tufan ve Burak Yılmaz kaldı. Çalhanoğlu’ndan bahsetmeye gerek yok, uluslararası bir yıldız. Ozan Tufan o dönem gençti ve geride kalan beş yılda kendinden beklenen çıkışı yaptı. Burak Yılmaz ise ilerleyen yaşına rağmen oyununu yeniden tanımlamayı başardı. Bunun dışında kadro, kendinden önceki jenerasyonların aksine genç yaşında Avrupa’ya gidip kısa sürede büyük ilerleme kaydeden neslin damgasını taşıyor. Merih Demiral, Çağlar Söyüncü, Ozan Kabak, Zeki Çelik, Umut Meraş, Mert Müldür, Cengiz Ünder, Yusuf Yazıcı… Bu oyuncular bu modelin temsilcileri ve Ali Akman, Ömer Faruk Beyaz gibi gençlerin de gösterdiği üzere bu akım devam edecek gibi. Kısacası bence işin sırrı jenerasyon değişikliği ve onun yarattığı gençlikte, umutta.

Türkiye tarihinin en iyi kadrolarından birine sahip… Belki de en iyisi… Üst düzey liglerde, şampiyonluğa oynayan ya da şampiyon olan takımlarda oynuyor çoğu… Şenol Güneş ve öğrencilerinin futbolunu nasıl buluyorsunuz?

Savunma hattında tarihin en iyi kadrolarından birine sahip olunduğu kesin. Kaleciler de genç, sağlam ve dünya çapında yetenekler. Ancak hücum hattı için aynı şeyi söylemek zor. Özellikle ’90’ların sonu ve 2000’lerin başındaki takımlarla kıyasladığımızda o anlamda epey sınırlı bir ekip var. Şenol Güneş, savunması kuvvetli, hücumu kısıtlı bu kadrodan maksimum verim elde etmek için oyununu da buna göre şekillendiriyor ve bu da Türkiye’yi özellikle kağıt üzerinde kendinden daha kaliteli takımlara karşı tehlikeli hale getiriyor.  Sağlam kale, sağlam savunma, mücadeleci ön alan oyuncuları, birkaç yetenekli ayak ve doğru taktiksel yapıyı düşününce sahadaki futbol kadronun yapısı gereği göze hoş gelen değil ancak izlerken kazanma adına umut ve güven veren, emek-yoğun, sert bir karışım. Şahsen izlerken bayılmıyorum ama makul ve doğru buluyorum.

Sıkça tartışıldı, Şenol Güneş’in EURO 2020 kadro tercihini nasıl değerlendirirsiniz?

Pek itiraz gerektirecek bir tercih olduğunu düşünmüyorum. Bazı camialar oyuncularına haksızlık yapıldığını düşünebilir ama milli takımı sadece “en iyilerin karması” olarak görmemek lazım. Pozisyon pozisyon hocaların takım derinliğine, belli oyuncu tiplerine ihtiyacı olabilir. “Halil Akbunar neden kesildi, Serdar Dursun nasıl çağrılmaz, Dorukhan Toköz, Enes Ünal neden burada” diye isyan etmeden önce biraz bunları düşünmekte fayda var.

"SAVUNMA HATTININ ÖNE ÇIKMASI KAÇINILMAZ"

Dünya Kupası elemelerine iyi bir başlangıç yaptı Türkiye… EURO 2020’de Türkiye’nin gruptaki şansını nasıl görüyorsunuz? Nereye kadar gidebilir?

Türkiye’nin iyi bir turnuva çıkarmaya uygun bir oyuncu grubu ve taktiği var. Grup da buna izin veriyor. Türkiye’nin isteyeceği şekilde topla haşır neşir olmayı seven İtalya ve İsviçre gibi takımlara karşı iyi sonuçlar alınabilir. Galler’i zaten mutlaka yenmek gerekir. Gruptan en azından ikinci olarak çıkılırsa yarı finale kadar uzanabilecek bir takım var.

Sizce bu turnuvada Türkiye’den hangi oyuncular öne çıkar?

Uğurcan Çakır ve Ozan Tufan’ın bu turnuvadan sonra Avrupa transferini nihayete erdirmesi muhtemel. Savunma hattının öne çıkması zaten kaçınılmaz görünüyor ama esas olarak benim gözüm hücumda olacak. Orada özellikle Burak Yılmaz’ı destekleyen oyuncular arasında sürpriz bir performansa ihtiyaç var. Şans bulursa Halil İbrahim Dervişoğlu bu isim olabilir.

EURO 2020’ye gelirsek… Maçlar 11 ülkede oynanacak. Yarı final ve final maçları İngiltere’de yapılacak… Bu formatı nasıl buluyorsunuz?

Avrupa kupası, ev sahibi ülkeler üzerinde olimpiyatlar ve dünya kupası kadar yük yaratan büyüklükte bir turnuva değil ama yine de bu formatın tüm turnuvanın tek bir ülkede  düzenlenmesinden daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum. Bu tip turnuvalara ev sahipliği yapmak zannedilenin aksine ev sahibine ekonomik açıdan kazandıran değil kaybettiren bir şey dolayısıyla bir süredir “ortak ev sahiplikleri” zaten karşımıza çıkıyordu. Bu meseleyi olimpiyatlar yaklaştıkça daha sık tartışacağız ama tek ülkede, tek şehirde mega organizasyon meselesinin çok daha ciddi politik-sınıfsal boyutları var ve artık mızrak çuvala sığmıyor.

"ŞAMPİYONUN F GRUBUNDAN ÇIKMASI MUHTEMEL"

Her turnuvanın bir “ölüm grubu” olur. EURO 2020’nin “ölüm grubu” tartışmasız “F Grubu”… Portekiz, Fransa, Almanya ve Macaristan aynı grupta… Bu grupta erken final tadında maçlar izleyeceğiz. F grubunu nasıl değerlendirirsiniz?

Portekiz ve Fransa EURO 2016’nın finalistleri. Fransa son Dünya Kupası’nın şampiyonu. Almanya da 2014 Dünya Kupası’nın şampiyonu. Fransa ve Portekiz’in son şampiyonluklarından bu yana daha ileriye gittiğini düşünüyorum. Üç ülke de deyim yerindeyse futbolcu fabrikasına dönüşmüş durumda ancak Almanya’nın 2014 sonrası aynı keskinliği yakalayamadığını belirtmek lazım. Şampiyonun bu gruptan çıkması muhtemel.

EURO 2020’de neler ön plana çıkar, diğer turnuvalardan özgünlüğü neler olabilir?

Bu soruya cevap olarak merakla beklediğim ama cevabının olumsuz olacağını düşündüğüm bazı tarihsel soruları sıralayayım, yanıtlarını turnuva boyunca hep beraber takip edelim.

*Tarihinin tek büyük turnuva zaferini 1966’da elde eden İngiltere, tarihinin en iyi jenerasyonlarından biriyle şeytanın bacağını kıracak mı?
*Gerd Müller, 1971/72’deki 40 gollük rekor sezonunun ardından Euro ’72’de gol kralı olmuş ve Almanya’yı şampiyonluğa taşımıştı. Bundesliga rekorunun çiçeği burnunda sahibi Polonyalı Lewandowski, milli takım konusunda Müller kadar şanslı değil ama bakalım EURO 2016’da çeyrek finalde penaltı atışlarıyla yarım kalan hikayeyi daha ileriye taşıyabilecek mi?
*“Altın jenerasyon”uyla kendisine yakıştırılan zaferlere ulaşamayan Belçika artık o jenerasyonu genç kuşakla harmanlıyor. Son turnuvalarını yaşayan “altın”lar beklenen patlamayı nihayet yapabilecek mi?

Son olarak favori takımınızı alalım?     

Favorim Fransa. Çok yönlü bir kadro ve tecrübeli. Öyle ki kazanmak için oyunun farklı anlarında sığınabilecekleri pek çok strateji var. 2018’de büyük turnuva kazanmak için gerekenlere sahip olduklarını da kanıtladılar. C takımlarını çıkarsalar dahi yarı finale kadar gidecek genişlikte bir kadroları ve bir de Kante’leri var tabii.

ÖNCEKİ HABER

F. Kafka’nın Dava’sı ve Türk yargı sistemi!

SONRAKİ HABER

Son 24 saatte 6 bin 126 vaka tespit edildi, 92 kişi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa