İSDEMİR’de iş cinayeti: 1 işçi yaşamını yitirdi
Türkiye’nin en büyük entegre demir ve çelik fabrikası olan İSDEMİR’de iş cinayeti yaşandı bir işçi hayatını kaybetti.
Fotoğraf: DHA
Halil İMREK
Türkiye'nin sayılı entegre fabrikalarından olan İskenderun Demir Çelik A.Ş (İSDEMİR)'de iş kazası yaşandı.
Dün gece 02.40. sularında fabrikanın kok bölümünde üretimde çalışan Gökhan Seviçin adlı teknik öğretmen itici ile piston arasında kalarak can verdi. 1989 doğumlu Gökhan Seviçin’in bekar olduğu öğrenildi. Seviçin teknik öğretmen olarak işe girdiğix idari kadroda göründüğü ve vardiya amir yardımcısı olarak çalıştığı için sendika üyesi değildi. Bakım işi yapan Gökhan Seviçin, dün gece vardiyasında 40-50 metre uzunluğunda tonlarca ağırlıktaki demir çubuk (itici) ile piston arasında kalarak hayatını kaybetti. Ambulans ve sağlık görevlileri işçinin olay yerinde ölmüş olduğunu tespit etti. Kok bölümü 4. bataryada yaşanan kazadan 3-4 saat sonra Cumhuriyet savcısının olay yerine geldiği ve tutulan kaza tutanağının ardından Seviçin'in Adana Adli Tıp Kurumuna gönderildiği öğrenildi. Yaşanan iş cinayetinin ardından kısa süre üretime ara verildi.
İSDEMİR İŞÇİLERİ ÜZGÜN, ÖFKELİ VE TEDİRGİN...
İş cinayetinden dolayı İSDEMİR fabrikasından birkaç işçi ile görüşerek bilgi aldık. Aynı bölünde olmadıkları için kazaya tanık olmadıklarını söyleyen işçiler ancak İSDEMİR gibi entegre fabrikasında çok sık iş kazaları yaşandığını söylediler. 3-4 ay önce yine bir iş kazasının yaşandığını ve işçi arkadaşlarının yaralandığını hatırlatan işçiler dün gece yaşanan iş kazasında bir işçinin şarj bataryaları arasında sıkışarak öldüğünü duyduklarını söylediler. Fabrikada işçilerin üzgün olduğunu, öfkeli ve kaygılı olduğunu söyleyen işçiler “Aynı yerde çalışıyoruz bizde aynı sonucu yaşayabiliriz. Maalesef ölüm hep işçilere düşüyor. Güya fabrika her türlü tedbiri alıyor. Peki, o zaman niye bu kadar kaza oluyor, işçiler ölüyor" diye soruyor.
İSDEMİR HER KAZA ÖNLENEBİLİR DİYOR AMA...
İskenderun Demir Çelik Fabrikası internet sitesinde İş sağlığı (işçi) ve İş Güvenliği şöyle anlatılmış: “Tüm süreçlerimizde her kazanın önlenebilir olduğu ilkesiyle hareket ediyor ve riskleri minimize ederek kazasız üretim yapma hedefiyle çalışıyoruz. Örnek davranışların ödüllendirildiği, dünya standartlarında koruyucu malzeme temini gibi iş motivasyonunu artıran iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının yürütüldüğü Grubumuzun İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) politikasında belirtilen ilkeler doğrultusunda “Kazasız Çelik” anlayışıyla hareket etmeyi taahhüt ediyoruz.”
İSDEMİR’de 2017 YILINDA İŞ CİNAYETİNDE 3 İŞÇİ ÖLDÜ
- 2017 yılının Ocak ayında İskenderun Demir Çelik Fabrikası Yüksek Fırın Müdürlüğü Şarj Amirliğinde çalışan Behsat Balyemez (31) adlı işçi de çalışırken üç metre yükseklikten bantların arasına düşerek yaşamını yitirmişti. Tek başına sahada çalışan ve mesai arkadaşları tarafından olaydan yarım saat sonra kendinden geçmiş halde bulunan Balyemez hayatını kaybetmişti.
- 19 Eylül 2017’de İskenderun Demir Çelik Fabrikasında yüklenici taşeron Baltaş firması bünyesinde çalışan Mustafa Savcı isimli işçi, çelikhane bölümünde dış kaplama yaparken 35 metre yükseklikten düşerek can verdi. İşçiler, İSDEMİR inşaat işleri başmühendislik adına çelikhane konverter üstü için yıllardan beri çürük raporu verildiğini ancak İSDEMİR yönetiminin bu durumu görmezden geldiğini belirtti.
- İskenderun Demir Çelik fabrikası (İSDEMİR) Liman iskelesinde bir geminin yük boşaltımında iş makinesi operatörü olarak çalışan Yunus Yakar adlı özel firma işçisi mesai bitiminde merdivenden yaklaşık 14 metre yüksekten ambar kısmına düştü. Yaralı olarak Dörtyol Devlet Hastanesine kaldırılan Yunus Yakar, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti.
SON YILLARDA İŞ KAZASI ARTTI
2007 yılının nisan ayında İSDEMİR Tesisleri’nde 2’nci Sinter Tesisi Bacası Temel İnşaatının yapımı sırasında henüz bilinmeyen bir nedenle çökme meydana geldi. Göçük sırasında inşaatta çalışan taşeron firma işçisi 10 kişi yaralandı.
Aralık 2007'de İSDEMİR'deki yüksek fırında modernizasyon çalışmasında kullanılan iş asansöründeki taşeron firma çalışanları Veli Çil, Mehmet Topal ve Fatih Taş, asansörün halatının kopması sonucu yaralandı.
Yine İSDEMİR’de çelik potasının temizliği sırasında yaklaşık 8 metre yüksekten düşen işçi yaralanmıştı. Hüseyin Akpınar (47), Mustafa Gökçe (36) Çelik potasında temizlik yaparken dengelerini kaybedip düşmüş ve yaralanmışlardı.
Ağustos 2015 yılında İSDEMİR'de yine iş kazası oldu ve 3 işçi daha yaralandı. Dökümhane içerisinde meydana gelen patlama sonrası Mehmet Dursun Acuner, Mehmet Özdemir ve Ömer Oğuz adlı işçiler yaralanmıştı.
EMEP: İŞ CİNAYETLERİ ARTIK SON BULSUN!
Emek Partisi İskenderun İlçe Örgütü basın açıklaması yaptı. Emek Partisi İskenderun İlçe Başkanı Makbule Kılıç imzasıyla yapılan açıklamadai Gökhan Seviç'in ailesine ve İsdemir işçilerine başsağlığı dilenerek, “Bu süreçte en önemli görev şüphesiz ki işçinin birliğinin ve gücünün ifadesi olması gereken Çelik İş sendikasınındır. Sendika üyelerinin taleplerine, sorunlarına ve çıkarlarına kulaklarını tıkayan tavrına son vermelidir. İş kazaları ve son dönem iş cinayetine dönüşen bu tabloya son verecek bir tutum ve yaptırım içinde olmalıdır” ifadeleri kullanıldı.
Son dönemlerde başta demir çelik sektörü olmak üzere bütün fabrikalarda iş kazalarının arttığını hatırlatan Kılıç, şöyle konuştu: “Bu kazalardan genellikle işçiler sorumlu tutuluyor. İSDEMİR’in internet sitesinde İş sağlığı ve İş Güvenliği için “Tüm süreçlerimizde her kazanın önlenebilir olduğu ilkesiyle hareket ediyor ve riskleri minimize ederek kazasız üretim yapma hedefiyle çalışıyoruz” denilmekte. Ancak bir defa daha dikkat çekmek gerekirse iş kazalarının en önemli sebebi patronların ortaya çıkan maliyetler yüzünden gerekli önlemleri almamasıdır. Hükümetin gerekli yaptırımları ve denetimleri yapmamasıdır. Diğer bir sebep ise pandemi süreci bahane edilerek “az işçiyle çok üretim” yapılmasıdır. İşten atılmak, işyerinde bölüm değişikliği, tutanak tutmak işçilerin üzerinde her gün bir Demokles kılıcı gibi sallanmaktadır”
İŞ CİNAYETİ İLK DEĞİL!
Fabrikanın kok bölümünde ölümle sonuçlanan iş kazasının İSDEMİR için ilk olmadığını söyleyen Kılıç, 2017 yılında 3 işçinin iş kazaları sonucu yaşamını yitirdiğini ve işçilerin yaralandığı kazaların her geçen gün arttığını belirtti. İSDEMİR’de Hak İş’e bağlı Çelik İş sendikası yetkili olmasına rağmen, yaşanan iş cinayetleri sanki başka bir ülkede yaşanmış gibi ısrarla sessizliğini koruduğunu aktaran Kılıç, “İster yetkili olduğu ister örgütlenmemiş olduğu fabrikalarda olsun İş cinayetlerinin sonuna kadar takipçisi olmak ve gerekli önlemlerin alınması için gerekli adımları atmak Çelik İş sendikasının görevidir” dedi.
Kılıç; Osmaniye, Dörtyol, Payas ve İskenderun bölgesinin ağırlıklı metal iş kolu olmak üzere bir sanayi bölgesi olduğunu hatırlatarak şu çağrıda bulundu: “Bölgemiz İskenderun’dan Osmaniye’yi kapsayan on binlerce işçinin çalıştığı bir sanayi havzasıdır. Her gün birçok iş kazası gerçekleşmektedir. Birçok işçi meslek hastalıkları yüzünden sağlığını kaybetmekte veya erken yaşta hayatını kaybetmektedir. Bundan dolayı bölgemizde kazalar ve meslek hastalıkları konusunda uzmanlaşmış bir hastanenin kurulması çağrısı yapıyoruz. Bu süreçte en önemli görev şüphesiz ki işçinin inisiyatif almasındadır. Yine işçinin birliğinin ve gücünün ifadesi olması gereken Çelik İş sendikasının harekete geçmesidir. Özçelik İş Sendikası üyelerinin taleplerine, sorunlarına ve çıkarlarına kulaklarını tıkayan tavrına son vermelidir. İş güvenliği konusunda yetkililer de gerekleri denetimleri yapmadıkları için suça ortaktır. Emek Partisi olarak bu sürecin her adamının takipçisi olacağız”