18 Haziran 2021 10:47

Boğaziçili akademisyenlerden Senato tepkisi: Demokratik prensipler çiğnenemez

Boğaziçi Üniversitesinde akademisyenler, 113. kez rektörlük binasına sırtlarını dönerek eylem gerçekleştirdi. Her cuma olduğu gibi sırt dönme eyleminin ardından basın açıklaması yapıldı.

Boğaziçili akademisyenlerden Senato tepkisi: Demokratik prensipler çiğnenemez

Fotoğraf, @budirenisi Twitter hesabından alınmıştır

Boğaziçi Üniversitesinde akademisyenler, 113. kez rektörlük binasına sırtlarını dönerek eylem gerçekleştirdi. Akademisyenler her cuma olduğu gibi sırt dönme eyleminin ardından basın açıklaması yaptı. Eylem sırasında Boğaziçili öğrenciler de taleplerini ve kayyum rektöre dönük tepkilerini ifade eden dövizlerle akademisyenlere destek verdi. Bu haftaki açıklamada atanmış rektör Melih Bulu’nun seçilmiş fakülte ve enstitü temsilcilerinden oluşan Senato’ya müdahalesine tepki gösterildi.

Açıklamanın başlangıcında İHD tarafından Boğaziçi bileşenlerine verilen 19. Ayşenur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü hatırlatıldı. Çarşamba günü üniversitenin tüm bileşenlerinin bir araya geldiği ve özgür, özerk ve demokratik üniversite mücadelesi üzerine konuşmalar yapıldığı hatırlatılan açıklamada, aynı gün üniversite senatosunun bir kez daha atanmış yönetimin dayattığı ve demokratik yönetim ilkelerini çiğneyen usulsüzlüklere maruz kaldığı vurgulandı.

“Üniversite işleyişimizin en önemli organlarından biri olan Senato, fakülte ve enstitülerin demokratik yolla seçilen temsilcilerinden oluşur” hatırlatmasında bulunulan açıklamada, atanmış rektörlüğün senatoda çoğunluğu ele geçirmek için demokratik temsiliyet ilkesini yok yok saydığını ifade etti. Açıklamada, “Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri Enstitüleri ile Mühendislik Fakültesi Dekanlığına seçilmiş temsilcilerimiz rektörlük tarafından onaylanmadığı için bu toplantıya katılamadı. Yerlerini vekaleten atanmış rektör yardımcıları doldurmaya çalışmıştır. Atanmış rektör ise rektörlük makamının yanı sıra olmayan iletişim fakültesini de dekan vekili olarak temsil etmeye girişmiştir. Dahası olmayan hukuk fakültesi dekanı ve başka bir üniversiteden görevlendirilmiş bir temsilci de bu toplantıya katıldı” denildi.

"SENATÖRLERİMİZİN VERDİĞİ MÜCADELENİN YANINDAYIZ"

Demokratik meşruiyetten yoksun senato kompozisyonu ile atanmış yönetimin telafisi zor değişiklikler yapmaya çalıştığını ifade eden akademisyenler, “Amaç, siyasal sadakate dayalı bir akademik kadroyu oluşturmak suretiyle üniversitemizdeki özgür, çoğulcu, liyakate dayalı öğretim ve araştırma ortamını ortadan kaldırmaktır. Seçilmiş senatörlerimizin de savunduğu gibi kurumumuzun eşitlikçi, katılımcı ve demokratik prensipleri çiğnenemez, askıya alınamaz. Senatörlerimizin bu prensipleri korumak için verdiği mücadelenin yanındayız” dedi.

Kurum içinde süren mücadelenin diğer üniversitelerle dayanışma içinde sürdürüldüğünü ifade eden akademisyenler, “19 ve 20 Haziran’da bir çok üniversiteden öğretim elemanları dernekleri ve dayanışma akademileri olarak üniversitenin özerkliğini tartışmak üzere çevrimiçi forumlar düzenliyoruz. Yaşadığımız zorluklara beraber çözüm arıyoruz ve geleceğin üniversitesini tahayyül ederek mücadelemizi ortaklaştırıyoruz” dedi.

Açıklamada son olarak şu talepleri dile getirildi:

  • “Üniversitemizdeki tüm birimlerin müdür ve koordinatörleri seçimle göreve gelmelidir.
  • Şeffaf ve demokratik yollardan belirlediğimiz Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri Enstitülerinin müdürleri ve mühendislik fakültemizin seçilmiş dekanı bir an önce göreve atanmalıdır.
  • Bir kez daha başta Melih Bulu olmak üzere tüm atanmışların istifasını istiyoruz.” (İstanbul/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et