20 Haziran 2021 08:16

Kıbrıs’ta 3 gazeteci hapis cezasıyla karşı karşıya

Kuzey Kıbrıs’ta 3 gazeteci, “mahremiyeti ihlal” suçlamasıyla yargılanıyor. RSF, Kuzey Lefkoşa Ceza Mahkemesini, haberlerinin kamu yararı değerini dikkate almaya çağırdı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Kuzey Kıbrıs’ta 3 gazeteci, Kıbrıs Türk pasaportlarını satma planını ifşa ettikleri gerekçesiyle “mahremiyeti ihlal” suçlamasıyla yargılanıyor. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), kendilerini 4 Haziran’da yargılamaya başlayan Kuzey Lefkoşa Ceza Mahkemesini, haberlerinin kamu yararı değerini dikkate almaya çağırdı.

Kıbrıs gazetesi Yeni Bakış’ta çalışan Deniz Abidin, Kazım Denizci ve Esengül Aykaç, 27-28 Mayıs tarihlerinde bir İçişleri Bakanlığı yetkilisinin bir kişiden “ödemeye istekli kişiler” bulmasını istediği bir telefon görüşmesinin ses kaydını yayımladı. Hemen sonrasında ise 3 gazeteci tutuklandı ve polis merkezinde sorguya alındılar. Bu süre zarfında polis gazetecilerin telefonlarına el koydu. Gazetecilere dava açıldı. Gazeteciler 6 yıl hapis cezasına çarptırılabilirler.

50 BİN KİŞİYE KKTC VATANDAŞI OLMA TALİMATI

Yayımlanan kayıtta, İçişleri Bakanlığı yetkilisi, aşırı sağcı UBP’nin bir sonraki cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerini kazanması için 50 bin kişiye Kıbrıs Türk vatandaşı olmaları talimatı verildiğini de iddia etti. Bu talimatlar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanıyan tek ülke olan Türkiye’den gelecekti.

"GAZETECİLER SADECE İŞLERİNİ YAPIYORDU"

RSF’nin Avrupa Birliği ve Balkanlar Masası Başkanı Pavol Szalai şöyle dedi:

“Üç Yeni Bakış gazetecisi, seçim amacıyla Kuzey Kıbrıs pasaportlarının yasa dışı olarak verildiğini ifşa ettiklerinde sadece işlerini yapıyorlardı. Polis tarafından tutuklanmalarını ve kaynaklarının gizliliğine yönelik tehditleri orantısız tedbirler olarak kınıyor ve onları ihbar etmeye çalışan Lefkoşa mahkemesini, haberlerinin kamu yararı niteliğini dikkate almaya çağırıyoruz”

Gazeteciler ayrıca, AB üyesi bir ülke olan komşu Kıbrıs Cumhuriyeti’nde yasa dışı pasaport kaçakçılığını rapor etmeleri için baskıya maruz kaldılar. Andreas Paraschos, geçen ocak ayında haftalık Kathimerini gazetesinin editörü olarak, Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades’i “altın pasaport” planına dahil eden bir makale yayımladıktan sonra, gazetenin yayıncılarına özür dilemeleri için baskı yapıldıktan sonra istifa etmek zorunda kaldı.

Kıbrıs Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, RSF’nin 2021 dünya basın özgürlüğü endeksinde sırasıyla 26. ve 76. sırada yer alıyor. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır Tabip Odası eski başkanlarından Dr. İlhan Diken anıldı

SONRAKİ HABER

Şenyaşar ailesi: Umudumuz desteklerle büyüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa