Gıda-İş'ten ÇAYKUR için "Geçici işçiler işsizlik ödeneğinden yararlansın" teklifi
DİSK/Gıda-İş Sendikası, ÇAYKUR’da belli aralıklarla çalışan işçilerin işsizlik ödeneği alabilmesi için kanun teklifi hazırladı.
Fotoğraf: Evrensel
DİSK/Gıda-İş Sendikası ÇAYKUR’da 4, 6, 8, 9 ay gibi belli aralıklarla çalışan işçilerin işsizlik ödeneği alabilmesi için kanun teklifi hazırladığını duyurdu.
Hazırladıkları teklifi Meclisteki partilere ileteceklerini ifade eden DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, “Meclisten sermaye yararına onlarca yasa geçiyor. Patronalar ne derse iktidar yerine getiriyor. Artık işçilerin taleplerini yerine getirin” dedi.
Aslan mevsimlik işçilerin talebinin kadro olduğunu da dile getirdi.
Gıda-İş Rize Bölge Temsilciliğinde yapılan açıklamada konuşan Seyit Aslan, “ÇAYKUR’da çalışan mevsimlik işçilerin kadro talebi devam ediyor. Ne yazık ki iktidar kadro talebine kulaklarını tıkamış durumda. ÇAYKUR yönetimi işçilerin sorunlarını çözmek yerine ÇAYKUR’u milyonlarca lira zarar ettiriyor. Söz konusu işçiler olunca kaynak bulmakta zorlanıyor. Her yıl açıklanan zararla binlerce işçi bir yıl boyunca istihdam ettirilebilir” dedi.
June 25, 2021
"PRİM ÖDÜYORLAR, ÖDENEK ALAMIYORLAR"
ÇAYKUR’da kadrolu işçilerin açlık sınırının biraz üstünde yaşamak zorunda kaldığını, mevsimlik işçilerin ise 6 ay çalışıp 6 ay boş kaldığını belirten Aslan, "Mevsimlik işçiler çalıştıkları sürece işsizlik sigortasına prim ödemesi yapmalarına rağmen, işsiz kaldıkları dönemde işsizlik sigortasından ücret alamıyorlar. Bu adaletsizliğin giderilmesi gerekiyor. İşsizlik Sigortası Fonu’ndan sermayeye milyarlar aktarılıyor. İşçilerden kesilen pirimler sermayeye aktarılıyor. Sermaye haksız kazançlar elde ediyor. Ama işçilerin primleriyle büyüyen İşsizlik Sigortası Fonu”ndan ÇAYKUR işçileri yararlanamıyor” diye konuştu.
Bu keyfiliğe ve hukuksuzluğa son verilmesi gerektiğini vurgulayan Aslan, “Mevsimlik işçiler boşta kaldıkları sürede ailelerini geçindirecek düzeyde işsizlik sigortası fonundan yararlandırılmalarını talep ediyoruz" dedi.
"MECLİSTEKİ PARTİLERLE GÖRÜŞECEĞİZ"
Bununla ilgili yasa teklifi hazırladıklarını ifade eden Aslan, “Meclisten sermaye yararına onlarca yasa geçiyor. Patronalar ne derse iktidar yerine getiriyor. Artık işçilerin taleplerini yerine getirin. Mevsimlik işçilerin boşta kaldıkları sürelerde ücretleri İşsizlik Sigortası Fonu’ndan ödensin. Sendika olarak bu konuda hazırlamış olduğumuz yasa tasarısını Mecliste bulunan tüm partilerin grup başkanlarına ileteceğiz. Mecliste bir kez de işçilerin sorunlarının çözümü için eller havaya kalksın istiyoruz” dedi.
Mevsimlik ÇAYKUR işçilerinin talebinin kadro olduğunu belirten Aslan, “Bu süreçlerle ilgili adımlar atılmalıdır. Meclis isterse bu yasayı bir günde çıkarabilir. Başta ÇAYKUR’da çalışan on bin mevsimlik işçi olmak üzere tüm mevsimlik işçilerin talebi bu yasanın çıkarılmasıdır” ifadelerini kullandı.
YETKİLİ SENDİKA KAYIPLARI GİDEREMİYOR
DİSK/Gıda-İş’in açıklamasında ÇAYKUR işçilerinin sözleşmesi ve üreticilerin kota sorunu da gündeme geldi.
Bu yıl bütün kamuda toplu iş sözleşmeleri dönemi olduğunu hatırlatan Aslan, “ÇAYKUR olmak üzere insanca yaşanır bir ücretin alınması konusunda bugün burada yetkili olan sendikanın mücadele etmesi gerekir. Ama son 4 dönemdir toplu iş sözleşmesi yapan Öz Gıda-İş ne yazık ki ÇAYKUR işçilerinin kayıplarını gidermemiştir. Gidermediği gibi işçileri de birçok sorunla baş başa bırakmıştır. ÇAYKUR işçisi en azından yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret alması gerekir” diye konuştu.
KOTA KALKMALI
Seyit Aslan, “Cumhurbaşkanı tarafından çay fiyatı açıklandı ama ÇAYKUR kota koyunca üretici yeniden özel sektörün eline düştü. Fiyat kırımının yanında aynı zamanda nakit ödemeyerek üreticileri zor durumda bırakıyorlar. ÇAYKUR’un bütün üreticilerin ürünlerini alması konusunda çalışmalarını yapması gerekir. Kota ve kontenjanın kalkması gerekir" dedi.
GIDA-İŞ’İN TEKLİF NE DİYOR?
DİSK/Gıda-İş Sendikasının 4447 sayılı Kanun’da değişiklik yapılmasına ilişkin hazırlamış olduğu teklif mevsimlik işçilerin işsizlik ödeneğinden yararlandırılmasını kapsıyor.
Gıda-İş’in 4447 sayılı Kanun’a ek 8. madde şeklinde eklenmesini istediği maddede şu ifadeler yer alıyor:
“657 sayılı Kanun’un 4. maddesinin (d) fıkrası kapsamında çalıştırılan geçici işçilere yıllık çalışma dönemlerinin sona ermesini takip eden 30 gün içinde kuruma kaydolmaları ve işsizlik ödeneği için başvuru yapmaları halinde bu kanunun 50 ve 51. maddelerinde öngörülen diğer koşullar aranmaksızın ve 52. maddede düzenlenen yararlanma süresi ile sınırlı olmaksızın ilgili kamu idaresi ya da teşekkülü tarafından yeniden işe başlatılacakları tarihe kadar işsizlik ödeneği her yıl verilir.
Bu madde kapsamında işsizlik ödeneğinden yararlandırılan geçici işçilere sunulacak işe yerleştirme hizmetlerinde işçilerin yeniden ilgili kamu idaresi ya da teşekkülü tarafından işe çağrılacakları dönem veya tarih göz önünde bulundurularak ve bu kanunda düzenlenen diğer koşullara uygun işler teklif edilir.
İşçinin yeniden işe çağrılacağı dönem veya tarih göz önünde bulundurulmadan teklif edilen işlerin sigortalı tarafından kabul edilmemesi işsizlik ödeneğinin ödenmesinde hak düşürücü neden sayılmaz.
Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle yıllık çalışma döneminin sona ermiş olan geçici işçilere, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 30 gün içinde kuruma kaydolmaları ve işsizlik ödeneği için başvuru yapmaları halinde bu madde hükümleri uyarınca işsizlik ödeneği çalışma döneminin sona erdiği tarihten başlatılmak üzere verilir.
Geçici işçilere işsizlik ödeneği verilmesine ilişkin usul ve esaslar kurumca çıkarılacak bir yönetmelik ile belirlenir.” (Rize/EVRENSEL)