28 Haziran 2021 01:59

Peker'in ifşaatlarını emekçilere sorduk: ‘Onlar zenginleştikçe biz fakirleşmişiz’

Mafya lideri Sedat Peker'in ifşaatlarını sorduğumuz Kocaeli Körfezli emekçiler, "Şaşırmadım. Ben milletvekili seçiyorum bana hizmet etsin diye ama kendileri saltanat yaşıyor" dedi.

İzzet İpek'in cüzdanı | Fotoğraf: Fırat Topal/Evrensel

Paylaş

Adem KARA 
Kocaeli

Sermaye, siyaset, mafya ilişkilerinin ortaya serildiği Mafya Lideri Sedat Peker ifşaatlarında bahsi geçen kişilerin yaşam koşullarını kendi yaşam koşullarıyla kıyaslayan Kocaeli Körfez’den emekçiler, işsizlikten ve hayat pahalılığından dert yanıyor. Emekçilerin “Sedat Peker’in söyledikleri sizce doğru mudur?​” sorusuna cevabı ise “Ateş olmayan yerden duman çıkmaz” oluyor. Yoksulluk, işsizlik, pandemi politikalarının yanında, sadece bu ifşaları bile AKP’ye dair soru işaretlerini arttırıyor.

"PANDEMİ SONRASI KOPTUM"

Pandemi ile birlikte AKP’den koptuğunu dile getiren bir inşaat işçisi, “Meclisi tatil yaptılar, işçiye tatil yok, memura izin var, işçiye yine yok. İktidarda, virüs sanki işçiye bulaşmıyor mantığı var. Ben de bu yüzden koptum. İktidarın derdi virüs bitsin değil, ‘Benim kontrolüm altında olsun ve pandeminin nimetlerinden faydalanayım’ düşüncesi” dedi. Peker’in videolarının az bir kısmını izlediğini söyleyen inşaat işçisi, “Ama şaşırmadım. Ben milletvekili seçiyorum bana hizmet etsin diye ama kendileri saltanat yaşıyor. Dokunulmazlıkları var. Eşi dostunu akrabasını işe yerleştiriyor. Ben 14 yıldır işçilik yapıyorum. Bir gün dahi zamanında maaş alamadım. İşveren gününde para veriyor diye az maaşa bizi ikna etmeye çalışıyor. Bizim belediye başkanının makam kapısını açma görevi olan adamın evi var, iş garantisi var, hayat garantisi var. Şimdi benle o aynı pencereden bakabilir miyiz? Devlet mafyayı bitiremez mi, bence bitirir ama devletin kendisi mafya ile yol yürüyor. Tayyip Erdoğan’ı putlaştıranlar var. ‘O ne derse doğru’ diyenler var. Adaletsizlik her yerde, bozukluk her yerde. Ama ben bunu aileme de anlatamıyorum” diye konuştu. 

"3 YILDIR KÖMÜR GELECEK, BEKLİYORUM"

Pandemi ile birlikte işsiz kaldığını, günlük boya işine gittiğini dile getiren Ahmet, “Peker’in videolarını izledim. Ateş olmayan yerden duman çıkmaz. Pislikleri ortaya dökülünce afalladılar. Ben işsizim onlar saltanat sürüyor. Bozulma sadece tepede değil, en altta da çürüme var. Ben muhalif bir insanım, çocuğum var, annemlerle yaşıyorum. Benim komşumun her şeyi var, yine de kışın kömür alıyor. Muhtara söyledim kaymakamlığa yönlendirdi. Bana inanmadıkları için evimi kontrole geldiler. Buzdolabı ve kömürlüğe baktılar. Tutanak tutuldu. Ama 3 yıldır kömür gelecek hâlâ bekliyorum. Bu da bizim mahallede yolsuzluğun rantı. Burada oluyorsa tepede kesin oluyordur” dedi.

"SESİMİZ YÜKSEK ÇIKMALI"

Kapının önünde çay içen bir aile ile sohbete başlıyoruz. Oğlunun işsiz olduğundan yakınarak söze giren kadın, “Memleketin gidişatı iyi değil. Ben okuttum ama şimdi işsiz, ne yapayım? Biz yarı aç, yarı tok yaşadık. Çocuğumu nereye göndereyim? Sofraya ne gelse onu yiyecek. Bizle birlikte yaşayacağı hayat bu. Her şeye karışan Cumhurbaşkanı bizim sorunlarımızı çözecek değil ya, onun derdi değil. Onlar mafya, çete ile anılıyor. Emekçilerin derdi ile değil” dedi.
“Halkın gözü açıldı. Artık AKP’liler de iktidarı eleştiriyor” diyen genç bir işçi de şunları söyledi: “Ben 4 yıllık üniversite okudum. Ama şimdi akar kayıt istasyonunda çalışıyorum. Kendi mesleğimi yapamadım. Geleceğim var mı bilmiyorum. Ömrümün yarısı gitti, bundan sonrası ise karanlık... Peker’in videolarını izleyince, kendi yaşamımla karşılaştırdım. ‘Onlar zenginleştikçe ben fakirleşmişim’ dedim. Onlar bizden çaldıklarından bahsediyor. O yüzden bu konu tam da emekçilerin konusu. O yüzden sesimiz yüksek çıkmalı.”
Aynı sokakta kapısının önünü yıkayan emekli bir adamla karşılaşıyoruz. Peker videolarını sorduğumuzda çok konuşmak istemiyor ama iddiaların doğru olduğuna inandığını söyleyip, “Hırsız evden olunca öküz bacadan kaçar” dedi.

"MEMLEKETİN, ÇOCUKLARIN GELECEĞİ KARANLIK"

30 yıllık işçilik hayatı sonrası emekli olduğunu söyleyen başka biri ise, “Ben o kadar çalıştım ama asgari ücretin altında emekli maaşım var. Demek ki ben açım. Hâlâ kiradayım, benim evim bile yok” dedi. Son seçim dahil AKP’ye oy verdiğini dile getiren bir başka işçi, “Ortaya çıkan iktidar-mafya ilişkilerini biliyorduk. Herkes biliyordu. Ama bu kadar derinlikli olduğunu, bu kadar çamura saplanıldığını tahmin etmiyordum. Bundan sonra AKP’ye oy yok. Dahası hiçbirine güvenmiyorum, oy vermeyeceğim. Memleketin geleceği karanlık. Çocuklarımızın geleceği de karanlık” dedi. İşçi emeklisi bir başkası ise Ticaret Bakanlığındaki yolsuzluğa değinerek, “Cumhurbaşkanı yolsuzluk yapan bakana teşekkür ediyor. ‘Aferin, iyi yaptın diyerek’ yerine başkasını atadı. Bu yolsuzluk ortaya saçılınca ne oldu? Hiçbir şey! Benim emekli maaşım 2 bin 200 lira. Asgari ücretten daha az maaş alıyorum. Geçmediğim köprünün borcunu ödüyorum, bunlar yolsuzluktur. Bana gelmeyen hizmetin vergisini ödüyorum, bu yolsuzluktur. Resmi vurgunlar var, gayri resmi vurgunlar tabi olur. Varsa yoksa yandaşlar doysun, bizi düşünen yok” dedi.

ÖNCEKİ HABER

HDP: Göçmen katliamı olduğu açık olan bu olayın takipçisi olacağız

SONRAKİ HABER

Taleplerimiz için işyerlerinde birliği sağlamalıyız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa