Ankara'da yolu kesilen Uyar Maden işçilerinin sorunu Kabinede gündeme gelecek

Ödenmeyen tazminatları için Ankara giden Uyar Maden işçilerinin kent girişinde yolu kesildi. Bakanlıkla görüşen işçi heyetine sorunlarının Kabine toplantısında konuşulacağı söylendi.

05 Temmuz 2021 06:17
Son Güncellenme Tarihi: 05 Temmuz 2021 13:36
Paylaş

Ödenmeyen tazminatları için yıllardır mücadele eden ve bir kez daha yürüyüşe geçen Uyar Maden işçilerinin Ankara girişinde yolu kesildi. Madenciler, dün gece düzenledikleri açıklamayla yola çıkmıştı.

Geçtiğimiz hafta AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile görüşmek için Ankara’ya giden işçiler görüşmeden sonuç çıkmaması üzerine Ankara'ya yürüme kararı almıştı. Yaklaşık 50 Uyar Maden işçisi, Bağımsız Maden İşçileri Sendikası önünde düzenledikleri basın açıklamasının ardından sesleri duyurmak için Ankara’ya yola çıkmıştı. Otobüslere binen işçilere eşleri ve çocukları da eşlik ediyor.

KABİNE TOPLANTISINDA GÜNDEME GELECEK

Engellenen işçilerden sadece 5 kişinin Bakanlığa gitmesine izin verildi. İşçilere Uyar Madencilerinin sorununun bugün saat 15.00'teki Kabine Toplantısında gündem olacağı söylendi. Bakanlığa giden heyet, bakanlığın nizamiyesinden ayrılmıyor. Bakanlığa giden heyet dışındaki madenciler ise Ankara girişinde bekliyor. Eğer somut sonuç çıkmaz ise heyet, Enerji Bakanlığı önünde oturma eylemine başlayacak. Madenciler ise tek sıra halinde Bakanlık önüne yürümeyi planlıyor.

SOMUT ADIM ATILMAZSA OTURMA EYLEMİ

Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu polis engeline ve 5 kişi istenmesine şöyle tepki gösterdi. “Ankara Emniyet yetkilileri diyorlar ki, burada sizi bekleteceğiz aranızdan heyeti bakanlığa görüşmeye yollayacağız. Buraya daha önce 15 kez heyetimiz geldi gitti. Almış olduğumuz karar hep beraber gideceğiz” dedi.

Enerji Bakanıyla görüşüp kameralar önünde ya da yazılı bir açıklama ile çözüm alana kadar kararlı olduklarını belirten Aksu, “Madenci öfkeli ve 40 kişilik bir temsil heyeti seçti. Ankara’dan ayrılmayacak. Emniyet 5 kişi diyor biz de diyoruz ki Bakanlığın önüne gideriz ordan da heyet gider, şartlarımız var” diye ekledi.

“BU KARARIMIZDAN DÖNMEYECEĞİZ”

Uyar Maden mağdurlarından İdris Sarıkaya,”Topal bacağımla, görmeyen gözle… Sayın milletvekilleri ayağınıza defalarca geldim. Daha kaç kez gelelim? Sözleriniz arkasında durmuyorsunuz, sözlerinize güvenmiyoruz artık. Bir an önce hakkımızı ödemedikten sonra biz bu kararımızdan dönmeyeceğiz. Karşımıza bugün emniyet güçleri çıktı, Ankara’ya giremezsiniz diyorlar” dedi.

Verilen sözleri hatırlatan Sarıkaya, “15 yıl oldu ne kadar bekleyeceğiz? Sayın 600 milletvekili adalet yemini ettiniz, yemininize gururunuza saygınız varsa bu görmeyen gözün kopan bacağın b u kadar çürüyen umdun bedelini vereceksiniz. Soma kömürleri aynı hakka sahipse Uyar Madencilik de sahip. İkisi de özel sektör. Biz kimseden sadaka istemiyoruz. B,iz Türkiye Cumhuriyeti adaletinin biçtiği değeri istiyoruz. Biz hakkımızı almadan bu yoldan dönmeyeceğiz” diye konuştu.

“BİZ SADAKA DEĞİL HAKKIMIZI İSTİYORUZ”

Diğer işçi, “Siyasilerin verdiği sözleri bir an önce tutmalarını istiyorum. Önümüze geçen polis bağlı olduğu bakan Süleyman Soylu 6 ay önce söz verdi şimdi karşımıza polisi jandarmayı çıkarıyor. Biz hakkımızı istiyoruz. Bizim devletimiz bu parayı ödemeyecek kadar fakir mi, hayır. Benim iki gözümün bedelini, arkadaşımın iki bacağı, arkadaşlarımızın ciğerleri yok… Herkese sesleniyoruz” dedi.

Bir başka işçi ise “Bu işi yapacağız, garanti veriyoruz dediler. Artık inanmıyoruz. Verdiğin sözün arkasında duracaksın. Bu insanların onuruyla oynamaya hakkın yok. Ben sana nasıl saygı duyuyorsam sen de bana duyacaksın. Kimseden sadaka istemiyorum emek için geldim buraya” diyerek tepki gösterdi. 

CHP'Lİ ÖZGÜR ÖZEL MADENCİLERE DESTEĞE GİTTİ

Soma Uyar Madencilik işçilerine desteğe giden CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Soma faciasından sonra madencilere sözler verilirken Uyar Madencilik’te çalışanlara mağduriyetlerin giderileceğini bizzat Recep Tayyip Erdoğan söylemişti. Tam 7 yıl geçti bu mağduriyet ortadan kalkmadı. Gelecek sene ekim ayından itibaren Uyar Madenciliğin 10 yılı dolmuş olacak ve zaman aşımı süreleri gelmiş olacak. Onlar hâlâ mağdurlar, patron başka isimlerle Türkiye’nin çeşitli yerlerinde maden işletiyor, devlete ait olan madeni işletiyor. Ama buradaki 880 mağdurun alacaklarını ödemiyor. Madenler madem devletindir, o ödemiyorsa esas işveren olan devletin ödemesi lazım. Bu konuda çok söz verildi, tutulmadı” dedi.

İşçilerin Ankara girişinde durdurulduklarını söyleyen Özel, “Onlara verilen sözler tutulana kadar biz de madencilerin yanındayız. Ben madencilerin tarafındayım. Herkes tarafını belirlesin. Herkesi de mücadeleye destek vermeye davet ediyorum” diye konuştu.

(İŞÇİ-SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Enflasyon rakamları açıklandı: Haziran ayında yıllık yüzde 17,53

SONRAKİ HABER

Enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından memur ve emekli zamları belli oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa