05 Temmuz 2021 11:58

Başakşehir Filistin Mahallesi'nde halk, rant uğruna evlerinden çıkarılmak isteniyor

Başakşehir'e bağlı Güvercintepe Filistin Mahallesi'nde halk, rant uğruna evlerinden çıkarılmak isteniyor. Mahalleli, "Yerinde dönüşüm istiyoruz" dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Başakşehir'e bağlı Güvercintepe Filistin Mahallesi'ndeki "rantsal" dönüşüm için evlerinin yıkılmak istenmesine tepki gösteren yurttaşlar basın açıklaması gerçekleştirdi.

"Barınma hakkımız gaspedilemez" pankartı açan mahalleli, "Biz para istemiyoruz. Emeğimize sahip çıkıyoruz. Hakkımız olanı istiyoruz. Yerinde dönüşüm istiyoruz" dedi.

“RANT UĞRUNA EVLERİMİZDEN KOVULUYORUZ”

Burada okunan açıklamada, "Güvercintepe Filistin halkı olarak yıllarca her karışına emek verdiğimiz emeğimizle güzelleştirdiğimiz mahallemizden rant uğruna kovulmak istemiyoruz. Başakşehir belediyesi 30 yıldır yaşadığımız evlerimizi yıkmaya, Bahçemizde bulunan bin bir emekle yetiştirdiğimiz ağaçları vicdansızca, kepçe darbeleriyle sökmeye başlamıştır. aynı zamanda son günlerde mahallemizin çeşitli sokaklarında yaşayan komşularımıza gönderdiği zabıta ekipleri ile mahalle halkının gözünü korkutmaya çalışıp taciz ve tehdit etmektedir" ifadeleri kullanıldı.

“YERİNDE DÖNÜŞÜM İSTİYORUZ”

7 metre diye başladığı 'geçici yolu' evlerinin sınırlarına dayanacak şekilde 25 metreye kadar derinleştirdiğinin aktarıldığı açıklama da, "Evlerimizin temellerini toprak kayması ve benzeri risklere sokarak zarara uğratmışlardır. Aynı zamanda gelen resmi ekiplerin ellerinde herhangi bir resmi evrak olmamasına rağmen 1 ay süreyle kendimize yeni ikamet adresi bulmamız, zira evlerimizin yıkılacağı gibi ifadelerle taciz ettirilmiştir" denildi.

Anayasa'nın 36. maddesi ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin hatırlatıldığı açıklama şöyle devam etti: "Herkesin insan onuruna yaraşır bir biçimde konut ve barınma hakkına sahip olduğunu söylemektedir. Ama Başakşehir belediyesi siz zaten burada işgalcisiniz sizin evinizi yıkarım diyor. Biz 30 yıldır bu evlerde yaşıyor, elektriğini vergisini ödüyoruz. İmar barışına başvurmuş onlarca aile var. Kimse bize kendi topraklarımızda işgalci muamelesi yapamaz. Biz bunu kabul etmiyoruz. Geçen yıl aynı zamanda 5 komşumuzun evi yıkıldı ve belediye zorla 30 bin lira gibi bir rakam ile komşularımızı evlerinden çıkmaya mecbur bıraktı. Biz biz dilenci değiliz.

Biz para istemiyoruz. Emeğimize sahip çıkıyoruz. Biz fazla bir şey istemiyoruz. Hakkımız olanı istiyoruz. Yerinde dönüşüm istiyoruz."

“HUKUKİ YOLLARI SONUNA KADAR SAVUNACAĞIZ”

Açıklama sonrası konuşan avukat Naim Eminoğlu, burada yaşayan yoksul halkın tamamen hukuksuz bir biçimde evlerinden atılmaya çalışıldığına dikkat çekerek, "Hukuki yolları sonuna kadar savunacağız" dedi. Mahalle halkının 1980 yılından beri Filistin Mahallesi'nde oturduğunu söyleyen Eminoğlu, "Bu insanlar 40 yıl boyunca mahallenin her karışına emek vermişler. Şimdi devlet, rant politikaları doğrultusunda insanları evinden atmaya çalışıyor. Bu mahallede yaşlı, hasta, felçli onlarca insan yaşıyor. Bu insanların 30 bin TL karşılığında evlerinden atılması demek, onların barınma, hatta yaşam hakkının ellerinden alınması demektir. İnsanlar elektrik, su faturası, internet faturalarını ödüyorlar. Kimi insanlar imar barışından yararlandı. Fakat 40 yıldır Filistin Mahallesine bir kere gelmeyen, hizmet getirmeyen devlet; şimdi bir avuç zenginin ceplerine milyon dolarlar girecek diye bu insanlara "işgalcisiniz" diyor" dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Beşiktaş’ta semt kart uygulaması başlıyor

SONRAKİ HABER

Diyarbakır’da EMO ve ESM’den açıklama: TEİAŞ özelleştirilemez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa