06 Temmuz 2021 09:04

Şişli Etfal Dayanışması: Rant projelerine peşkeş çekilmesine geçit vermeyeceğiz

Şişli Etfal Hastanesinin yenilenerek yerinde kalması talebiyle Şişli Etfal Dayanışmasının başlattığı imza kampanyası dilekçeleri Sağlık Bakanlığına sunuldu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Şişli Etfal Dayanışması, Şişli Etfal Hastanesinin yenilenerek yerinde kalması talebiyle başlattığı imza kampanyası dilekçelerini Sağlık Bakanlığına sunmak üzere Ankara’ya geldi.

Bakanlık önünde yapılan açıklamada, “Devletin erişilebilir sağlık hizmeti imkanından mahrum bırakılmak, özel hastanelere mahkum edilmek istemiyoruz. Şişli Etfal'in depreme karşı risk taşıyan yorgun binaları yeniden inşa edilsin istiyoruz” denildi.

Şişli Etfal Hastanesi arazisinin herhangi bir rant, yağma, talan projesine peşkeş çekilmesine geçit verilmeyeceği belirtilen açıklamada, “Ne butik hastane, ne özel hastane, ne sağlık turizmi ne de sağlık dışı bir proje. Hepsini reddediyoruz. 122 yıllık sağlık çınarımız, kent, yaşam ve kültür mirasımız Şişli Etfal Hastanesinin, Şişli'de yaşamaya, halka şifa dağıtmaya devam edeceğini söyleyin. Bizler de size teşekkür edelim, eylemlerimizi sonlandırıp taahhütlerinizin takipçisi olalım. Aksi takdirde bizler daha büyük kalabalıklarla alanlarda olmaya, mücadelemizi yükseltmeye devam edeceğiz” denildi.

"HAK MÜCADELESİ VERİYORUZ"

Sağlık Bakanlığı önünde yapılan açıklamada, “Bizler bir hak mücadelesi için buradayız. Yaşam hakkımız için buradayız. Sağlığa erişim hakkımız için buradayız. Nitelikli, parasız sağlık hakkımız için buradayız. Devlete anayasal yükümlülüklerini hatırlatmak üzere buradayız. 122 yıldır kuşaktan kuşağa, nesilden nesile Şişli halkına ve Kağıthane, Beşiktaş, Beyoğlu ilçelerinde yaşayan 100 binlerce yurttaşa sağlık hizmeti sunan, bölge halkının en büyük sağlık güvencesi olan hastanemize sahip çıkmak için buradayız. Orada doğan bebeklerin yaşlanıp torunlarını yine orada kucaklarına aldıkları; aile, kent ve yaşam kültürümüze nakşolmuş hastanemizi yaşatmak için buradayız” denildi.

HASTANE TAM TEŞEKKÜLLÜ VASFINI KAYBETTİ

1899 yılında faaliyete geçen Şişli Etfal Hastanesinin, binalarının depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle ikiye bölünerek, Şişli'den 10-15 kilometre uzaklıktaki iki farklı lokasyona taşındığı belirtilen açıklamada, “Pek çok yurttaşın yürüyerek ya da en fazla tek toplu taşıma aracına binerek kolaylıkla ulaşabildiği hastanemiz artık fiilen yok. Taşınma işlemleri tamamlanmak üzere. Hastanenin taşındığı yeni lokasyonlara en az iki toplu taşıma aracı kullanarak gidebiliyoruz. Acil durumlarda pek çok insan uzak mesafeler ve yoğun trafik nedeniyle yollarda hayatını kaybedecek. Taşınma ve aktarmalı toplu ulaşımla birlikte, yaşlılar ve engelliler için durum çok daha vahim hale geldi. Hastane ikiye bölündüğü için, farklı rahatsızlıklarınız varsa birisi için Seyrantepe'ye, bir diğeri için Sarıyer'e gitmek zorunda kalıyorsunuz. Doktorunuz bazı günler bir hastanede, bazı günler diğer hastanede çalışıyor. Hastane tam teşekküllü hastane vasfını kaybetti” ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, “Şişli Etfal'in varlığının ne kadar önemli olduğu pandemi sürecinde bir kez daha ortaya çıktı. Taşınma nedeniyle kapatılan bazı servisler pandemi vakalarındaki artış günlerinde yeniden açılmak zorunda kalındı. Etfal, geçmişte yaşanan ve ülkemiz gündemine oturan, çok sayıda insanın yaşamına mal olan büyük çaplı saldırı ve şiddet olaylarında, yakın mesafede olması nedeniyle pek çok yaralının yaşama tutunmasını sağlamıştır. Kaçınılmaz olduğu söylenen büyük İstanbul depreminde, yeni salgınlarda, kitlelere yönelik saldırılarda Etfal'siz bir Şişli'yi düşünmek dahi istemiyoruz” denildi.Hastane Başhekiminin, Şişli İlçe Sağlık Müdürü ve İstanbul İl Sağlık Müdürüyle yapılan yüz yüze görüşmelerinde  Etfal'in geleceğine dair olumlu sözler söylemediği ifade edilen açıklamada, “600 yataklı Etfal'in butik bir hastaneye dönüştürüleceği veya bir özel hastane zincirine verilmesinin düşünüldüğü veya zengin hastalara hizmet vermek üzere sağlık turizmine yönelik bir hastane yapılacağı gibi farklı proje duyumları geliyor kulağımıza. Elbette bunlar bölge halkı için kabul edilebilir seçenekler değiller” denildi.

“ÖZEL HASTANELERE MAHKUM OLMAK İSTEMİYORUZ”

Halkın taleplerinin sıralandığı açıklamada, “Devletin erişilebilir sağlık hizmeti imkanından mahrum bırakılmak, özel hastanelere mahkum edilmek istemiyoruz. Şişli Etfal'in depreme karşı risk taşıyan yorgun binaları yeniden inşa edilsin istiyoruz. Hastalar, sağlık çalışanları ve hasta yakınları için çok daha modern, konforlu ve donanımlı bir hastane haline getirilsin istiyoruz. Hastanenin, yine tam teşekküllü bir eğitim ve araştırma hastanesi olarak Şişli'de kalacağı açıklansın diyoruz. Yapılacak projenin mahiyetine ve yeniden inşa sürecine ilişkin kamuoyunun bilgilendirilmesini istiyoruz. Şişli Etfal'in yıllara dayalı birikiminin taşıyıcısı olan, onun ruhunu oluşturan, pek çok hastasını yakından tanıyan ve aile düzenlerini Şişli'ye göre kurmuş hastane çalışanlarına eski yerlerine geri dönebilme olanağı sağlanmasını bekliyoruz. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya bu kez uzaktan değil hemen yakınından sesleniyoruz. Halkın elinden hastanesini almaya kalkmayın. Bunun vebali ve sonuçları ağır olur. Etfal arazisinin herhangi bir rant, yağma, talan projesine peşkeş çekilmesine geçit vermeyeceğimizi bilin. Ne butik hastane, ne özel hastane, ne sağlık turizmi ne de sağlık dışı bir proje. Hepsini reddediyoruz. 122 yıllık sağlık çınarımız, kent, yaşam ve kültür mirasımız Şişli Etfal Hastanesinin, Şişli'de yaşamaya, halka şifa dağıtmaya devam edeceğini söyleyin. Bizler de size teşekkür edelim, eylemlerimizi sonlandırıp taahhütlerinizin takipçisi olalım. Aksi takdirde bizler daha büyük kalabalıklarla alanlarda olmaya, mücadelemizi yükseltmeye devam edeceğiz” denildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yenidüzen gazetesinden Kutlu Adalı yazıları: Katili tanıyoruz! Hepimiz Adalı'yız

SONRAKİ HABER

Akbank'ın mobil ve internet bankacılığı hizmetlerine erişilemiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa